Így termessz csillagánizst cserépben és a kertben

hirdetes

Hogyan neveljünk csillagánizst | Csillagánizs gondozása és termesztése

ZH
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Tanuld meg a csillagánizst termeszteni, és élvezd a korlátlan mennyiséget ebből az ízletes fűszerből az otthoni kertedből!

csillagánizs növények

Csillagánizs termesztés otthon

A csillagánizs a délkelet-ázsiai konyhákban széles körben használt fűszer. A trópusi vidékeken könnyen termeszthető növényt gyönyörű virágok és csillag alakú gyümölcsök díszítik. Ha szereted földes ízét, tanuld meg, hogyan termeszthetsz csillagánizst ebben az informatív cikkben!

Csillagánizs növényi profil

Az Illiciaceae család tagja, kétszikű zárvatermő faj, a csillagánizs egy trópusi örökzöld fa, amely 15-20 láb magasra is megnő. Nagy, fényes zöld lombozata van, a fehér virágok gyönyörűek és dekoratív értéket képviselnek. A gyümölcs nyolc szálkája alkotja a csillag alakját, innen a név.

Botanikai név: Illicium verum

Egyéb nevek: Anis de Chine, Anís Estrellado, Anis Étoilé, Anis Étoilé Chinois, ánizscsillagok, Anisi Stellati Fructus, Ba Jiao Hui, Badiana, Badiane, Badiane de Chine, Bajiao, kínai ánizs, kínai csillagánizs, nyolcszarvú ánizs, Nyolc szarv és Illicium verum.
 

Csillagánizs szaporítása

A csillagánizst magvakkal vagy dugványokkal szaporítják. A magvak akkor szaporíthatók a legjobban, ha a hőmérséklet 18-20 C fok között van. Mivel a magok nem értékelik az átültetést, közvetlenül elvetheted a magokat a cserépben vagy a kertben.

A magokat gyakran öntözd meg, hogy a talaj nedves maradjon, és gondoskodj arról, hogy az edény alján elegendő vízelvezető nyílás legyen a felesleges víz elvezetéséhez.

Ha dugványokból nő, vágj le egy 5-6 hüvelykes egészséges keményfa szárat a levél csomópontja közelében, törd le a végeit, és ültesd be tőzegmoha, perlit és homok keverékébe. Vizet és elegendő napfényt biztosíts.

Megjegyzés: A csillagánizs termesztésére a magszaporítás az ajánlott módszer. Ez azonban időigényes folyamat, ezért érdemes megfontolni egy jól megtermett növényt egy faiskolából, és otthon táplálni.

hirdetes
 

A megfelelő cserép kiválasztása

Nem kell aggódni, ha nincs kiterjedt kerted, a csillagánizs nagyon jól növekszik cserépben. A magokat egy 12-14 hüvelykes edényben kezd el. Tedd át egy mérettel nagyobb edénybe, ha azt látod, hogy a gyökerek kiterjednek a vízelvezető lyukból.

A csillagánizs termesztésének követelményei

Napfény

 

A csillagánizs foltos árnyékot és részleges napsütést igényel, de ültesd meleg és napos helyre, ha hűvösebb éghajlaton termeszted a csillagánizst. Válassz olyan pozíciót, hogy ne legyen kitéve hideg és száraz szélnek.

hirdetes

Ezenkívül tartsd távol a növényt a kemény délutáni naptól, amely megégetheti a leveleit.

Hőmérséklet és páratartalom

A csillagánizs Vietnamban és Kínában őshonos, és a meleg szubtrópusi klímát kedveli magas páratartalommal. Fagyveszélyes, és nem éli túl azokon a területeken, ahol a hőmérséklet 10 C alatt van.

Ha hűvösebb területen élsz, ültess csillagánizst egy edénybe, hogy télen üvegházban vagy beltérben tartsd. Ezenkívül használj párásítót vagy külső hőforrást, hogy segítsd a növény túlélését.

Talaj

A csillagánizsnak humuszban gazdag és jó vízelvezető táptalajra van szüksége, amely enyhén savas. Az ideális virágcserepes keverék tőzegmoha, folyami homok, jól korhadt trágya és egy marék perlit keveréke.

Locsolás

A növény a legjobb gyümölcsöket nedves környezetben terem. Tartsd a talajt mindig kissé nedves oldalon. Ügyelj azonban arra, hogy ne öntözd túl.

Csillagánizs Gondozása

Trágya

A csillagánizs legjobban humuszban gazdag táptalajban fejlődik. Tavasszal teríts egy 3 hüvelykes réteg komposztot vagy elöregedett trágyát a fát körülvevő talajra. Ez kielégíti tápanyagszükségletét, és hatékony nedvességmegtartó talajtakaróként szolgál a talaj számára.

Kártevők és betegségek

Nincs semmilyen konkrét kártevő vagy betegség, amely zavarná. Maga a csillagánizs antibakteriális és rovarriasztó tulajdonságokkal rendelkezik. Időnként azonban megfertőződhet olyan gombás fertőzésekkel, mint a peronoszpóra.

Vágd le az érintett szárakat, és használj rovarirtó szappanoldatot a betegségek leküzdésére. Kerüld a túlöntözést, hogy megakadályozd a további fertőzést.

Metszés

A csillagánizs gyönyörű sövénynövény, ezért ha fiatal a növény, metsszük meg, ha bokrosabbá szeretnénk tenni. Nincsenek különleges metszési követelmények. Az elhalt, beteg és gyenge ágakat azonban mindig le lehet metszeni.

Csillagánizs betakarítása

A csillagánizsfának legalább 6 év szükséges a terméshez, ha magról termesztik. Ezeket a gyümölcsöket éretlenül, még zölden szedik. Később ezeket a gyümölcsöket napon szárítják, amíg színük vörösesbarnára változik; A magvak eltávolíthatók, ha a gyümölcsök készen állnak a tárolásra.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-01-30

Útmutató a fák és a cserjék késő téli és korai tavaszi metszéséhez

Tekintsd meg listánkat arról, hogy mely fákat és cserjéket kell metszeni a nyugalmi hónapokban – és kapj néhány általános metszési tippet a szezonra!

2023-01-30

A trombitafolyondár ültetése, metszése és fajtái

A trombitafolyondár az egyik legszebb kúszónövény, amely igencsak kevés odafigyelést igényel. Néhány fontos dolgot azonban nem szabad elszalasztani!

2023-01-30

5 romantikus szobanövény, amit ajándékozhatsz Valentin-napra

A tucatnyi vörös rózsa nyüzsgő, rövid életű, illatmentes csokornak megvolt a maga ideje, ami már leágazott. Válassz helyette egy mutatós szobanövényt!

2023-01-30

A kúszó fikusz termesztése és gondozása

A legnépszerűbb a Ficus pumila, más néven kúszó fikusz. Nemcsak könnyen termeszthetőek, de kiváló és viszonylag szívós szobanövények is, mutatjuk hogy gondozd!

2023-01-31

Ezek a legjobb tippek a fa alá ültetéshez

A fa alatti növények remekül tudnak mutatni, feltéve, ha ki is bírják ott az árnyékos, száraz talajban sokáig: de ne aggódj, léteznek ilyen növények!

2023-01-30

A lilaakác ültetése, termesztése és gondozása

A lilaakác erőteljesen virágzik tavasszal, új növekedéskor lila színű virágcsoportokat hoz létre, amelyek viszont a fő hajtások sarkantyújából kelnek ki.

2023-02-01

Kerti sarkantyúka- a csodanövény, aminek minden kertben ott lenne a helye

Álmodni sem lehetne jobb kerti virágod a kerti sarkantyúkánál, nincs vele gond, mégis csodásan mutat, és még gyógyító hatása is van, az egész virág ehető!

2023-01-30

Lonc gondozása: Hogyan neveljünk loncot a kertben

Mindenki felismeri a lonc növény kedves illatát és nektárjának édes ízét. De hogyan kell gondozzuk a lonc növényeket a házi kertben, hogy csodásan virágozzon?

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

alvás

fontos élettani folyamat, az agykérgi (->agyvelő) tevékenységek szakaszos csökkenése. Az... Tovább

árvízvédelem

a folyók v. vízfolyások töltéskoronáját meghaladó árhullámok v. más módon a folyás... Tovább

Tovább a lexikonra
Kertészet Növénytermesztés