Így termessz csillagánizst cserépben és a kertben

Hogyan neveljünk csillagánizst | Csillagánizs gondozása és termesztése

ZH
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Tanuld meg a csillagánizst termeszteni, és élvezd a korlátlan mennyiséget ebből az ízletes fűszerből az otthoni kertedből!

csillagánizs növények

Csillagánizs termesztés otthon

A csillagánizs a délkelet-ázsiai konyhákban széles körben használt fűszer. A trópusi vidékeken könnyen termeszthető növényt gyönyörű virágok és csillag alakú gyümölcsök díszítik. Ha szereted földes ízét, tanuld meg, hogyan termeszthetsz csillagánizst ebben az informatív cikkben!

Csillagánizs növényi profil

Az Illiciaceae család tagja, kétszikű zárvatermő faj, a csillagánizs egy trópusi örökzöld fa, amely 15-20 láb magasra is megnő. Nagy, fényes zöld lombozata van, a fehér virágok gyönyörűek és dekoratív értéket képviselnek. A gyümölcs nyolc szálkája alkotja a csillag alakját, innen a név.

Botanikai név: Illicium verum

Egyéb nevek: Anis de Chine, Anís Estrellado, Anis Étoilé, Anis Étoilé Chinois, ánizscsillagok, Anisi Stellati Fructus, Ba Jiao Hui, Badiana, Badiane, Badiane de Chine, Bajiao, kínai ánizs, kínai csillagánizs, nyolcszarvú ánizs, Nyolc szarv és Illicium verum.
 

Csillagánizs szaporítása

A csillagánizst magvakkal vagy dugványokkal szaporítják. A magvak akkor szaporíthatók a legjobban, ha a hőmérséklet 18-20 C fok között van. Mivel a magok nem értékelik az átültetést, közvetlenül elvetheted a magokat a cserépben vagy a kertben.

A magokat gyakran öntözd meg, hogy a talaj nedves maradjon, és gondoskodj arról, hogy az edény alján elegendő vízelvezető nyílás legyen a felesleges víz elvezetéséhez.

Ha dugványokból nő, vágj le egy 5-6 hüvelykes egészséges keményfa szárat a levél csomópontja közelében, törd le a végeit, és ültesd be tőzegmoha, perlit és homok keverékébe. Vizet és elegendő napfényt biztosíts.

Megjegyzés: A csillagánizs termesztésére a magszaporítás az ajánlott módszer. Ez azonban időigényes folyamat, ezért érdemes megfontolni egy jól megtermett növényt egy faiskolából, és otthon táplálni.
 

A megfelelő cserép kiválasztása

Nem kell aggódni, ha nincs kiterjedt kerted, a csillagánizs nagyon jól növekszik cserépben. A magokat egy 12-14 hüvelykes edényben kezd el. Tedd át egy mérettel nagyobb edénybe, ha azt látod, hogy a gyökerek kiterjednek a vízelvezető lyukból.

A csillagánizs termesztésének követelményei

Napfény

 

A csillagánizs foltos árnyékot és részleges napsütést igényel, de ültesd meleg és napos helyre, ha hűvösebb éghajlaton termeszted a csillagánizst. Válassz olyan pozíciót, hogy ne legyen kitéve hideg és száraz szélnek.

Ezenkívül tartsd távol a növényt a kemény délutáni naptól, amely megégetheti a leveleit.

Hőmérséklet és páratartalom

A csillagánizs Vietnamban és Kínában őshonos, és a meleg szubtrópusi klímát kedveli magas páratartalommal. Fagyveszélyes, és nem éli túl azokon a területeken, ahol a hőmérséklet 10 C alatt van.

Ha hűvösebb területen élsz, ültess csillagánizst egy edénybe, hogy télen üvegházban vagy beltérben tartsd. Ezenkívül használj párásítót vagy külső hőforrást, hogy segítsd a növény túlélését.

Talaj

A csillagánizsnak humuszban gazdag és jó vízelvezető táptalajra van szüksége, amely enyhén savas. Az ideális virágcserepes keverék tőzegmoha, folyami homok, jól korhadt trágya és egy marék perlit keveréke.

Locsolás

A növény a legjobb gyümölcsöket nedves környezetben terem. Tartsd a talajt mindig kissé nedves oldalon. Ügyelj azonban arra, hogy ne öntözd túl.

Csillagánizs Gondozása

Trágya

A csillagánizs legjobban humuszban gazdag táptalajban fejlődik. Tavasszal teríts egy 3 hüvelykes réteg komposztot vagy elöregedett trágyát a fát körülvevő talajra. Ez kielégíti tápanyagszükségletét, és hatékony nedvességmegtartó talajtakaróként szolgál a talaj számára.

Kártevők és betegségek

Nincs semmilyen konkrét kártevő vagy betegség, amely zavarná. Maga a csillagánizs antibakteriális és rovarriasztó tulajdonságokkal rendelkezik. Időnként azonban megfertőződhet olyan gombás fertőzésekkel, mint a peronoszpóra.

Vágd le az érintett szárakat, és használj rovarirtó szappanoldatot a betegségek leküzdésére. Kerüld a túlöntözést, hogy megakadályozd a további fertőzést.

Metszés

A csillagánizs gyönyörű sövénynövény, ezért ha fiatal a növény, metsszük meg, ha bokrosabbá szeretnénk tenni. Nincsenek különleges metszési követelmények. Az elhalt, beteg és gyenge ágakat azonban mindig le lehet metszeni.

Csillagánizs betakarítása

A csillagánizsfának legalább 6 év szükséges a terméshez, ha magról termesztik. Ezeket a gyümölcsöket éretlenül, még zölden szedik. Később ezeket a gyümölcsöket napon szárítják, amíg színük vörösesbarnára változik; A magvak eltávolíthatók, ha a gyümölcsök készen állnak a tárolásra.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-01

A piros paprika érése: A zöldtől a pirosig tartó izgalmas utazás

A piros paprika a magyar gasztronómia elengedhetetlen eleme. Most megismerheted érésének folyamatát, és a kémiai magyarázatot arra, hogyan válik pirossá.

2024-07-01

Mutatok pár ötletet a cukkini felhasználásához, hogy ne menjen kárba a termés

Bár gyönyörű álom, hogy a kertünkben ültetett cukkini folyamatosan annyit terem, amennyire éppen szükségünk van, de nagyon gyakori, hogy berobban a termés.

2024-07-04

Másodvetés a kertben - Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor

A júliusi betakarítással még közel sem ért véget a kertészkedés. Pont ilyenkor jön el az ideje a másodvetésnek. Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor.

2024-07-05

Ezekkel a természetes ellenszerekkel tudsz védekezni a földibolhák ellen

Apró lyukak jelentek meg a növényeiden? Látod az apró, ugráló, fekete bogarakat is? Valószínűleg földibolhával van dolgod. Ezek a természetes ellenszerei.

2024-07-01

Ültess paradicsomot még akár júliusban is - Használj hónaljhajtásokat!

Júliusban már sokan úgy gondolják, hogy felesleges belefogni a kertészkedésbe, pedig ez nem igaz. Még mindig van lehetőség a paradicsom ültetésére. Mutatom

2024-07-11

Különleges csípős paprika fajták, amelyek termesztésével te lehetsz a környékbeli kiskertek királya

A csípős paprika fajták beszerzése, termesztése nem is olyan nehéz dolog. Különleges chili fajták, amelyekkel te lehetsz a környékbeli kiskertek királya!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

40/2006. (X. 27.) EüM-FVM együttes rendelet

a növényekben, a növényi termékekben és a felületükön megengedhetõ... Tovább

klórozott szénhidrogén típusú rovarölő szerek

a szerves hatóanyagú szintetikus rovarölő szerek elsőként bevezetett csoportja. Nevüket onnan... Tovább

Tovább a lexikonra
Kertészet Növénytermesztés