Csiga ellen a kertben természetes módszerekkel egy kertész tanácsaival

Csiga ellen természetesen: egy kertész hasznos tanácsaival

Kiss Jázmin, kertész
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Az idei tenyészidőszakot heves esőzések és erős szél jellemezte, amelyek ideális körülményeket teremtettek a meztelen csigák és csigák elszaporodásához. Ezek az állatok komoly károkat okozhatnak a kertben, ezért sokan keresnek hatékony megoldásokat a természetes védekezésre. Íme néhány bevált módszer, amelyekkel csökkenthetjük a csigák számát a kertben.

csigák ellen a kertben

Miért veszélyesek a csigák a növényekre?

A csigák veszélyesek a növényekre, mert károsítják a leveleket, palántákat és terméseket, ami lassítja a növények növekedését és csökkenti a terméshozamot. Rágásuk lyukakat hagy a leveleken, ami rontja a fotoszintézist, és különösen kedvelik a fiatal palántákat, amelyeket egy éjszaka alatt elpusztíthatnak. A termések megrágásával azok minősége is romlik. Emellett a csigák nyálkája gombás és bakteriális fertőzéseket terjeszthet, amelyek tovább gyengítik a növényeket. Éjszakai aktivitásuk miatt nehéz időben észrevenni és kezelni a kártételt. Gyors szaporodásuk pedig rövid idő alatt súlyosbíthatja a problémát, ha nem lépünk közbe megfelelő módszerekkel.

Nedves fadeszkák használata csiga ellen

Az egyik leghatékonyabb módszer a nedves fadeszkák használata. Este egyszerűen helyezzük le a fadeszkákat a kertben, majd reggel megfordítva távolítsuk el az alatta rejtőző csigákat és meztelen csigákat. Ezután a csigákat át lehet helyezni olyan területre, ahol kevésbé okoznak kárt.

Korlátok és akadályok csigák ellen

Hatékony korlátokat hozhatunk létre különböző anyagokból, például kerámiavesszőkből, éles kagylókból (például zúzott kagylóhéjakból), szabadalmaztatott természetes csigariasztókból vagy akár rézből. Ezek az akadályok megakadályozzák, hogy a csigák elérjék a növényeket.

Csiga élőhelyek csökkentése

A kert rendben tartása és a csigák számára kedvező élőhelyek csökkentése szintén fontos lépés. Gyakran vágjuk le a füvet, tartsuk rendben az utakat, távolítsuk el a korhadó alsó leveleket, és tisztítsuk meg a növények körüli területet a törmeléktől. Ezzel kevesebb búvóhelyet biztosítunk a csigáknak.

Növények mennyiségének növelése és öntözési szokások változatása

Mindig érdemes körülbelül 20%-kal több növényt termeszteni, mint amennyire szükség van, hogy legyen tartalék a csigakárok esetére. Emellett nagyobb növényeket ültessünk át, hogy ellenállóbbak legyenek a csigákkal szemben. Az öntözést inkább reggel végezzük, és a növény tövére koncentráljunk, nem pedig az egész ágyra, hogy ne nedvesítsük túl a talajt, ami vonzza a csigákat.

Csigák kézi gyűjtése

Ha a csigák száma mégis megemelkedik, esténként kimehetünk a kertbe kézi gyűjtésre, amikor a legaktívabbak. Ez a módszer időigényes lehet, de hatékonyan csökkenti a csigák számát.

Biológiai védekezés a csigák ellen

Végső megoldásként a biológiai védekezés is hatékony lehet, például a meztelen csiga-fonálféreg alkalmazása. Ezeket egyszerűen vízzel hígítva önthetjük a kerti ágyásokra, különösen akkor, ha a szomszédos telkekről is érkeznek csigák a rossz gazdálkodás miatt.

Tartsuk fenn az egyensúlyt: a csigák fontosok!

Fontos megjegyezni, hogy a meztelen csigák és csigák létfontosságú szerepet játszanak az ökoszisztémában, mivel eltávolítják az elhalt és bomló anyagokat. Az általunk okozott egyensúlyhiányok gyakran vezetnek a csigák elszaporodásához, ezért a természetes védekezés és a kert ökológiai egyensúlyának fenntartása a legjobb megoldás.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-05

Ezekkel a természetes ellenszerekkel tudsz védekezni a földibolhák ellen

Apró lyukak jelentek meg a növényeiden? Látod az apró, ugráló, fekete bogarakat is? Valószínűleg földibolhával van dolgod. Ezek a természetes ellenszerei.

2024-06-29

Permetezz szódabikarbónával, és élvezd a kártevőmentes kerted látványát!

Ha bio növényvédelemről beszélünk, akkor nem maradhat ki a sorból a szódabikarbóna sem. Szedd ki a szódabikarbónát fiókból, és használd fel ezt a csodaszert!

2024-07-22

Kerti növények szaporítása egyszerűen! Nézd meg, hogyan!

A kerti növények szaporítása egy igazán örömteli feladat. Most mutatunk néhány hasznos információt, ami segít sikeresen szaporítani kedvenc növényeidet.

2024-06-26

Tele van szúnyoglárvával a kerti vízgyűjtőd? Önts bele étkezési olajat, mutatjuk miért

Bár az esővíz gyűjtése egy nagyon pozitív dolog, van egy árnyoldala is: az összegyűjtött víz kiváló tenyészhelye a szúnyogoknak. Önts olajat a vízgyűjtődbe!

2024-07-16

Ezért ne locsold a növényeid kondenzvízzel: egy kertész figyelmeztetései

A kondenzvíz használata elsőre praktikus megoldásnak tűnhet a növények öntözésére. Részletes leírásunkban megtudhatod miért nem javasolt a használata.

2024-07-03

Tegyünk közösen a fehérgólyák jövőjéért - A 15. hazai országos fehérgólya-felmérés

A 15. hazai fehérgólya-felmérés során a lakosság segítségét kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME). A fehérgólyák populációja fogyatkozik.

2024-06-25

Tuti megoldás a bio növényvédelemre: A tejes permetezés

A tejes permetezés tényleg működik. Rengetegen alkalmazzák, és növényeik boldogabbak, mint valaha. Ha következőnek marad egy kis tej a hűtőben, gondolj erre.

2024-07-16

Foltos az uborka levél, mit tegyek? – az uborka baktériumos szögletes levélfoltossága

Az uborka levelein megjelenő foltok az uborka baktériumos szögletes levélfoltosságának a tünete lehet. Az egyik leggyakoribb betegség, amely komoly károkat okozhat.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Nyíregyházai Földhivatal

Földhivatal Földhivatal Cím: Nyíregyháza Báthory u. 13 4400 Magyarország Tovább

Rovarparazitológiai Laboratórium

Laboratórium Vezetõ: Dr. Thuróczy Csaba Rov. par. laboratórium vezetõ Cím:... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert kert Kertészet Környezetvédelem Növényvédelem