Hogyan neveljünk pünkösdi rózsát cserépben – Lepjék el a virágok a teraszt vagy épp a nappalid!

Hogyan neveljünk pünkösdi rózsát cserépben – Lepjék el a virágok a teraszt vagy épp a nappalid!

ZH
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Noha a legjobban a földbe ültetve teljesítenek, ezeket az évelő pünkösdi rózsákat könnyedén termeszthetjük akár cserépben vagy konténerben is! Ha nincs elég szabadfölded a gyönyörű pünkösdi rózsák termesztéséhez a kertedben, akkor nézd meg tippjeinket, amikkel bevirágoztathatod a teraszt vagy akár a nappaliba is színt vihetsz ezekkel a tavaszi szépségekkel!

pünkösdi rózsa cserépben

Pünkösdi rózsa cserépben

A minap egy kedves olvasónk megkeresett minket a következő kérdéssel:

K: Imádom a pünkösdi rózsát, és szívesen termeszteném is, de nincs sok helyem a kompakt, városi hátsó udvaromban. Lehetséges lenne konténerekbe ültetni őket, hogy beültessem virágokkal a teraszt?

V: Nem csoda, hogy a bazsarózsa vagy másnéven pünkösdi rózsa ennyire népszerű – látványos, tavasszal vagy nyár elején virágzó évelő növények, hatalmas, blúzos virágokkal, naplemente-szerű árnyalatok spektrumában. De mivel sok helyre van szükségük a fejlődésükhöz, általában cserjenövényként termesztik őket.

Ugyan a pünkösdi rózsa nem alkalmas a hosszú távú konténeres termesztésre, mert a növények nem nőnek olyan jól, mint a földben, és ha lehet, ültessük ki őket a lehető leghamarabb. Ha azonban csak egy teraszunk van, ahol virágokat termeszthetünk, akkor is – legalább néhány évig – a megfelelő ápolási rutin mellett élvezhetjük ezeket a gyönyörű virágokat!


Tippek a pünkösdi rózsa cserépben való termesztéséhez


Amikor a pünkösdi rózsa cserepének kiválasztásáról van szó, azt tanácsolnánk, minél nagyobb, annál jobb. Használj legalább 12 hüvelyk széles tartályt, vagy elég nagyot ahhoz, hogy oldalirányban elférjen a kezed a gyökér körül.

A cserépben lévő kerti növények gyorsabban kiszáradnak, mint a földben lévők, ezért ügyelj arra, hogy folyamatosan öntözd – ennek elmulasztása gyakori konténeres kertészeti hiba. Másrészt ügyelj arra, hogy ne öntözd túl őket, mivel a vizes talaj problémákat, például gyökérrothadást okozhat a bazsarózsa esetében.

A pünkösdi rózsa tápanyagbiztosítása és pótlása több virágot és egészséges növekedést eredményez. Alkalmazzunk lassú hatóanyag-leadású általános műtrágyát tavasszal, vagy folyékony tápoldattal etessük a betelepedett növényeket növekedésük és virágzásuk során.

Miután a virágok elnyíltak, egy éles és tiszta metszőollóval lefejezhetjük őket, hogy javítsuk a megjelenésüket. Ez abban is segíthet a növényeknek, hogy energiájukat új növekedésbe irányítsák, szemben a magtermeléssel.

Melyik a legjobb pünkösdi rózsa fajta, ami cserépben nevelhető?

A legjobb, ha ezeknek a növényeknek kisebb fajtáit választjuk ki a konténeres termesztéshez. Válasszuk a kompakt Intersectional pünkösdi rózsát vagy a speciálisan tenyésztett törpe „teraszos bazsarózsát”, amelyet városokról neveztek el, mint például a rózsaszín „Athén” és a fehér „Dublin” – javasolják kertészeti szakértőink.

Télen be kell vinni a fagy elől a cserepes pünkösdi rózsát?

A cserepes pünkösdi rózsa kevésbé védett a téli hidegtől, mint a földben lévők. Ezt szem előtt tartva, ha alacsony hőmérsékletet jósolnak, tegyünk lépéseket a növények fagy elleni védelmére. Például becsomagolhatjuk az edényeket buborékfóliába vagy zsákvászonba, vagy ideiglenesen bevihetjük valahová, például egy fészerbe vagy garázsba.

 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

izomszövet

összehúzódásra képes, sejtekből v. rostokból felépülő rugalmas szövet. Harántcsíkolt... Tovább

édesfüvek

a —>gyep értékes összetevői; több a tápértékük, mint a ->savanyúfüveké. Az... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény