A csattanó maszlag a kertben - így ismerd fel, védekezz ellene megfelelően

hirdetes

Virágzik a csattanó maszlag – Ismerd fel és védekezz ellene!

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Minden a csattanó maszlagról

A csattanó maszlag elleni harc

Egy-egy magtok 80-100 magot is tartalmazhat, és egy-egy palántán akár egy tucat magtok is kifejlődhet. A csattanó maszlag kiirtására több módszert is alkalmazhatsz, de akárhogy is jársz el, fontos, hogy mindig védőkesztyűt viselj, hiszen egy mérgező gyomról van szó. Ügyelj továbbá arra is, hogy minden kerti szerszámodat alaposan megmoss és lefertőtleníts, miután ilyen mérgező gyomokon használod őket (habár ez egyébként is egy jó szokás, nem csak mérgező növények esetén).

Gyomirtó nélkül

Ásd, vagy húzd ki a csattanó maszlagokat a talajból, mielőtt felmagozhatnának. Azokat a palántákat, amik még nem magzottak fel, hozzáadhatod a komposzthalomhoz, amelyben méreganyagaik idővel természetesen lebomlanak majd, és elveszítik hatásukat.

hirdetes

Ha azonban egy-egy palánta felmagzott, akkor már csak zöld hulladékként kezelheted. Egy másik lehetőség mélyre (legalább 60cm-re) elásni ezeket, vagy elégetni. A cél, hogy magvaik ne juthassanak el a talajig. Egy másik lehetőség átlátszatlan ponyvával, vagy legalább 5cm vastag szerves talajtakaróval bevonni a fiatal palántákat, hogy megfojtsd őket.

hirdetes

Gyomirtóval

Az olyan gyomirtók, amelyek ecetsavat, zsírsavakat, vagy pelargonsavat használnak, mind hatékonyak lehetnek a csattanó maszlaggal szemben, ha még fiatal palánta korukban használod őket rajtuk. Ha kifejlett palántákat szeretnél gyomirtóval kezelni, akkor glifozátot tartalmazó készítményt kell használnod ehhez. Fontos azonban észben tartani, hogy ezek a gyomirtók nem csak a káros növényeket pusztítják el kertedben, ezért csak óvatosan használd őket hasznos növényeid közelében.

A védelem érdekében takard vagy fedd le őket valamivel, miközben a gyomokat permetezed a közeli ágyásokban. A gél állagú glifozátos készítmények segíthetnek célzottabban fellépni a csattanó maszlag és más gyomok ellen.

JamesDeMers képe a Pixabay -en.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


vízkészlet

Az ált. köbméterben kifejezett vízmennyiség, amely a vizsgált időpontban meghatározott... Tovább

fehér busa (Hypophthalmichthys molitrix Val.)

a pontyfélék (Cyprinidae) családjába tartozó hal. Eredeti hazája Kína folyó- és... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek