A csalánra nem szabad egyszerű gyomnövényként tekinteni – rendkívül sok jótékony hatása van, melyet nem csak egy-egy elkészített csalántea kapcsán használhatsz ki! Most ismerd meg, mennyire változatosan felhasználhatod ezt a szuper növényt!

A csalán felhasználása
A nagy csalán gyakran kéretlenül nő kertünkben, ráadásul a legtöbb helyen találkozhatunk vele – akár útszéleken, egy-egy erdős, füves területen. Ebből az okból kifolyólag rengetegen gyomnövényként tekintenek rá, mégis számtalan gyógyhatását megkülönböztethetünk, arról nem is beszélve, hogy méltatlanul mellőzzük – nem csak vitaminokban, hanem ásványi anyagokban is gazdag.
A csalánból éppen gyógynövény mivolta végett gyakran készítenek teát – ez a leveleivel ízesített folyadék közismerten vízhajtó hatású, gyulladáscsökkentő. Azonban, amiről már kevesebben tudhatnak, hogy a reumatikus eredetű megbetegedésekre, a köszvényre is hatásos lehet. Emellett segíti az emésztési problémák megoldását, a bélhurut kezelését, valamint a magas vérnyomást is képes stabilizálni. Glükokinintartalma pedig a vércukorszintedre lesz majd jó hatással.
Növényünk magas cseranyag-, valamint növényi savtartalommal bír, de vasban, klorofilban, ásványi sókban is gazdag. B-, illetve C-vitamin tartalma sem elhanyagolható.
Hogyan érdemes gyűjteni és feldolgozni a csalánt?
Érdemes étrendünkbe is beépíteni, ugyanis így lesz képes legjobban kifejteni majd emésztéssegítő és szívvédő tulajdonságát. Ehhez viszont tudnunk kell, hogy hogyan és mikor érdemes elvégeznünk gyűjtését. A csalán szedésének főszezonja elsősorban április - május, de nyáron sem vagyunk elkésve gyűjtésével. Arra viszont érdemes odafigyelned, hogy az erdőtörvény szerint személyenként maximum 2 kilogrammot tudsz majd belőle hazavinni – természetvédelmi területeken pedig tilos őket leszedned!
Mivel fogyasztásra szánod majd őket, fokozottan ügyelj, hogy csak tiszta környezetből gyűjtsd növényeidet – kerüld el a közutak környékét. Érdemes csak a virágzás előtt álló növényt leszedned, és azoknak is csupán a felső, frissebb leveleit. Amennyiben pedig nem szeretnéd, hogy megcsípjen, használj kesztyűt, ugyanis még szárított formában is picit csípős marad növényünk – csupán forrázva, vagy blansírozva fog majd erejéből veszíteni.