A Clematis - Erdei Iszalag gondozási útmutatója

hirdetes

Clematis, azaz az erdei iszalag ültetése, termesztése és gondozása

ZH
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A Clematis, a „szőlők királynője” néven ismert, leginkább nagyvirágú, lila, csillag alakú virágzásáról lehet ismert az ikertőkéken. Tanuld meg, hogyan és mikor ültesd a clematist – valamint gondozási tippeket és tanácsokat a hosszú életű évelő növény szaporításához – amely generációkon át virágzik!

clematis

A Clematisról


A clematisnak több mint 300 faja és több száz hibridje van. A legtöbb clematis fás szárú, lombhullató szőlő, míg mások cserjés vagy utólagos fajták. Néhány faj tavasszal virágzik; mások a nyár közepén vagy végén. 


A virágzása látványos, néhány virág átmérője akár 24 cm is lehet! Ezek a mutatós virágok, harangok, csövek, tulipánok, nyitott harangok, dupla és félig dupla formájában. A virágok általában a lila vagy a rózsaszín hűvös árnyalataiban ragyognak, bár lenyűgöző tónusokkal rendelkeznek, beleértve a kéket, fehéret, bíborvöröst, sárgát és kétszínűt. Ezenkívül sok clematis fajta illatos. (A legillatosabb faj a lágy C. armandii.)

A clematisok nagyra értékelik a rácsot, oszlopot vagy az álló szerkezetet, ami nélkül a szőlő szétterül, beleértve a földet is. A kolibri, a méhek és a pillangók imádják virágukat.

Clematis ültetése


A Clematis teljes napsütésben virágzik – legalább napi 6 óra napsütésre van szüksége a jó virágzás érdekében. Az érzékeny gyökerek azonban nem bírják a meleget; tartsuk nedvesen és hűvösen a növény gyökereit talajtakaróval, alacsony növekedésű növényekkel és talajtakaróval. A talajnak lazának, jól vízelvezetőnek és semleges pH-júnak kell lennie. Ültetés előtt keverjünk bele komposztot vagy érlelt trágyát, valamint néhány marék csontlisztet.

Mikor kell Clematist ültetni?

A hűvös tavaszi ültetés általában sikeresebb, mint az őszi
Ültessük a cserepes clematist bármikor az utolsó tavaszi fagy után és az őszi első fagy előtt.

Hogyan ültessünk Clematist?

Áss egy ültetőgödröt, amely körülbelül 2-3-szor akkora, mint a gyökérgolyó szélessége, és néhány centivel mélyebb. A hűvösség érdekében a koronának (a növénynek az a része, ahol a szár és a gyökerek találkoznak) körülbelül 10 centivel a talaj felszíne alatt kell lennie. Ez ösztönzi az elágazódást és a szár fejlődését a föld alatt.

hirdetes

Töltsük fel talajjal, öntözzük meg alaposan, és talajtakarjuk le, hogy a gyökerek hűvösek maradjanak, és minimálisra csökkentsük a gyomokat.

Helyezzünk a földbe valamilyen mászószerkezetet a növény számára, amire fel tudjuk futtatni.

Clematis növesztése


Tartsd nedvesen a talajt az első évben hetente öntözve. Tehát ne hagyjuk, hogy a talaj kiszáradjon. Hidegebb régiókban adjunk hozzá extra mulcsot a növény körül késő ősszel, hogy megvédjük a gyökereket. Ha a növény a földbe került, ne zavarjuk és ne mozgassuk.

Minden tavasszal teríts komposztot a növény köré (a szártól távol). Tavasszal vágd vissza az elhalt fát, vágd le az új, kibontakozó rügyeket. Az idősebb növényekről távolítsunk el minden 4 éves vagy annál idősebb szárat.

Clematis metszése


Metsszük meg a clematisokat a virágzás elősegítése érdekében. A clematisnak három fajtája létezik, és a metszés előtt meg kell határozni, hogy melyik fajtánk van. A fás szárú fajták, mint például a Clematis montana, a tavalyi száron korán virágoznak. Virágzás után metsszük meg a növényeket a holtfa eltávolításához.
 

A clematisok a virágméret és a virágzási idő alapján három csoport egyikébe tartoznak.

1.    csoport: A fás szárú fajták a tavalyi száron virágoznak. A virágok kora-tavasz közepén jelennek meg. Virágzás után metsszük meg, ha szükséges, hogy eltávolítsuk az elhalt fát.

hirdetes

Példák: C. armandii, C. alpine, C. cirrhosis, C. macropetula és C. montana.

2.    csoport: A dupla és félig virágokat szintén a fentiek szerint kell metszeni. Kétszer is virágozhatnak: májusban/júniusban a tavalyi fán, majd az év végén az új hajtásokon. De a szilva a tavaszi virágok elhalványulása után; tél végén távolítsuk el az elhalt fát.

Ilyenek például a hibridek: „Miss Bateman”, Lake Sondesborough, „Nelly Moser”, „Henry”, „Marie Boisselot” és „Elsa Spath”.

3.    csoport: A nagy, mutatós virágok, amelyek nyáron és ősszel nyílnak, az aktuális évben növekednek. Tél végén/kora tavasszal erősen metszeni kell, két pár rügyet hagyva minden száron.

A gyakori fajták a következők: C. viticella, C. recta és C. x jackmanii.

AJÁNLOTT CLEMATIS FAJTÁK

Clematis armandii
 

Clematis ‘Lincoln Star’

 

 

Clematis ‘Elsa Spath’

C. viticella ‘Betty Corning’

C. heracleifolia

C. tangutica

C. ‘Sweet Summer Love’

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Újhelyi Imre Vegyipari Szakközépiskola, Szaktanácsadó és Továbbképzõ Intézet

Szakközépiskola Agrárközgazdasági és áruforgalmazó technikus képzés Cím: Szentlõrinc... Tovább

gyapjú

olyan állati szőrzet, szőrköntös, amely a bőrről leválasztva összefüggő marad.... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény