Az óriás virágú klematisz, Clematis Andromeda leírása, Clematis Andromeda metszése, CLEMATIS ANDROMEDA ültetése, gondozása, metszése

hirdetes

Az óriás virágú klematisz, ami egy évben 2-szer is virágzik - CLEMATIS ANDROMEDA ültetése, gondozása, metszése

ZH
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Az Andromeda fajta az úgynevezett nagyvirágú klematiszek közé tartozik, és a tavasz és nyár folyamán gyönyörű virágokkal borítja be kertünket. Ennek a különleges növénynek az a képessége, hogy egy évben kétszer is virágzik, egyedivé teszi az összes többi klematisz fajtát. Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk a Clematis Andromeda ültetését, gondozását és metszését, hogy kertünkben is gyönyörűen virágozzon.

Clematis Andromeda

Clematis Andromeda leírása

A Clematis Andromeda fajta klematisz kivételesen szép és nagy virágokat hoz létre. Az optimális körülmények között az virágok átmérője elérheti a 20 centimétert is, míg a hajtások hossza átlagosan 3-4 méter lehet. Ezek a virágok finom krémszínűek, fehérrel vegyítve, és minden szirom közepén egy sötét rózsaszín csíkkal rendelkeznek. A virágok szívében pedig egy sárga pont található. Érdekessége, hogy tavasszal és nyáron félig kettős virágokat hoz létre, míg ősszel egyszerű, de szép virágokat terem.

Clematis Andromeda metszése, az új virágzás titka

A Clematis Andromeda metszése kulcsfontosságú a virágok gazdag termésének eléréséhez. Ez a fajta a második metszéstípushoz tartozik, amely azt jelenti, hogy az első virágzás után az elhalványodott hajtásokat kis részen vágjuk vissza. Ez a metszés segíti elő az újvirágzást, így ősszel sokkal több virágot élvezhetünk majd.

Télire a cserjét már nem vágják olyan felületesen. A hajtásokból a teljes hossznak csak 50-80 cm-e maradt.

Clematis Andromeda ültetése és gondozása

A Clematis Andromeda igényes növény, és az átültetést nem kedveli. Ezért fontos azonnal az állandó helyére ültetni. Ha mégis szükséges az átültetés, akkor számolnunk kell azzal, hogy a növény néhány évig gyengébben fog virágozni, mivel az első időszakban a gyökérzet megerősítésére koncentrál.

hirdetes

Fontos! Nyílt terepen az Andromeda fajta palántáját legkorábban május 3. tizedében ültetik el. Mindaddig a talajnak nincs ideje kellően felmelegedni.

Az ültetés helyét gondosan kell kiválasztani, figyelembe véve a növény igényeit. A Clematis Andromeda nem szereti a széles körű huzatot és a túlzott fényt, ezért jól védett, részlegesen árnyékos helyre ültessük. A talaj legyen magas humusztartalmú és jó vízelvezetéssel rendelkező. Az ültetés során fontos odafigyelni a megfelelő talajkeverék használatára és a megfelelő távolságok betartására (legalább 40-50 cm). 


Ha a klematist egy fém kerítés mellé ültetik, ennek a távolságnak még nagyobbnak kell lennie, mivel a nap által melegített fém elkerülhetetlenül megégeti a növény hajtásait és leveleit.


hirdetes
Tanács! A klematisz ültetésére szolgáló talajt semmiképpen sem szabad trágyázni, mivel ez súlyos égési sérüléseket okozhat a cserje gyökerein.

1.    Palánta előkészítése

A legjobban a kétéves palánták gyökereznek. Vásárláskor figyelni kell a fejlett gyökérzetű mintákra - az egészséges, erős palántáknak legalább 3 hosszú (kb. 10 cm) gyökérrel kell rendelkezniük.

Ültetés előtt érdemes 2-3 órán át hideg vízbe áztatni.


2.    Clematis ültetésének szabályai

-    Egy korábban előkészített területen ássunk egy körülbelül 70-80 cm mély és legalább 50 cm széles lyukat. Az optimális távolság két szomszédos lyuk között 60-70 cm.
-    Körülbelül 20 cm vastagságú vízelvezető réteget helyezzünk el a gödör alján. Törött tégla, agyagszilánk, kavics vagy expandált agyag használható vízelvezetésként.
-    Öntsük a következő réteget a vízelvezetésre: gödörből vett kerti talaj felső rétege, a humusz és az egyenlő arányban vett komposzt. Mindezt alaposan összekeverjük és hígítjuk 100 g szuperfoszfáttal, 300 g dolomitliszttel és 1-2 evőkanál hamu. A kapott talajkeveréket az ültetőgödörbe öntjük.
-    Ráhelyezzük a Clematis palántát, és a növény gyökereit gondosan elterítjük.
-    Ezt követően a gödröt a talajkeverék maradványai borítjuk, míg a bokor gyökérgallérját 10-12 cm-rel elmélyítjük.
-    Az ültetés után azonnal bőven öntözzük meg az Andromeda palántát.


Kattints a következő oldalra, hogy még többet tudj meg a Clematis Andromeda gondozásáról!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-12-05

Növények a fürdőszobában: páfrány, aloe vera és orchidea, ne hagyd növény nélkül a fürdőt!

Növényeket a fürdőszobába! Talán nem is gondolnánk, de az olyan növények, mint az orchideák, páfrányok és aloe verák kiválóan érzik magukat a nedves klímájú térben!

2023-12-11

Dekorálj kedvenc karácsonyi virágunkkal: A Mikulásvirág préselése

A mikulásvirág préselése különleges módja a növények hasznosításának és egyedi dekorációk létrehozásának, amelyekkel idilli hangulatot varázsolhatsz otthonodba.

2023-12-06

5 Kihagyhatatlan magyar természeti csoda télre

A hideg hónapokban is érdemes felfedezni a természet varázslatait, és Magyarország bővelkedik olyan természeti csodákban és különlegességekben, amik télen is lenyűgözőek.

2023-12-11

Környezetbarát Karácsony: természetes dekorációk és ajándékötletek

Miért ne lenne még több természetes karácsonyi díszünk, és miért ne ajándékoznánk egy picikét fenntarthatóbb módon? Mutatunk nagyon jó karácsonyi ötleteket!

2023-12-05

Tudtad hogy ezekben a magyar fürdőkben gyulladáscsökkentő gyógyvízben lehet fürdeni?

Felfedezzük azokat a kivételes fürdőket, ahol nemcsak kellemesen pihenhetünk, de a gyulladáscsökkentő gyógyvíz áldásos hatásaival is gondoskodhatunk egészségünkről.

2023-12-05

Műfenyő vagy vágott fenyő? – Ez egy teljes tévhit!

A Karácsonyfa-vásárlás kapcsán felmerülő dilemmát érintve Kovács Erik, a Klímapolitikai Intézet kutatója cáfolja a műfenyő környezetbarátságával kapcsolatos tévhiteket.

2023-11-30

A nagymamámtól tanultam ezt a leander teleltetési technikát – Mióta így csinálom minden nyáron ontja a virágot

A nagymama leander teleltetési technikája kiváló eredményekkel szolgál, és nemcsak a növények életében, hanem a családunk kertjének szépségében is látható.

2023-11-30

Az évelők szaporítását most is elvégezhetjük!

Az évelő növények gondozása és szaporítása fontos lépése a kertfenntartásnak. A tőosztás, pedig épp olyan téli feladatok közé tartozik, mint a metszés, vagy a gyümölcsfa ültetés.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Vasárnapi ebéd

Vasárnapi ebéd, vagy más néven Sunday Brunch egy olyan közös családi program, emlynek... Tovább

címerezés

hibrid kukorica előállítása céljából végzik; a kukorica hímvirágzatát a pollen érése... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek Házi kert kert Kertészet Növénytermesztés virág