notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Civil szervezetek a földtörvény átdolgozásáért

Hirdetés

71 civil szervezet fogott össze a földtörvény javaslat módosításáért!

Kiszner Klaudia

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 71 civil szervezet kéri a földről szóló törvényjavaslat módosítását! A javaslat a nagybirtok rendszer rögzítését adná, emellett a külföldi földvásárlás, tulajdonszerzés ellen sem védene meg minket, és a legrosszabb, hogy fel is gyorsíthatja a vidéki térségek elszegényedését az agrár- és vidékfejlesztési, természet- és környezetvédő szervezetek szerint.

CIivil szervezetek a földtörvény ellen

 

Problémák a földtörvény javaslattal a szervezetek szerint

A 71 szervezetből a CSEMETE Egyesület, a Magyar Biokultúra Szövetség, a Magyar Természetvédők Szövetsége, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, illetve a Szövetség az Élő Tiszáért csoportosulások szerint, pedig elfogadhatatlan az javaslat a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról a jelenlegi formájában.
 És mindezek mellet a fenntarthatóság alaptörvényében leírtakkal és a kormány által elfogadott vidékstratégiával is ütközik a törvényjavaslat- írják a civilek az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményükben.
 
Az összefogott szervezetek szerint a törvényjavaslat a mostani földtörvényhez hasonlóan a lehetővé tenné a korlátlan üzemméretet a nagyüzemeknek, és előjogokat biztosítana a nagybirtokoknak.  Ők azt a javaslatot tennék és szeretnék ahol létrejöhet egy olyan fenntartható gazdaság ahol a kis- és közepes méretű gazdaságoknak is lehetőséget ad és előnyt biztosít a földvásárlásoknál és a haszonbérletnél.
Hirdetés

A földtörvény egyes cikkejeire hivatkoztak a szervezetek

„A közlemény szerint a tulajdon és a bérlet nagyságát a művelési ág és a föld termőképességének megfelelően szükséges szabályozni, tekintettel a településeken rendelkezésére álló földterület mennyiségére is, emellett biztosítani kell az érintett közösségek valódi beleszólását a földszerzésbe.”
Hirdetés
 
A szervezetek szerint földtörvényben leírt szabályozások nem akadályozzák meg a zsebszerződések kialakulását.  „Ha nem lesz erős törvény és hatékony kormányzati fellépés a következő másfél évben, 2014-től akár egymillió hektár termőföld feletti rendelkezés veszhet el - írják.”
 
2014 május 1. a földtörvény kiadatásának határideje, addig mindent szép lassan átkell gondolni és az újabb javaslatokat áttekinteni . A civil szervezetek ezért szeretnék megkérni az országgyűlési képviselőket és a kormányt, hogy alaposan tekintsék azt át a javaslatokkal együtt , és dolgozzák át a beterjesztett földjogi szabályt.
 

Forrás: agroinform.hu

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
289 634
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
7 532 755
Közösség

bérbruttósítás

az egyéni keresetek felemelése, a magánszemélyek jövedelemadója bevezetésének és a... Tovább

Ceglédi Földhivatal

Földhivatal Földhivatal Cím: Cegléd Kossuth tér 7. 2700 Magyarország Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 237

Átlagos értékelés: 4.9