Téli virágok - A ciklámen gondozása

Kedvenc karácsonyi ajándék virágunk, a Ciklámen gondozása

ZH
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A virágzó növények ajándékozása és fogadása az ünnepekkor régi hagyomány. Ellentétben egy doboz csokoládéval vagy egy pár kesztyűvel, egy élő növényről gondoskodni kell, hogy egészséges legyen. Az üdülési szobanövények, mint például a ciklámen, a legtöbb ember számára különösen aggasztóak, mivel virágzási ciklusuk és általános gondozásuk még a tapasztalt kertészeknek is kihívás.

ciklámen

A ciklámen termesztése és gondozása

A virágüzlet ciklámenjei (Cyclamen persicum) advent és karácsony között kezdenek megjelenni a szuper marketekben és a kertészeti központokban. A visszahajló szirmú virágok hullócsillagokra emlékeztetnek, szív alakú leveleiket pedig bonyolult, ezüstös mintákkal hímezték. Tudtad, hogy megfelelő körülmények között a növények néhány hónapig folyamatosan virágoznak? Ahhoz, hogy ezt elérd most segítünk a ciklámen megfelelő gondozásában!

Sok más növényhez hasonlóan őshonos keleti mediterrán éghajlatán, a ciklámen is természetesen ősszel, télen és tavasszal is virágzik, de leginkább amikor az időjárás hűvösre és nyirkosra fordul. A forró, száraz nyarak során a ciklámen nyugalmi állapotba kerül; lombozatuk megsárgul és elpusztul, a növények pedig nem mutatják a növekedés jeleit. Kerek gumóikban tárolják az energiát a következő virágzási időszakra. Nézd meg hogyan gondozhatod úgy a cikláment, hogy az évről-évre újra virágozzon!

A ciklámen gondozása

A ciklámen boldog és egészséges megőrzésének kulcsa az, hogy a lehető legpontosabban megteremtsük számukra a természetes környezetüket idéző jellemzőket. Hideg hőmérsékleten fejlődnek, amely éjszaka akár 4 C°-ra is csökken, nappal pedig 15° fokig emelkedik. Helyezzük őket egy világos, déli, keleti vagy nyugati fekvésű ablak közelébe a maximális napfény érdekében.

A ciklámen öntözése

 

A ciklámen kissé nyűgös az öntözéssel kapcsolatban. A legjobb, ha az öntözések között hagyjuk kissé kiszáradni a talajt, de nem hervadásig. Amikor az edényt könnyűnek érzed, vagy a talaj száraznak érződik közvetlenül a felszín alatt is, alaposan öntözd meg, és hagyd lecsepegni. Ezután öntsük ki a csészealjban maradt vizet, hogy a talaj ne ázzon el. Trágyázhatjuk a földjét a virágos növényeknek szánt szobanövény-trágyával.

Így fog tovább virágozni a ciklámen

A növények virágzásának fenntartása érdekében távolítsd el a virágokat a végén úgy, hogy levágod a szárakat a növény tövénél. Néha a szirmok lehullanak, és virágbimbóhoz hasonló kerek magkapszulát hagynak maguk után. Távolítsd el ezeket is. Az igazi ciklámen virágbimbók hosszúak és hegyesek, így nem összekeverendőek ezekkel a magkapszulákkal. Távolítsd el a sárga és elszáradt leveleket is.

Tavasszal hagyjuk kiszáradni a földjét, és tartsuk a cserepet hűvös, száraz helyen nyáron. A növények halottnak tűnnek ebben az évszakban, de amíg a gumók kemények és gömbölyűek maradnak, addig csak pihennek. Kezdjük el az öntözését kora ősszel, és tegyük vissza egy hűvös, világos ablakba egy újabb virágzási időszakra!

 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

túlsarjadzás (vadhús)

A sarjadzó szövetnek a sebgyógyulását (a behámosodást) zavaró túlműködése.Többnyire a... Tovább

bakteriofágok

a ->baktériumokban élősködő, igen elterjedt, viszonylag egyszerű ->vírusok. Fejből és... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény