A ciklámen növényvédelméről beszélünk nektek

hirdetes

A ciklámen betegségei, a ciklámen növényvédelme

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A ciklámen növényédelméről

A ciklámen betegségei – Fuzáriumos hervadás

A fuzáriumos hervadást egy talajban élő gomba okozza. Erősen ajánlott a megelőzésére törekedni, ugyanis ha egyszer fertőzni kezd, nagyon gyorsan terjed, és nehéz megállítani. A fuzáriumos hervadás satnya növekedést, sárga leveleket, hervadást és elszáradást is okozhat, illetve akár végzetes is lehet. Mivel meleg időben rézi jól magát, a fuzáriumos hervadás általában a szobaciklámen növekedési időszakának végén támad.

Ha egy palánta megfertőződik, távolítsd el azonnal a többi közül, és alaposan fertőtleníts le minden kerti szerszámot, amit használtál, ahogyan a növénytartót is, amiben a fertőzött palántát gondoztad. A talaj szolarizálásával szintén védekezhetsz a fuzáriumos hervadásért, illetve más betegségekért felelős kórokozók ellen.

hirdetes

A ciklámen betegségei – Lisztharmat

A lisztharmatként emlegetett szürke, vagy fehér porszerű lerakódásokat többféle gombás betegség is előidézheti a növények levelein. Ne használj nitrogénes műtrágyát a nyár végén, és ügyelj növényeid megfelelő metszésére. Ezen kívül tartsd tisztán ágyásaidat, és távolíts el növényeid alól minden szerves hulladékot is. A lisztharmat kezelésére kálium-hidrogén-karbonátot, ként, vagy neem olajat is használhatsz.

A ciklámen betegségei – Rothadást okozó betegségek

Ezek a betegségek akkor alakulnak ki, amikor a körülmények túl nedvessé válnak a szobaciklámen számára. Ez különösen akkor alakulhat ki, amikor a ciklámen túl sok vizet kap öntözéskor, vagy a talaj nem képes elvezetni a felesleges vízmennyiséget a gyökerektől. A víz okozta rothadás tünetei először a talaj alatt jelennek meg: a gyökerek puhává, nyálkássá válnak, és elszíneződnek. Ezt persze sajnos nehéz észrevenni.

hirdetes

Ahogyan aztán a rothadás egyre terjed, a talaj felett is láthatóvá válnak a tünetek, például satnya, gyenge növekedés formájában. A legjobb, ha megelőzöd ezt az állapotot szobaciklámenjeidnél, amihez mindössze odafigyeléssel kell öntöznöd őket (nem túl sokat, és csak a tövüknél, nem a leveleken), és ügyelned kell arra is, hogy a talaj megfelelően elvezesse a vízfelesleget a gyökerektől.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

magtisztító és -osztályozó gépek

az elcsépelt v, betakarított magvakat felhasználás előtt szennyezettségüktől (szármaradék,... Tovább

katabolizmus (disszimiláció, lebontás)

az élő szervezetek energiafelszabadító folyamata, amelynek során a bonyolult szerves... Tovább

Tovább a lexikonra
Növényvédelem