Chia termesztése, chia felhasználása

Az azték zsálya (chia) termesztése és felhasználása

Szélesi Ferenc - Főkertész
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Az azték zsálya, közismertebb nevén a chia magvait a világ legegészségesebb élelmiszerei között tartják számon. Azonban kevesen tudják, hogy a magokon kívül a növény többi része is hasznosítható a háztartásban, ezért megéri megismerkedni ezzel a különleges fajjal.

A chia termesztése

Alapvető tudnivalók a chiáról

A zsálya és menta családjába is besorolható chia akár 1,8 méter magasra is megnőhet. Szárain limezöld levelek helyezkednek el, virágzáskor pedig kisméretű kék, lila, vagy fehér szirmok jelennek meg rajta. Ezek a mutatós virágok termelik a jól ismert fekete-fehér magvakat. A chia a 9-12 USDA zónák között hidegtűrő. Rövid napigényű lévén hosszabb éjszakákra és rövidebb nappalokra van szüksége, hogy virágokat és magvakat termelhessen. Az északabbra fekvő területeken a nyár végén akár 12 órára is le lehet takarni őket, hogy előbb beinduljon a virágzás, és még az első fagy előtt szüretelhetővé váljanak.

 

A chia termesztése

Az azték zsálya természetes ellenállással rendelkezik a hőség, szárazság, fertőzések és kártevők ellen. Mivel minimális trágyázásra van csupán szüksége, meglehetősen kevés odafigyelést igényel, ráadásul a beporzására és a magok elvetésére is önállóan képes.

 

Fényigény

A chia a teljesen napos részeken érzi jól magát. Igyekezz olyan helyre ültetni, ahol legalább napi 6-8 óra közvetlen napfényt kaphat.

 

Talajigény

Az azték zsálya legjobban laza, jó vízelvezetésű, enyhén, vagy közepesen agyagos, vagy homokos talajban teljesít a legjobban. Az ágyások előkészítéséhez ültetés előtt a talaj felső 20 cm-ét ajánlott felszántani.

 

Vízigény

A fiatal palántákat napi rendszerességgel kell öntözni, míg meg nem erősödnek. A kifejlett növények jól tűrik a szárazságot, és még ritka esőzések idején is alkalmankénti öntözésre van szükségük.

 

Trágyázás

Az ágyást előkészítésekor adj hozzá a talajhoz némi komposztot vagy más organikus anyagot. Ezen kívül a chiának többé nem lesz szüksége extra tápanyagokra. A következő oldalon folytatom! 

 

A chia termesztése

A magok elvetése

A magokat akkor érdemes szétszórni az ágyásban, miután az utolsó fagy is végleg lezajlott. Nem kell eltemetni, elég, ha csak finoman bepaskolod őket a talajba. Később aztán ahogy nőni kezdenek, ritkítsd meg őket, hogy a fejlettebb példányoknak több helyük maradjon. A magokat házon belül is elültetheted, hogy megvédd őket a portyázó madaraktól, amelyek könnyedén felcsipegethetik az eltemetetlen magvakat az ágyásokról. A házon belüli csíráztatáshoz szükség lesz egy párás légkört biztosító sátorra. Amikor a palánták elérik a 7,5 cm-es magasságot, ültesd ki őket a szabadba.

 

Elosztás

Amennyiben egynyáriként termeszted, a palánták között ritkításkor hagyj 30 cm távolságot, kiültetéskor pedig ne ültesd őket ennél közelebb egymáshoz. Ahol évelőként nevelik őket, ott 45-60 cm-t érdemes hagyni, hogy legyen helyük hová terjedni.

Hirdetés

 

A chia részeinek felhasználása – Chia magvak

A chia magvakról sokan hallhattak már – két evőkanálnyi chia magban 137 kalória van, és rengeteg rostot, fehérjét, omega-3 zsírsavat, foszfort, mangánt és kalciumot tartalmaznak. Nem kevés ásványi anyag is fellelhető bennük, mint például a cink, a vas, a kálium, a niacin, a tiamin, vagy az E-vitamin. Az azték zsálya magvak zsírsav-profiljában továbbá olyan antioxidánsokra lelhetünk, mint a kaempferol, a quercetin, és a kávésav.

 

A chia magvak nyersen is fogyaszthatók – ilyenkor megszívják magukat nyállal, amitől felduzzadnak és puhábbá válnak. Ezen kívül elő lehet áztatni őket, vagy ledarálni, és különféle ételekben felhasználni.

 

A magvak szüreteléséhez meg kell várni, hogy a virágszirmok nagy része lehulljon, de nem szabad addig várni, míg a lándzsás rész barnává válik. Szárítsd ki a lándzsákat egy papírzacskóban vagy valamilyen lapos felületen, és hagyd, hogy a levegő alaposan átjárja őket.

 

A száraz lándzsákat aztán törd össze egy lapos felületen és válaszd külön a magokat – a legegyszerűbb egy szitát használni, ami nem engedi át a magvakat, csak a száraz növénydarabokat. A magvakat aztán egy légmentesen zárható tárolóba kell helyezni, lehetőleg valamilyen nedvszívó tárgy társaságában, ami segít tovább megőrizni a magvak szárazságát és felhasználhatóságát.

 

A chia termesztése

A chia részeinek felhasználása – Chia olaj

A chia magvakhoz hasonlóan a chia olaj is rengeteg olyan összetevőt tartalmaz, amelyek mind a bőr, mind a haj egészségéhez hozzájárulnak. Az E-vitamin, az omega zsírsavak, a fehérjék, a magnézium és az antioxidáns összetevők együttes erővel nyugtatják, hidratálják és gyógyítják a bőr felületét. Mindehhez hozzájárul még az antioxidáns és öregedésgátló hatás is, továbbá serkenti a kollagéntermelődést is.

 

A hajon használva erősíti a szőrtüszőket, serkenti a hajnövesztést és, vastagabb hajszálakhoz vezet. E mellett gyógyítja a száraz és sérült hajfürtöket is. Az olaj kinyeréséhez érdemes egy külön erre a célra készített prést vásárolni, vagy, ha van otthon kézi darálód, akkor a magvakat ezzel is feldolgozhatod, majd egy szövetdarabon átnyomkodva kinyerheted belőlük a nedvet, amit aztán néhány napig hagyni kell állni egy tiszta befőttesüvegben.

Hirdetés

 

A chia részeinek felhasználása – Chia csírák

A mikrozöldek olyan fiatal, kifejletlen növények, amiket akár két hét alatt is fel lehet nevelni fogyasztási célból. Habár viszonylag kis mennyiséget képviselnek, a mikrozöldek általában intenzív ízűek és sokkal több bennük a tápanyag, mint a kifejlett változatokban. A chia magvakat könnyű kicsíráztatni. A chia csírái savanykás ízt kölcsönöznek a fogásoknak. Nyersen, felaprózva érdemes felhasználni őket levesekben, salátákban, vagy bármilyen más ételben, ízlés szerint.

 

A chia magok csíráztatásához áztass be egy tiszta terrakotta tányért vízbe néhány percig, majd szórj el néhány chia magot a felületén. Helyezd a tányért egy nagyobb tálkába, és önts alá egy kis vizet, hogy a terrakotta nedves maradjon. Enyhén fújd le egy kis vízpermettel a magokat de ne nedvesítsd be őket túlságosan, különben zseléssé válnak. Takard le a tálat műanyaggal vagy egy tányérral és helyezd sötét helyre. A magvak 4-7 napon belül kicsíráznak majd. A csírákat ez után vidd egy napos helyre, hogy mikrozöldekké nőhessék ki magukat.

 

A chia termesztése

A chia részeinek felhasználása – Chia levelek

Az azték zsálya levélzete is ehető, és a kutatások szerint számos flavonoidot, köztük két ritka antioxidánst - acetyl vitexint és acetyl orientint tartalmaz. A levelek íze enyhe, frissen pedig kiválóak salátákba, és zöld turmixokba is. Nyersen vagy szárítva is kifőzhetők teának – némi mézzel ízesítve kifejezetten finom és egészséges ital készíthető belőlük, aminek láz- és fájdalomcsillapító hatása van, és nyugtatja a torkot is.

 

A chia részeinek felhasználása – Chia talajtakaró

Ha mindent felhasználtál azték zsályádból, a maradék részeket sem érdemes kidobni. A szárak és levelek felapríthatók és talajtakaróként alkalmazhatók. Mivel organikus anyagról van szó, így tápanyagokkal is dúsítják a talajt.

 

A chia talajtakarót legalább 2,5 cm mélyen kell elhelyezni a talajban ősszel, miután kitakarítottad az ágyásokat. Ahogy lebomlanak, ásványi anyagokkal és egyéb hasznos tápanyagokkal gazdagítják majd azt.

 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2019-02-19

Az örökké zöld tuja titkai

A tuja nem igényel sok odafigyelést, de van néhány fontos dolog, amit nem árt észben tartani. Szakértőnk most mindent elmond a tuják gondozásáról, a tuják metszéséről, a tuják növényvédelméről!

2019-02-07

A leggyakrabban előforduló betegségek palántanevelés során

Sajnos nagyon sok kártevővel és kórokozóval kell megküzdenünk palántanevelés során, most azokat mutatjuk be nektek, amik a leggyakoribbak, cikkünkben az ellenük való védekezési lehetőségeket is megtalálhatjátok!

2019-02-09

A málna tavaszi metszéséről

Most mindent megtudhatsz te is a málna szakszerű metszéséről, ezeket a dolgokat mindenképpen meg kell tenned ahhoz, hogy sok és finom málnád legyen!

2019-02-13

A levendula tavaszi metszése

Sokan nem tudják, hogy tavasszal érdemes megmetszenünk a levendulát ahhoz, hogy csodálatos szép legyen, és sok virágot hozzon. Mostani cikkemben mindent elmondok a levendula tavaszi metszéséről!

2019-02-19

Ősidők óta kedvelt gyümölcsünk – A szeder bemutatása, nevelése

Minden, amit tudni érdemes a szederről, gondozásáról, neveléséről, szaporításáról. Olvasd el cikkünket, és ismerd meg te is az egyik legősibb növényünket, ami nem más, mint a szeder!

2019-01-31

Nevelj te is dinnyefát, imádni fogod!

A dinnyefa egy nagyon érdekes és különleges növény, mostani cikkemben mindent el fogok mondani nektek róla, termesztéséről, neveléséről, és jótékony hatásairól!

2019-02-14

Készülj fel időben a tarackinvázióra – Így küzdhetsz meg vele! (Példa)

A tarack okozza sajnos a legtöbb problémát a kertben, a legnagyobb baj az vele, hogy szinte kiirthatatlan. Szerencsére van pár szuper megoldás, ami segít az ellene folytatott harcban!

2019-02-11

Így dugványozhatsz mézzel!

A méz sok mindenre felhasználható, de azt kevesen tudják, hogy dugványozáshoz is alkalmazhatjuk. Mostani cikkemben elmondok mindent a sikeres dugványozásról, és a méz használatáról!

További cikkek ebben a témában
dísznövény Érdekességek Házi kert kert Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem

biotóp (élettér, élőhely)

a biocönózis környezete; egyedei számára élő és élettelen tényezőivel a megfelelő... Tovább

hallgatózás

->diagnosztikai vizsgáló eljárás, amely főként a has- és mellüregben keletkezett... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés