Burgonya termesztés egyszerűen az erkélyeden!

Így nevelj burgonyát cserépben, ha kevés a helyed

NA
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A burgonya meglepően jól nő cserépben. Ideális módja a termesztésnek, ha kevés a hely – akár teraszon vagy erkélyen is nevelheted őket. Furcsa módon a burgonya cserépbe ültetve egészen jól teljesít, valójában termesztésük egyszerűbb, mint a földben. Ebben a cikkben megmutatjuk, miért egyszerűbb a cserepes burgonyakertészet, és hogyan termeszthetsz sikeresen burgonyát cserépben tíz egyszerű lépésünk segítségével. Illetve megvizsgálunk néhány gyakori problémát is, amelyekkel az emberek találkoznak a burgonya termesztése során. 

Burgonya cserépben

Miért érdemes cserépben termeszteni a burgonyát?

Néha a zöldségek cserépben történő termesztése kevésbé a kényelemről szól, hanem arról, hogy nincs más lehetőség. De még akkor is érdemes megfontolni ezt a lehetőséget, ha van kerti ágyásod és némi helyed is hozzá. Bár igaz, hogy a cserépben termesztett burgonya általában alacsonyabb hozamú, és nem terem nagy gumókat, viszont sokkal könnyebb betakarítani.
A burgonya földben való termesztéssel együtt jár, hogy a szezon végén alaposan át kell szitálni a talajt, hogy megtaláljuk a termést. Körbeásás közben szinte lehetetlen elkerülni, hogy a lapáttal véletlen keresztbe vágj néhány burgonyát. 
A cserépben a burgonya betakarítása viszont egyszerű. Mindössze annyit kell tenned, hogy a szezon végén kiöntöd a cserepet, és az összes burgonya ott van a - a könnyű leszedés adott. Egyes speciális edények még könnyen hozzáférhető ajtókat is tartalmaznak a burgonya betakarításához anélkül, hogy megrángatnák a növényt vagy megzavarnák a gyökérrendszert. A megfelelő burgonyafajta kiválasztásával és az alábbi tippjeink betartásával kihasználhatod te is ezt a hatalmas előnyt, akár az erkélyeden vagy a teraszodon termesztve.
 

10 tipp a burgonya cserépben történő termesztéséhez

1. Válaszd ki a megfelelő vetőburgonyát 

A legtöbb zöldséggel ellentétben a burgonyát nem hagyományos magvakkal vagy palántákkal kezdik. Ehelyett a burgonyatermesztést általában vetőburgonyából vagy csírázó szemű burgonyagumóból indítják. Vetőburgonya megvásárolható faiskolákban vagy online. Keressen olyan jó hírű kiskereskedőket, amelyek biofajtákat kínálnak. 
A konténerben és cserépben termeszthető legjobb burgonyafajták tekintetében keress kisebb fajtákat. Keress olyan fajtákat is, amelyek a szezon közepén vagy későn érnek. Ezek a fajták több burgonyát termelnek, mint azok, amelyek a nyár elején érnek és elpusztulnak.

2. Szánj időt a vetőburgonya elkészítésére

Az egészséges termések érdekében szánnod kell egy kis időt a vetőburgonya megfelelő előkészítésére, mielőtt elültenéd.
Vágd a vetőburgonyát kis kockákra, ügyelve arra, hogy minden darabon legyen legalább egy szem. A kis vetőburgonya egészben is hagyható. Minél több darabod van, annál több növényt termeszthetsz. Mindegyik növénynek körülbelül 15 kg talajra lesz szüksége, és a növényeket legalább 10 cm távolságra kell elhelyezni egymástól ugyanabban a cserépben. Tedd ki az újonnan vágott vetőburgonyát egy tányérra vagy papírtörlőre körülbelül 48 órára, hogy levegőn megszáradjon. Ez segít megelőzni a rothadást a burgonya ültetése után.

3. Válassz egy napos helyet

Amíg a vetőburgonya pihen, ideje elkezdeni a burgonyacserepek tervezését. A burgonyanövényeknek sok fényre és hőre van szükségük ahhoz, hogy jól fejlődjenek. Amikor helyet választasz burgonyacserepes kerted elhelyezésére, keress olyan területet, ahol naponta legalább hat óra közvetlen napfény éri. A cserepek déli fekvésű falhoz való elhelyezése segít a növényeknek megadni azt a hőt, amelyre vágynak.
 


 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

királydinnye (Tribulus terrestis L.)

a királydinnyefélék (Zygophyllaceae) családjába tartozó, egyéves, hosszú, hengeres... Tovább

egyedfejlődés

az egy- és a többsejtű élőlények felépítés és működési változásainak az összessége,... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés