A büdöske gondozása, nevelése - elmondom, miért lenne érdemes ültetned Neked is

hirdetes

Nagyszüleink legkedveltebb növénye, a büdöske

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Hasznos tudnivalók a büdöskéről

A büdöske felhasználása

A büdöske nemcsak kertünk szép dísze lehet, mivel fel is lehet használni a növényt. A virágszirmait alkalmazhatjuk különféle saláták, köretek illetve gyógyteák ízesítésére, de kitűnően helyettesíti a sáfrányt is. A büdöskének nemcsak a virágát lehet hasznosítani, hanem az olaját is, mivel illóolaja révén elpusztítja a káros baktériumokat, gombákat, férgeket és minden más talajlakó kártevőt, de még a gyümölcsfákat is védi a levéltetvektől.

Írtunk korábban egy cikket a növénytársításokról, amiben szót ejtettünk a büdöskéről, érdemes átolvasnod, ha eddig még nem tetted meg! A büdöske gyökérzetének mikrobaközösségéből a talajba választott tiofén vegyületek fonálféreg, rovarirtó és citotoxikus hatásúak, megelőzés céljából tökéletesen használható az egyik legszélesebb körben fertőző kártevő ellen, ami nem más, mint a gyökérgubacs fonálféreg. 

hirdetes

A büdöske gondozása

A büdöske a közepes tenyészidejű növények közé tartozik, magvetésének ideje február közepe. Márciusban már tűzdelhetjük, áprilisban bekerülhetnek a növények cserépbe, majd május közepén-végén már ültethetjük a szabadba. Helyben is vethető, de ebben az esetben számítani kell arra, hogy sokkal később, csak augusztus környékén fog elkezdeni virágozni. Palántái szinte minden kertészetben megtalálhatók, olcsók, és bármikor kiültethetők (csak arra kell odafigyelni, hogy ne teljes virágzásban lévő palántát vegyünk). 

A büdöske nem igényes növény, normál kerti talaj tökéletes a számára, nem szükséges trágyáznunk, tápoldatoznunk. Érdemes napos helyre ültetnünk, mivel itt virágzik folyamatosan. Jó hír a lustakertészeknek, hogy a büdöske ritkán betegszik meg, ráadásul a rendszeres öntözést sem igényli, elég, ha nagy szárazságban öntözzük. Nem szükséges, de ajánlatos levágni az elvirágzott virágokat, ezzel meghosszabbíthatjuk a virágzási időt.

hirdetes

Az alacsonyabb változatokat szegélyként ültethetjük, de jól mutatnak nagyobb cserepekben is, más növényekkel, például hamvaskával összeültetve. A magasabb változatok vegyes szegélyágyásokban állják meg legjobban a helyüket, ott díszítenek a leginkább. Megállapíthatjuk tehát, hogy a büdöske egy tökéletes növény, mivel igénytelen, szinte foglalkozni sem kell vele, mégis nagyon hasznos. Tudták ezt nagyszüleink is, mi pedig reméljük, hogy újra találkozhatunk vele a kertekben!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Somacorn (Mv 293)

Kukorica Cél: szemes Leírás:Hímvirágzásának ideje közepes. A kalászkapelyva nem, vagy... Tovább

Szerencsi Földhivatal

Földhivatal Körzeti Földhivatal Cím: Szerencs Kossuth tér 8. 3901 Magyarország Telefon:... Tovább

Tovább a lexikonra
virág