A büdöske gondozása, nevelése - elmondom, miért lenne érdemes ültetned Neked is

hirdetes

Nagyszüleink legkedveltebb növénye, a büdöske

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Egy növény, ami szinte minden egyes kertben ott volt régen, ha máshonnan nem is, nagyszüleid virágai között megtekinthetted te is. Miért volt olyan közkedvelt annó, és miért tűnt el szinte mindenhonnan? Most mindent megtudhatsz a bársonyvirágról, vagy közismertebb nevén a büdöskéről! 

Hasznos tudnivalók a büdöskéről

A büdöske bemutatása

A bársonyvirág, vagy büdöske (Tagetes) az őszirózsafélék családjába tartózó őszirózsaformák alcsalád egyik nemzetsége, összesen mintegy húsz faja vált ismertté. Népi nevei a borsola, a büdöske, a büdös rózsa (utóbbi kettő erős szagára utalnak), bársonyvirág (finom tapintású virágai után). Amerika melegebb részeiről származik, de kerti virágként a világ szinte minden részén elterjedt. Az európai kontinensre már a XVI. század közepén (1535 és 1560 között) áthozták.

A magyarországi kertben általánosan a XVIII. századra terjedt el, bár az előkelők erős szaga miatt közönségesnek bélyegezték, illetve mérgezőnek tartották. Fontosabb fajai között megtalálható a nagy büdöske (Tagetes erecta), a kis/alacsony büdöske (Tagetes patula), a fényes bársonyvirág (Tagetes lucida Cav.), a citromillatú büdöske (Tagetes nelsonii), illetve a törpe/apró büdöske (Tagetes tenuifolia Cav.). A Kárpát-medencében, így Magyarországon is leginkább a nagy-, illetve a kis büdöske terjedt el, de sok helyen lehet találkozni a törpe büdöskével is. 

hirdetes

A nemesített, egynyári, bokor habitusú növények magassága 15-90 centiméter között változik, levelei szeldeltek, a növény maga, és a virága is jellegzetes illattal rendelkezik, mely sokak szerint nagyon kellemetlen szag. Virágainak színe a halvány sárgától a mélyvörösig, illetve a mahagóniig változik. Mára nagyon sok nemesített változatával találkozhatunk, a választékban vannak egyszerű és teltvirágú, kis és nagyvirágú variációk is. 

hirdetes

A kis büdöske

Eredeti előfordulási helye Mexikó és Guatemala, de ma már világszerte kedvelt növény, parkokba is ültetik, dísznövényként. Egynyári virág, amely általában a 30-50 centiméteres magasságot éri el, levelében erős szagú olaj található. 

A nagy büdöske

Eredeti előfordulási helye szintén Mexikó, vadonnövő állományait itt találhatjuk meg legnagyobb számban. Általában 50-100 centiméter magasra nő meg, virágai a termesztés során változatossá váltak. Világszerte közkedvelt kerti virág, de ültetik dísznövényként parkokba is. Most pedig nézzük, mi szükséges a büdöskék gondozásához, neveléséhez, a következő oldalon folytatom! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

91/2008. (VII. 24.) FVM-EüM együttes rendelet

A növényekben, a növényi termékekben és a felületükön megengedhetõ... Tovább

ló életkorának meghatározása

legbiztosabban a törzskönyvi feljegyzésből állapítható meg. Ennek hiányában jelek alapján... Tovább

Tovább a lexikonra
virág