notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A büdöske gondozása, nevelése

Hirdetés

Nagyszüleink legkedveltebb növénye, a büdöske

Szélesi Ferenc - Főkertész
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Egy növény, ami szinte minden egyes kertben ott volt régen, ha máshonnan nem is, nagyszüleid virágai között megtekinthetted te is. Miért volt olyan közkedvelt annó, és miért tűnt el szinte mindenhonnan? Most mindent megtudhatsz a bársonyvirágról, vagy közismertebb nevén a büdöskéről! 

Hasznos tudnivalók a büdöskéről

A büdöske bemutatása

A bársonyvirág, vagy büdöske (Tagetes) az őszirózsafélék családjába tartózó őszirózsaformák alcsalád egyik nemzetsége, összesen mintegy húsz faja vált ismertté. Népi nevei a borsola, a büdöske, a büdös rózsa (utóbbi kettő erős szagára utalnak), bársonyvirág (finom tapintású virágai után). Amerika melegebb részeiről származik, de kerti virágként a világ szinte minden részén elterjedt. Az európai kontinensre már a XVI. század közepén (1535 és 1560 között) áthozták.

 

A magyarországi kertben általánosan a XVIII. századra terjedt el, bár az előkelők erős szaga miatt közönségesnek bélyegezték, illetve mérgezőnek tartották. Fontosabb fajai között megtalálható a nagy büdöske (Tagetes erecta), a kis/alacsony büdöske (Tagetes patula), a fényes bársonyvirág (Tagetes lucida Cav.), a citromillatú büdöske (Tagetes nelsonii), illetve a törpe/apró büdöske (Tagetes tenuifolia Cav.). A Kárpát-medencében, így Magyarországon is leginkább a nagy-, illetve a kis büdöske terjedt el, de sok helyen lehet találkozni a törpe büdöskével is. 

Hirdetés

 

A nemesített, egynyári, bokor habitusú növények magassága 15-90 centiméter között változik, levelei szeldeltek, a növény maga, és a virága is jellegzetes illattal rendelkezik, mely sokak szerint nagyon kellemetlen szag. Virágainak színe a halvány sárgától a mélyvörösig, illetve a mahagóniig változik. Mára nagyon sok nemesített változatával találkozhatunk, a választékban vannak egyszerű és teltvirágú, kis és nagyvirágú variációk is. 

Hirdetés

 

A kis büdöske

Eredeti előfordulási helye Mexikó és Guatemala, de ma már világszerte kedvelt növény, parkokba is ültetik, dísznövényként. Egynyári virág, amely általában a 30-50 centiméteres magasságot éri el, levelében erős szagú olaj található. 

 

A nagy büdöske

Eredeti előfordulási helye szintén Mexikó, vadonnövő állományait itt találhatjuk meg legnagyobb számban. Általában 50-100 centiméter magasra nő meg, virágai a termesztés során változatossá váltak. Világszerte közkedvelt kerti virág, de ültetik dísznövényként parkokba is. Most pedig nézzük, mi szükséges a büdöskék gondozásához, neveléséhez, a következő oldalon folytatom! 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
308 746
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
6 434 465
Közösség

fehér hulladékgyapjú

a színgyapjúnál kevésbé értékes, az állat fejéről, farkáról nyírt és az... Tovább

Elixir (DS 4051)

Cukorrépa Cél: rizománia toleráns Leírás:Monogerm, diploid hibrid, a csíranövény... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 147

Átlagos értékelés: 4.8

virág