notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Elrendelte a kiskereskedelmi forgalomba kerülő összes marhahústermék tartalmának teljes körű, országos felülvizsgálatát pénteken az illetékes brit szakhatóság.

Hirdetés

Brit lóhúsbotrány - Elrendelték a marhahústermékek teljes körű ellenőrzését

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Elrendelte a kiskereskedelmi forgalomba kerülő összes marhahústermék tartalmának teljes körű, országos felülvizsgálatát pénteken az illetékes brit szakhatóság, miután néhány héten belül másodszor találtak marhahúsos készítményként árusított, ám nagy mennyiségű lóhúst tartalmazó élelmiszerféleségeket brit áruházakban.

Brit lóhúsbotrány - Elrendelték a marhahústermékek teljes körű ellenőrzését

 

A brit Élelmiszer-szabványügyi Hivatal (FSA) pénteki közleménye "rendkívül súlyosnak" nevezi a feltárt eseteket. A hivatal szerint vagy "óriási mértékű gondatlanság" történt, vagy a brit lakossági fogyasztási láncolatba kerülő élelmiszerek szándékos elszennyezéséről van szó.
    
Az FSA közölte, hogy Nagy-Britanniában és más európai országokban is felvette a kapcsolatot az ügyben a helyi bűnüldöző szervekkel, és elrendelte, hogy a brit áruházak az általuk forgalmazott összes feldolgozott marhahústerméket vessék alá teljes ellenőrzésnek, a vizsgálati eredményt pedig mutassák be az FSA-nek jövő péntekig.
    
Catherine Brown, az FSA vezérigazgatója pénteken a BBC-nek kijelentette: "nagyon valószínűnek tűnik", hogy szándékos bűncselekményről van szó.
    
A pénteken elrendelt termék-felülvizsgálat előzményeként, előző este az FSA bejelentette, hogy a Findus nevű, fagyasztott hústermékek előállítására és nagybani forgalmazására szakosodott vállalat marhahúsosként megjelölt készítményeiben nagy mennyiségű lóhúst talált.    
Hirdetés
    
Az FSA tesztjei alapján a Findus egyes marhahúsos lasagna-készítményei - amelyek forgalmazását a cég már a hatóság bejelentése előtt leállította - valójában 60 százaléknál nagyobb arányban, sőt egyes esetekben 100 százalékban lóhúst tartalmaztak.
    
Az alapanyag a Findus tájékoztatása szerint egy francia beszállító cégtől érkezett.
    
Az érintett termékcsaládot az összes nagy brit szupermarket-hálózat árulta, és kapható volt kisebb élelmiszerboltokban is.
    
Az FSA kérte a vásárlókat, hogy ha vettek ebből a húskészítményből, azt ne fogyasszák el, hanem vigyék vissza abba az üzletbe, ahol vásárolták.
Hirdetés
    
Az egyre nagyobbra duzzadó brit lóhúsbotrány a múlt hónapban pattant ki, amikor az ír élelmiszerbiztonsági hatóság (FSAI) bejelentette, hogy rutinellenőrzések során lóhússal kevert marhahúshamburgereket talált a Tesco, a Lidl, az Aldi és a fagyasztott élelmiszerek forgalmazására szakosodott Iceland szupermarket-hálózatok nagy-britanniai és írországi üzleteiben.
    
A vizsgálatba bevont Tesco-termékek között találtak olyan, marhahúsosként árult hamburgerfélét, amely 29,1 százalékban lóhúst tartalmazott.
    
Azóta kiderült, hogy ennek a hamburgerterméknek az alapanyagát a készítmények nagybani forgalmazója, az írországi székhelyű Silvercrest egy olyan lengyelországi cégtől vásárolta, amely nem szerepelt a Tesco által jóváhagyott beszállítói listán.

Forrás: MTI

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
462 909
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
462 909
Közösség

oktánszám

a motorbenzinek (—>kőolaj) minőségét jelölő szám, a hajtóanyagok... Tovább

kémiai kötés

a különböző atomok kapcsolódási módja. Az elsőrendű kötések, nagy energiájú, stabil... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 120

Átlagos értékelés: 5.0