Borturizmus a Somló-hegyen - Kedvenc magyar boraink

Borturizmus a Somló-hegyen

Sándor Ildikó, ZH
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A Bakony hegység nyugati lábánál, de már a Kisalföld síkságából emelkedik ki a Somló 435 m-es haranghegye. Aki járt már a bazaltorgonás hegyen, a környező falvakban, és megkóstolta a jellegzetes somlói borokat, visszalátogat, vagy legalábbis újra és újra asztalára fogja választani a „Nászéjszakák borának” is nevezett Somlói Juhfarkat és társait.

Somló-hegyi bor

Ismerd meg a Somló-hegység borvidékét!

A Bakony hegység nyugati lábánál, de már a Kisalföld síkságából emelkedik ki a Somló 435 m-es haranghegye. Aki járt már a bazaltorgonás hegyen, a környező falvakban, és megkóstolta a jellegzetes somlói borokat, visszalátogat, vagy legalábbis újra és újra asztalára fogja választani a „Nászéjszakák borának” is nevezett Somlói Juhfarkat és társait. A legendák szerint egy indiai Rádzsára kifejezetten jó hatással volt, sőt a népi megfigyelések „fiúszületést” is tulajdonítanak a helyi juhfarknak. Hát ezt - még - nem erősíthetem meg, de Fazekas András, a Fazekas Borpince tulajdonosának vendégeként elmondhatom, hogy a rendkívül zamatos borokat, pezsgőket bátran ajánlhatjuk vendégeinknek, barátainknak, sőt reprezentációs célokra, igény szerinti feliratozással és palackozással kínálhatjuk partnereinknek (ha már a palackozásnál tartunk: a palack-kompozícióknak csak a fantáziánk szabhat határt) is.

De én most nemcsak a látott és kóstolt borokat ajánlanám a Kedves Olvasók figyelmébe, hanem a megtapasztalt vendéglátást, a bortúrák hangulatát, egy program lehetőséget családok, baráti társaságok és akár nagyobb céges rendezvények részére, hiszen akár 100 fő számára is tudnak tárgyalás, étkezés céljára helységet biztosítani, közvetlenül a bor- és pezsgőpalackozó tőszomszédságában - természetesen bor- és pezsgőkóstolással egybekötve.

Bor és gyönyörű tájak

Ha a baráti társaságunkkal megtekintettük az üzemet, ettünk-ittunk és persze kóstoltunk, irány a Somló! Gyalogszerrel a nyárfasorok mellett érezhetjük is azt a határt, ahol - legyen az bármilyen évszak - 5 fokkal magasabb már a hőmérséklet. Tehát most már „kimelegedve” érjük el a híres, 80 m mély Taposó-kutat. Innen már csak percek kérdése, és ismét a Fazekas-féle vendégszeretetet és borokat élvezhetjük. A 200 éves múlttal rendelkező családi pincészet a már említett bazaltorgonák tövében áll, ahol finom ebéddel, igény esetén élőzenével és az elmaradhatatlan borkóstolókkal várják a vendégeket.Furmint, Juhfark, Hárslevelű, Olaszrizling, Tramini és Chardonnay borok a helyi kínálat, melyek közül - ennyi elfogultságot a szerző is megengedhet magának - ismét a Juhfarkhoz térnék vissza, na nem a fiúszületést várva, hanem íze mellett az „egyediségét” is értékelve. Ugyanis a fekete bazalt hőelnyelő tulajdonságának köszönhetően a nappali sugarakat raktározva és éjjel egyenletesen kisugározva a szőlőket szinte folyamatosan meleg veszi körül. Ez a páratlan adottság az alapja annak is, hogy ez az általam már többször is említett bor szőlőalapja ezen a vidéken biztonsággal beérik.

 

Fazekas Borpince a Somló-hegyen


A különleges borokon kívül még egy kuriózuma is van a Fazekas Borpincének: már három éve titkos receptúra alapján itt készül a válogatott minőségű somlói borokból érlelt, antik zöld üvegekbe töltött, parafadugós SOMLÓ PEZSGŐ. Már a készítés elindításánál is természetes volt, hogy a termék minőségét hangsúlyozandó a címkéket 14 karátos aranyozás díszíti. A sorszámozott zárjeggyel ellátott minőségi pezsgőt három ízesítésben kóstolhatják meg a pezsgőbarátok: száraz, félszáraz és édes változatban. A pezsgő kizárólag somlói borból (furmint, olaszrizling, juhfark, hárslevelű fajtákból) készül, amelyet már a szüreteléskor pezsgő alapbornak válogatnak ki, a teljesen érett, ép és egészséges fürtöket külön szedve majd erjesztve.Ha már megkóstoltunk mindent - a szederfahordóban érlelt pálinkát ki ne hagyják! - és persze ha maradt energiánk, folytathatjuk a túrát, hiszen a vár még „várat magára”. Először a kilátóból megnézzük madártávlatból a Balaton-menti hegyeket, túloldalon pedig a Bakonyt, az Alpokat és innen már csak egy utolsó lendületvételre van szükségünk a vár bevételéig.Bortúránk - legyen az egynapos, vagy akár hosszabb is - zárásaként ne feledjünk el visszatérni egy „János-áldásra” házigazdánkhoz, ahonnan egyedi feliratozású, exluzív palackozású Somlói borokkal térhetünk haza.

Forrás: Agrárágazat

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

marótárcsás árokásó gép

olyan földmunkagép, amely forgó marótárcsával termeli ki a földet az árokból. A föld a... Tovább

ionizáció

töltéssel rendelkező ionok keletkezése atomokból vagy molekulákból. Külső energia,... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek