Borsó termesztése - Remek tanácsok borsó termesztéshez

Hasznos információk a borsó termesztéséhez

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH
Frissítve: 2024.06.27
Frissítette: SzT
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A frissen szedett borsó ízéhez semmi sem fogható. Ezek a hüvelyes növények egyetlen zöldségeskertből sem hiányozhatnak, ezért fontos, hogy minden kertész hamar megtanuljon bánni velük. A következőkben minden fontos tudnivalót összeszedtünk azok számára, akik az ültetéstől a szüretelésig szeretnének megismerkedni a borsók életútjával!

Tanácsok borsó termesztéséhez

Néhány érdekesség a borsóról

A borsó vagy veteményborsó, kerti borsó, kultúrborsó, termesztett borsó (Pisum sativum) a pillangósvirágúak családjába tartozó növényfaj. Tápláléknövény, az emberiség egyik legrégibb kultúrnövénye. Fontos fehérjeforrásnak számít az emberi táplálkozásban, manapság elsősorban zöldségként és állateledelként kerül felhasználásra. Magyarországon a veteményes kertekben mindenütt megtalálható kedvelt zöldségféle. Szántóföldi paraszti termesztése elsősorban a Tiszántúlon (Hajdú-Bihar, Szolnok, Békés megyék), illetve a Dunántúl némely körzeteiben (Fejér és Tolna megye) alakult ki. Termesztett változatai több vad őstől származnak.

Termesztésbe vétele i. e. 4–5000 évvel Közép-Ázsia központi és déli területein (Afganisztán, Irán, Turkesztán) történhetett és a neolitikus kultúrákkal terjedt el Európában. A bronzkorból bőséges régészeti leletek bizonyítják Kárpát-medencei és nyugat-európai ismeretét. A magyarság még a vándorlása idején ismerhette meg. A magyar borsó szó ótörök eredetű.

Az alapfaj gyökére mélyre hatol, oldalgyökerei gazdagon behálózzák a talajt, rajtuk nitrogéngyűjtő baktériumok élnek. Hajtása felálló vagy elfekvő dudvaszár viaszos bevonattal; levélkacsban végződik. Levelei szárnyasan összetettek, hamvasak, széles pálhájuk van. Virágai fehérek, magánosak vagy kevés tagú fürtben állnak. Termése hüvely. Áprilistól júliusig virágzik. A termesztett fajták különböznek a szártagok hosszúságában és színében, a pálhalevelek és a lomblevelek alakjában, a hüvely méretében és a termés alakjában. 

A magok elvetése

A borsókat nyitott, napos helyen érdemes elvetni, jó vízelvezetésű talajba. Lehetőleg ne kerüljenek hideg, vagy nyirkos talajba, a savas kémhatású talajt pedig semlegesítsd lúgos adalékokkal, mielőtt borsótermesztésre használnád. Ha a tavasz nehezen akaródzik beindulni, akkor melegítsd fel a talajt polietilén takaróval vetés előtt, a palántákat pedig mezőgazdasági gyapjúval védd meg a hidegtől. Mindezek ellenére a borsók hűvösebb időben érzik jól magukat tavasszal.

Alakíts ki egy lapos fenekű, 5 cm mély és 15 cm széles árkot. A magokat egyenletesen szórd el ebben az árokban nagyjából 7,5 centi távolságra egymástól. Ez után takard be és finoman tapogasd le őket. Ha több sort szeretnél, akkor a különböző sorokat a borsó várható magasságával megegyező távolságra helyezd egymástól. A borsókat (az érés időtartamától függetlenül) március és június között vesd el. Érdemes különböző érési időtartamú fajtákat is ültetni, (egy időben, de külön sorokban) hogy heteken keresztül friss borsókat szüretelhess. A borsókat házon belül is ki lehet csíráztatni februártól vagy márciustól.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-04

Másodvetés a kertben - Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor

A júliusi betakarítással még közel sem ért véget a kertészkedés. Pont ilyenkor jön el az ideje a másodvetésnek. Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor.

2024-07-01

Mutatok pár ötletet a cukkini felhasználásához, hogy ne menjen kárba a termés

Bár gyönyörű álom, hogy a kertünkben ültetett cukkini folyamatosan annyit terem, amennyire éppen szükségünk van, de nagyon gyakori, hogy berobban a termés.

2024-07-18

5 jel, hogy kalciumhiányos a paradicsomod: így segíts rajta

A kálciumhiány az egyik leggyakoribb probléma, amivel a kertészek szembesülnek. Íme öt jel, hogy kalciumhiányos a paradicsomod, és hogyan segíthetsz rajta.

2024-07-15

Ezért sárgul be a cukkini egy kertész szerint

A cukkini sárgulásának sok oka lehet, például a tápanyaghiány is. Megfelelő gondozással és egy kis odafigyeléssel könnyedén elkerülhető a cukkini sárgulása.

2024-07-25

Az igazság a zöld paradicsomról! Ehető vagy mérgező?

A zöld paradicsom egy rejtélyes és megosztó növény a gasztronómia világában. A kertészek rendszeresen találkoznak vele. Tudd meg, hogy el lehet-e fogyasztani.

2024-07-01

A piros paprika érése: A zöldtől a pirosig tartó izgalmas utazás

A piros paprika a magyar gasztronómia elengedhetetlen eleme. Most megismerheted érésének folyamatát, és a kémiai magyarázatot arra, hogyan válik pirossá.

2024-07-22

Aszály Magyarországon: a csapadékhiány és forróság kihívásai

Az utóbbi években Magyarországot sújtó forró időjárás, aszály egyre súlyosabb problémákat okoz mind a mezőgazdaságban, mind a lakosság hétköznapjaiban.

2024-07-05

Ezekkel a természetes ellenszerekkel tudsz védekezni a földibolhák ellen

Apró lyukak jelentek meg a növényeiden? Látod az apró, ugráló, fekete bogarakat is? Valószínűleg földibolhával van dolgod. Ezek a természetes ellenszerei.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

alkoholos erjedés

mikroorganizmusok (->élesztőgombák) hatására végbemenő anaerob lebontási folyamat, a... Tovább

ketonok

lánc közi v. gyűrűs szénatomhoz kapcsolódó oxocsoportot tartalmazó vegyületek; a... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés Zöldség