Az Európai Bizottság a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériummal együttműködésben konferenciát szervezett "Borreform az Európai Unióban" címmel.

Borreform az Európai Unióban

Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Az Európai Bizottság a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériummal együttműködésben konferenciát szervezett "Borreform az Európai Unióban" címmel. A borágazat képviselői 2006. november 23-án találkoznak a 8. Nemzetközi élelmiszer, ital és élelmiszer-gépipari szakkiállításon, hogy megvitassák a borszektor közelgő reformjának részleteit.
Borreform az Európai Unióban, sajtóközlemény, 2006.11.23 Foodapest kiállítás, Hungexpo

Budapest, 2006. november 23. - A közös szervezésű konferencián az Európai Bizottság és az FVM képviselői bemutatják a borágazat jövőjére vonatkozó, az Európai Uniót és Magyarországot egyaránt érintő elképzeléseket és terveket.
A konferencia levezető elnöke Dr. Vajda László, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium EU Koordinációs és Nemzetközi Főosztályának vezetője.

Dr. Mikulás Ildikó, az Európai Bizottság Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Főigazgatóságának piacszabályozási referense mutatja be az Európai Bizottság reformjavaslatait, kiemelve azok magyarországi termelőket érintő vonatkozásait.

A magyar kormány álláspontját Harcz Zoltán, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Agrárpiaci Főosztályának vezetője ismerteti.

Horváth Csaba, a Magyar Hegyközségek Tanácsának főtitkára a bortermelők az EU borreformjával kapcsolatos félelmeit és várakozásait tolmácsolja.

Háttérinformációk a tervezett borreformról:

Európa a világ vezető bortermelője, több mint 45%-os szőlő- és 60%-os bortermelési részesedéssel. A kontinens a világ borfogyasztásának 60%-át adja, és egyúttal a világ legnagyobb import piaca és vezető exportőre is.

Az elmúlt években nyilvánvalóvá vált, hogy a megváltozott globális piaci helyzet következtében a közös borpiac szervezése (Common Market Organisation - CMO) jelenlegi formájában nem képes tovább szolgálni az Európai Unió bortermelőit és kereskedőit. 2006. júniusában az Európai Bizottság részletes javaslatot tett a CMO reformjára.

A tervezett reform fő célkitűzései a következők:

- az EU bortermelői versenyképességének növelése, hírnevük megerősítése, a minőség megszilárdítása, régi piacok visszaszerzése és újak meghódítása;
- egyszerű és hatékony szabályok alapján működő, valamint a kereslet és kínálat egyensúlyát biztosító borászati rendszer létrehozása;
- olyan borászati rendszer létrehozása, amely hozzájárul az EU bortermelése legjobb hagyományainak megőrzéséhez, számos vidéki térség társadalmi szerkezetének megerősítéséhez, valamint a környezet tiszteletben tartásához.

 Az Európai Bizottság a borágazat reformintézkedéseire vonatkozó jogalkotási javaslatait legkésőbb 2007 januárjában terjeszti elő. A 2006. november 23-án, a Foodapest rendezvényen tartandó bortermelői konferencia is e reformjavaslat előkészítésének továbbvitelét szolgálja.

Forrás: Presolution Kommunikáció

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

zsugorodás

A talajok egységnyi tömege nedves állapotban ált. nagyobb térfogatú, mint szárazon,... Tovább

cserény

a hagyományos pásztorkodáshoz tartozó, egyszerű létesítmény, amely a szabadban levő... Tovább

Tovább a lexikonra