notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Borpiaci reform

hirdetes

Borpiaci reform

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Az Európai Bizottság egyik borpiaci reformjavaslata sem szolgálja a magyar érdekeket- Az Európai Bizottságnak a borpiaci reform ügyében letett egyik javaslata sem szolgálja a magyar bortermelők érdekeit - jelentette ki Ficsor Ádám, a mezőgazdasági minisztérium szakállamtitkára kedden Brüsszelben.
Borpiaci reform, Európai Bizottság, reformjavaslat, gazdaság

Kérdése van? Tegye fel, tanácsadóink válaszolnak! Állattenyésztés, növénytermesztés, kertészet, növényvédelem, talajművelés, jog, biotechnológia, környezetgazdálkodás, minden ami mezőgazdaság: Agrároldal.hu.

- Magyarország elfogadja azt, hogy szükség van bizonyos változtatásokra a szőlő- és borágazat közösségi szabályozásában, ugyanakkor a Bizottság által letett javaslatok közül egyik sem olyan, hogy kielégítően véghezvigye a reformfolyamatot, egyúttal megfelelően szolgálja a magyar bortermelők érdekeit - közölte a minisztériumi tisztségviselő magyar újságírókkal az EU-tagállamok mezőgazdasági minisztereinek tanácskozása után.
 
Az egész napos miniszteri tárgyalás után Gráf József agrárminiszter négyszemközt tárgyalt Marianne Fischer-Boellel, a Bizottság mezőgazdasági biztosával, Ficsor Ádám tájékoztatása szerint a majdan vidékfejlesztésre fordítandó uniós támogatásokról.
 
Mint azt a tárca közösségi ügyekért felelős szakállamtitkára elmondta, óriási érdekellentétek feszülnek a tagállamok között, egyrészt a bortermelő országok - ide tartozik Magyarország is - és a nem bortermelő országok között, egyszersmind a bortermelő országok csoportján belül. A tervezett - az elképzelés szerint 2008-ban beinduló - uniós borpiaci reform lényege, hogy megszüntessék az egyre növekvő túltermelést és versenyképessé tegyék az európai bort az egyre erősödő konkurenciával - a tengerentúli borokkal - szemben.
 
A Bizottság egyik javaslata szerint öt éven belül 400 ezer hektáron vágnák ki a szőlőtőkéket. Mint azt Ficsor Ádám kifejtette, Magyarország számára elfogadhatatlan az a felfogás, amely a szőlőterületek kivágását tartja a strukturális válság legfontosabb kezelési módjának. Mint mondta, a kivágási támogatások legföljebb szerkezetátállítási támogatásokkal karöltve, a reform egyik elemeként jelenhetnének meg.
 
Elemi - a déli országok álláspontjával ellentétes - magyar érdek az is, hogy az EU engedélyezze a bor alkoholtartalmának cukor hozzáadásával való növelését - mondta Ficsor Ádám, megjegyezve, van esély rá, hogy Budapest elegendő támogatót sorakoztasson föl maga mögé ebben a kérdésben.
 
A szakállamtitkár elmondta még, Magyarország az ülésen kérte, hogy a borpiaci reform öltse keretszabályozás formáját úgy, hogy menürendszerben soroljanak föl a túltermelés ellen ható minél több lehetséges intézkedést - a borfelesleg lepárlásától a kivágásig -, s a tagállamok maguk dönthessék el, ezek közül az adott évben melyiket alkalmazzák.
 
Ficsor Ádám ígéretet tett arra, hogy a kormány az uniós borpiaci reform ügyében továbbra is folyamatosan konzultál a hazai érintettekkel, a "termékpálya szereplőivel".

hirdetes

Szeretné vállalkozását hatékonyan hirdetni? Szeretné, ha weblapja látogatottabb lenne? Online marketing tanácsadás, és hatékony online hirdetés az Agrároldal.hu szakértőitől! Kérje ajánlatunkat itt!

hirdetes

Forrás: www.fvm.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
910 051
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
2 438 049
Közösség

makroklíma

nagy kiterjedésű (több ezer km2) terület feletti légtér éghajlata. A makroklíma állandó,... Tovább

fenotípus

az egyed látható, leírható, mérhető külső és belső tulajdonságainak összessége, külső... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 208

Átlagos értékelés: 4.7