A szüretelés művészete, bor készítés

hirdetes

Érdekességek a szüretelésről és a borkészítésről

AN
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Most elmondok nektek mindent a borkészítésről, nézzük, hogyan lehet saját fehérborunk, vörösborunk, illetve rozéborunk! Fogadjátok meg remek tanácsainkat, és készítsétek el a világ legtökéletesebb borait!

Szüretelés, borkészítés

Szüretelés utáni teendők – Borkészítés

A szőlőtermesztés utolsó, a borkészítés első lépcsője a szüret. Idejét jól kell megválasztani, mivel a bogyók érésekor a cukortartalmuk egyre növekszik, viszont a bennük levő értékes savak lebomlanak. A megfelelő időpont akkor érkezett el, mikor a cukor és a sav harmonikus egyensúlya létrejön. A szüret a bor születésének kezdete. Fontos, hogyan végzik. A kézi szüretelés az optimális. A szőlőszemekből nyert must cukorfoka mutatja meg a szőlő érettségi fokát. Ez általában 16-23 fok közé esik, s az ebből készített bor 10-13% alkoholtartalmú lesz.

Fehérbor készítése

A fehérbor-szőlőt megmérik, minőség és fajta szerint osztályozzák. Első műveletként eltávolítják egymástól a bogyót és a kocsányt, majd ezt követi a zúzás, mely a bogyók héját repeszti fel. A magától kicsorgó must a legjobb minőségű. A maradékot is kipréselik, s ezt általában külön kezelik, mivel értéke az előbbitől gyengébb, íze fanyarabb. A mai prések - főleg a minőségi borászatban - kisebb nyomásúak a régieknél. A mustot a cefrétől mielőbb különválasztják, a mustot erjesztő edényekbe (hordókba) töltik. A fehérborok közül (max. néhány óráig) héjon áztatják azokat a fajtákat, melyek héja íz- vagy illatanyagokat tartalmaz (pl. muskotály, tramini).

hirdetes

Vörösbor készítése

hirdetes

A jó minőségű szőlő húsa nem tartalmaz színanyagot, csak a bogyó héja. Emiatt a vörösbor készítésénél a kocsánytól való elválasztást és a zúzást - nyitott kádakban (ún. káci) történő - héjon erjesztés követi. Ez általában 1 hétig tart, mely idő alatt a rendszeresen ismétlődő keverés* közben kerül a héjból a borba a színanyag és a cserzőanyag (tannin). A keverésre azért van szükség, hogy a kellő színanyag, aroma, cserzőanyag kioldódjon a bogyók különböző részéből. Vannak zárt erjesztőkádak is - az utóbbi években ezek terjedtek el - ezekben a gyümölcsös ízű vörösborokat készítik. A fehérborral ellentétben csak az erjedés befejezte után töltik a bort a hordóba.

Rozébor készítése

Ha a rozébort magas színanyag-tartalmú szőlőből készítik, már préseléskor elegendő színanyag kerül a mustba. Ha nem, akkor 1-2 napi héjon való áztatásra vagy erjesztésre van szükség. Az áztatást szén-dioxid atmoszférában érdemes folytatni, így megőrizhetőek a fajtára jellemző illat- és ízanyagok.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-09-21

A tökéletes sütőtök 5 titka: így lesz kívül roppanós, belül puha

Ebben a cikkben megosztjuk azt az 5 titkot, amiktől te is tökéletes sütőtököt tudsz sütni. Kívül karamellizált, belül ízes és puha lesz a sütőtök, ha így csinálod.

2023-09-19

Termesszünk dísztököt, hogy tudjunk mivel dekorálni a szezon alatt!

Az őszi időszak egy igazi ajándék a kertészek és a dekoráció kedvelői számára. Ebben az időszakban megjelennek az aranyszínű falevelek, a melegítő teák és a színpompás dísztökök.

2023-09-19

Klímával fűtesz? - Ilyen hatással lesz a szobanövényekre!

A klímaberendezések hajlamosak kiszárítani a levegőt, ami negatívan befolyásolhatja a szobanövényeket. A száraz levegő stresszt okozhat a növényeknek.

2023-09-19

A Balaton-felvidék 5 mesés kirándulóhelye, amely ősszel is elkápráztat

Ha beköszönt az ősz akkor én személy szerint, imádom felfedezni a Balatont, a friss levegő és őszi illat, ami ilyenkor az erdőkben és a hegyekben érződik, mind-mind magával ragad

2023-09-19

Már csak két hétvége van a szeptemberből - De még mindig jobbnál-jobb programok várnak a Balatonnál!

A Balaton környéke továbbra is pezsgő élettel teli és jobbnál-jobb programok várnak szeptember utolsó két hétvégéjén is. Koncertek, falunapok, gasztronómiai fesztiválok és szüreti mulatságok

2023-09-21

Vesd el szeptemberben a sóskát, spenótot: tavasszal már ehetsz is belőlük!

Ha már tavasszal a kertedből szeretnéd szedni a friss és zamatos sóska és spenót leveleket, akkor szeptemberben ideje elvetned, mutatom, hogyan fogj neki te is!

2023-09-19

Így tárold praktikusan az ősszel érő gyümölcsöket és zöldségeket

Az őszi gyümölcsök és zöldségek gazdagsága és ízei egy kis odafigyeléssel és megfelelő tárolással egész évben élvezhetők. Most megmutatjuk pontosan, hogyan!

2023-09-21

Túl sok alma terem a kertedben? - 5 tipp, amire felhasználhatod

Ha túl sok lett az alma a kertedben idén ősszel, akkor cseppet se aggódj, hiszen hoztunk most neked 5 tippet, hogy mire is használd fel a sok almádat, mutatjuk!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

laktáció (tejelés, tejtermelés)

—>idegrendszeri és hormonális befolyás alatt álló élettani folyamat. Az —>ellést... Tovább

csepegtető öntözés

olyan felületi öntözés, amely nél a növény optimális fejlődéséhez szükséges legki sebb... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek gyümölcs Házi kert