A szüretelés művészete, bor készítés

hirdetes

Érdekességek a szüretelésről és a borkészítésről

AN

Most elmondok nektek mindent a borkészítésről, nézzük, hogyan lehet saját fehérborunk, vörösborunk, illetve rozéborunk! Fogadjátok meg remek tanácsainkat, és készítsétek el a világ legtökéletesebb borait!

Szüretelés, borkészítés

Szüretelés utáni teendők – Borkészítés

A szőlőtermesztés utolsó, a borkészítés első lépcsője a szüret. Idejét jól kell megválasztani, mivel a bogyók érésekor a cukortartalmuk egyre növekszik, viszont a bennük levő értékes savak lebomlanak. A megfelelő időpont akkor érkezett el, mikor a cukor és a sav harmonikus egyensúlya létrejön. A szüret a bor születésének kezdete. Fontos, hogyan végzik. A kézi szüretelés az optimális. A szőlőszemekből nyert must cukorfoka mutatja meg a szőlő érettségi fokát. Ez általában 16-23 fok közé esik, s az ebből készített bor 10-13% alkoholtartalmú lesz.

Fehérbor készítése

A fehérbor-szőlőt megmérik, minőség és fajta szerint osztályozzák. Első műveletként eltávolítják egymástól a bogyót és a kocsányt, majd ezt követi a zúzás, mely a bogyók héját repeszti fel. A magától kicsorgó must a legjobb minőségű. A maradékot is kipréselik, s ezt általában külön kezelik, mivel értéke az előbbitől gyengébb, íze fanyarabb. A mai prések - főleg a minőségi borászatban - kisebb nyomásúak a régieknél. A mustot a cefrétől mielőbb különválasztják, a mustot erjesztő edényekbe (hordókba) töltik. A fehérborok közül (max. néhány óráig) héjon áztatják azokat a fajtákat, melyek héja íz- vagy illatanyagokat tartalmaz (pl. muskotály, tramini).

hirdetes

Vörösbor készítése

hirdetes

A jó minőségű szőlő húsa nem tartalmaz színanyagot, csak a bogyó héja. Emiatt a vörösbor készítésénél a kocsánytól való elválasztást és a zúzást - nyitott kádakban (ún. káci) történő - héjon erjesztés követi. Ez általában 1 hétig tart, mely idő alatt a rendszeresen ismétlődő keverés* közben kerül a héjból a borba a színanyag és a cserzőanyag (tannin). A keverésre azért van szükség, hogy a kellő színanyag, aroma, cserzőanyag kioldódjon a bogyók különböző részéből. Vannak zárt erjesztőkádak is - az utóbbi években ezek terjedtek el - ezekben a gyümölcsös ízű vörösborokat készítik. A fehérborral ellentétben csak az erjedés befejezte után töltik a bort a hordóba.

Rozébor készítése

Ha a rozébort magas színanyag-tartalmú szőlőből készítik, már préseléskor elegendő színanyag kerül a mustba. Ha nem, akkor 1-2 napi héjon való áztatásra vagy erjesztésre van szükség. Az áztatást szén-dioxid atmoszférában érdemes folytatni, így megőrizhetőek a fajtára jellemző illat- és ízanyagok.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-08-05

Ezt a 7 növényt nem kellene otthon tartanotok, ha gyerekek is vannak a háznál!

Ha vannak gyerekeid, tudod, milyen kíváncsiak tudnak lenni. Szeretik felfedezni környezetüket úgy, hogy megkóstolnak és szagolnak mindent, amit látnak.

2022-07-25

Ezek a legjobb szárazságtűrő gyümölcsfák – Készülj az elkövetkező évekre!

A forró és száraz területeken néha még a szokásos házimunkához is nehéz a víz rendelkezésre állása, így főleg aszály idején felejtsd el a növények öntözését!

2022-08-05

Ez a legjobb idő a növények átültetésére! – Útmutató házi kertészeknek

A növények átültetése nagyszerű módja annak, hogy új életet adjunk kertünknek. De átültettél már egy növényt, és láttad, ahogy meghal? Mindenkivel előfordul!

2022-08-05

Unod a sima gyepet és amúgy is mindig kiszárad? Válassz inkább vadvirágos talajtakarót!

A gyönyörű pázsit minden otthon büszkesége. A pázsit egészségének megőrzése és jó megjelenése azonban sok munka lehet és még így is könnyen kiszáradhat.

2022-08-05

6 növény, amivel dúsíthatod a zöldségeskerted termését! – Nitrogén termelő növények

Próbáld ki a természetes tápanyagellátókat, és ültess nitrogéntermelő növényeket! Az egészséges talaj egészséges növényeket eredményez, hanyagold a vegyszert!

2022-08-05

Hogyan ültessünk zabot? – Zabültetés és gabonatermesztés a házikertben

A „vadzab elvetéséhez” nincs szükség 40 hektárra vagy nehézgépekre. Egy 20 x 50 méteres parcellán egy köböl zabot termeszthetsz! Így termessz zabot otthon!

2022-07-26

Barackdzsem pektin nélkül – Íme a legjobb, legegyszerűbb recept!

Ez a legfinomabb barack dzsem!Csupán a barackokban és a citromban termelődő természetes pektint kell csak felhasználod, ami elegendő a dzsem elkészítéséhez.

2022-07-29

A legjobb nyári zöldségek és gyümölcsök

Ha szeretnéd kihasználni a nyarat, és biztosítani, hogy a nyári hónapok során finomabbnál-finomabb terméseket szüretelhess, akkor az alábbi útmutató neked szól!

További cikkek ebben a témában


káló

áruk tömegének veszteségéből keletkező hiány (apadás), főként a gyümölcsök, a magvak... Tovább

zsombékosodás

a felázott, vizenyős talajú —>legelőn az állatok tiprása nyomán jön létre.... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek gyümölcs Házi kert