notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

BOROZÓ, a palackozás feltételei, a tárolás lépései

Hirdetés

BOROZÓ (II.)

Kunszeri Miklós, borász, italtechnológus
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Hosszabb ideig, boraink minőségét palackban tudjuk megőrizni. A palackozás ma már nem csak a jól felszerelt nagyüzemek lehetősége, kis beruházással otthoni borainkat is lepalackozhatjuk.
BOROZÓ, a palackozás feltételei, a tárolás lépései

Az előző cikkemben a borok szakszerű tárolásáról írtam. Hosszabb ideig, boraink minőségét palackban tudjuk megőrizni. A palackozás ma már nem csak a jól felszerelt nagyüzemek lehetősége, kis beruházással otthoni borainkat is lepalackozhatjuk.

A palackozás első feltétele, hogy borunkat stabilizáljuk, „palackéretté” kezeljük. A borok egy-két év alatt szakszerű tárolás és a képződött üledékről történő időközönkénti lefejtés esetén önmaguktól is stabillá válnak, a palackban zavarosodást okozható anyagok a hordó aljára előbb-utóbb kiülnek. Ezt a folyamatot szakszerű kezelésekkel meggyorsíthatjuk. Ezekről a pinceműveletekről előző cikkeimben már részletesen írtam, így most csak összefoglalom a feladatokat:

- az első fejtés időben történő elvégzése

- alapkénezés, majd az optimális szabad kénessavszint folyamatos biztosítása

- derítés

- fejtés (lehetőség esetén szűrés)

- borkő kiválásra hajlamos borok esetén hidegkezelés (-5-0 Co-on tárolás kb. egy hétig)

Letöltés előtt borunkat vessük alá mindenkép egy kémiai és palackállósági vizsgálatnak. Ezeket a vizsgálatokat borvidékeinken már nagy számban meglévő és jól felszerelt magán laboratóriumok olcsón és szakszerűen elvégzik. Amennyiben ezt nem tudjuk, vagy nem akarjuk igénybe venni, úgy a palackállóságot elfogadható szinten mi is megállapíthatjuk. Vegyünk hozzá négy palack mintát, az egyik palackot tegyük meleg helyre, nyáron a napsütésre, télen a fűtőtest, kályha közvetlen közelébe. A másik palackot a hűtőszekrénybe helyezve elvégezzük a hidegpróbát. A harmadik palackot lezárás nélkül, a dugó helyére csak egy kisdarab vattát rakva tartsuk szobahőmérsékleten, a levegő hatására történő változások vizsgálatára. A negyedik palackot tegyük jól lezárva kocsink csomagtartójába, így modellezve a rázópróbát. A palackokban lévő borokat egy hét múlva megvizsgálva, ha nem tapasztalunk kiválást, zavarosodást, borunk nagy biztonsággal palackálló.

Hirdetés

Az üvegpalackokat nagyon gondosan mossuk el kívül-belül. A mosáshoz semmiképp ne használjunk illatosított mosogatószert, mert annak szagát a bor átveszi. A palackokat mosás után kétszer öblítsük át tiszta vízzel, majd csepegtessük ki. Készítsünk a palackok fertőtlenítéséhez kénessavas vizet, egy liter vízben 2 dkg borként és 1 dkg citromsavat feloldva. Az oldattal töltsük fel az első palackot, majd töltsük át a következőbe és így tovább. A fertőtlenített palackokat jól csepegtessük ki. Kb. 100 palack fertőtlenítése után használjunk új oldatot.

A hordóból a palackokat gumitömlővel úgy töltsük meg, hogy a dugó benyomása után a dugó alja és a bor felszíne között kb. 5 mm levegő réteg maradjon. Erre azért van szükség, hogy a bor melegedése esetén a dugót ne nyomja ki a palackból. A bort a palack belső falán csurgassuk végig, hogy minél kevesebb levegővel érintkezzen, és töltéskor ne legyen habképződés. Ez utóbbi a palackok szintre töltését egyébként is nehézkessé és lassúvá tenné.

Hirdetés

A dugózáshoz lehetőség szerint steril parafa dugót használjunk. A dugó ára a minőségtől függően nagyon eltérő (9-100 Ft/db), a házi palackozáshoz azonban a 15 Ft/db körüli telephelyi bruttó áron megvásárolható, colmatált parafa dugó már megfelelő (HP-Cork Kft. 6000 Kecskemét Tatár sor 6., tel.: 76-417827). A nagy minőségű borokhoz azonban annak megfelelő dugót válasszunk. A dugózáshoz természetesen gépre is szükségünk van. Kézi dugózó a gazdaboltokban 10.000 Ft körüli áron már beszerezhető, mely a házi palackozáshoz tökéletesen megfelel, és csak egyszeri beruházást igényel. A dugó benyomásának mélysége a gépen állítható, törekedjünk arra, hogy a dugó felszíne a palack szájával egy vonalba kerüljön, vagy minimálisan legyen annál lejjebb. A dugózást a palack megtöltése után azonnal végezzük el, hogy a bor minél rövidebb ideig érintkezzen levegővel, ne fertőződhessen. A palackokat dugózás után egy hétig állva tároljuk, majd csak ezt követően fektessük el. Erre azért van szükség, hogy a dugó az eredeti formáját fel tudja venni, és így tökéletesen elzárja a palack nyakát. A palackokat töltést követően lássuk el azonosító címkével, mert egy idő után óhatatlanul elfelejtjük, hogy melyik palackban melyik borunk van.

 

Forrás: Agrárágazat

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
293 267
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
6 418 987
Közösség

talajművelési rendszer

a ->talajművelés irányelveinek, módozatainak, eszközeinek bizonyos szempontok szerint... Tovább

kataszteri osztályozás

minőségi osztályozás, amely a termőföldet művelési ágak és minőségi osztályok alapján... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 216

Átlagos értékelés: 5.0