BOROZÓ, a palackozás feltételei, a tárolás lépései

BOROZÓ (II.)

Kunszeri Miklós, borász, italtechnológus
Hirdetés

Hosszabb ideig, boraink minőségét palackban tudjuk megőrizni. A palackozás ma már nem csak a jól felszerelt nagyüzemek lehetősége, kis beruházással otthoni borainkat is lepalackozhatjuk.
BOROZÓ, a palackozás feltételei, a tárolás lépései

Az előző cikkemben a borok szakszerű tárolásáról írtam. Hosszabb ideig, boraink minőségét palackban tudjuk megőrizni. A palackozás ma már nem csak a jól felszerelt nagyüzemek lehetősége, kis beruházással otthoni borainkat is lepalackozhatjuk.

A palackozás első feltétele, hogy borunkat stabilizáljuk, „palackéretté” kezeljük. A borok egy-két év alatt szakszerű tárolás és a képződött üledékről történő időközönkénti lefejtés esetén önmaguktól is stabillá válnak, a palackban zavarosodást okozható anyagok a hordó aljára előbb-utóbb kiülnek. Ezt a folyamatot szakszerű kezelésekkel meggyorsíthatjuk. Ezekről a pinceműveletekről előző cikkeimben már részletesen írtam, így most csak összefoglalom a feladatokat:

- az első fejtés időben történő elvégzése

- alapkénezés, majd az optimális szabad kénessavszint folyamatos biztosítása

- derítés

- fejtés (lehetőség esetén szűrés)

- borkő kiválásra hajlamos borok esetén hidegkezelés (-5-0 Co-on tárolás kb. egy hétig)

Letöltés előtt borunkat vessük alá mindenkép egy kémiai és palackállósági vizsgálatnak. Ezeket a vizsgálatokat borvidékeinken már nagy számban meglévő és jól felszerelt magán laboratóriumok olcsón és szakszerűen elvégzik. Amennyiben ezt nem tudjuk, vagy nem akarjuk igénybe venni, úgy a palackállóságot elfogadható szinten mi is megállapíthatjuk. Vegyünk hozzá négy palack mintát, az egyik palackot tegyük meleg helyre, nyáron a napsütésre, télen a fűtőtest, kályha közvetlen közelébe. A másik palackot a hűtőszekrénybe helyezve elvégezzük a hidegpróbát. A harmadik palackot lezárás nélkül, a dugó helyére csak egy kisdarab vattát rakva tartsuk szobahőmérsékleten, a levegő hatására történő változások vizsgálatára. A negyedik palackot tegyük jól lezárva kocsink csomagtartójába, így modellezve a rázópróbát. A palackokban lévő borokat egy hét múlva megvizsgálva, ha nem tapasztalunk kiválást, zavarosodást, borunk nagy biztonsággal palackálló.

Hirdetés

Az üvegpalackokat nagyon gondosan mossuk el kívül-belül. A mosáshoz semmiképp ne használjunk illatosított mosogatószert, mert annak szagát a bor átveszi. A palackokat mosás után kétszer öblítsük át tiszta vízzel, majd csepegtessük ki. Készítsünk a palackok fertőtlenítéséhez kénessavas vizet, egy liter vízben 2 dkg borként és 1 dkg citromsavat feloldva. Az oldattal töltsük fel az első palackot, majd töltsük át a következőbe és így tovább. A fertőtlenített palackokat jól csepegtessük ki. Kb. 100 palack fertőtlenítése után használjunk új oldatot.

A hordóból a palackokat gumitömlővel úgy töltsük meg, hogy a dugó benyomása után a dugó alja és a bor felszíne között kb. 5 mm levegő réteg maradjon. Erre azért van szükség, hogy a bor melegedése esetén a dugót ne nyomja ki a palackból. A bort a palack belső falán csurgassuk végig, hogy minél kevesebb levegővel érintkezzen, és töltéskor ne legyen habképződés. Ez utóbbi a palackok szintre töltését egyébként is nehézkessé és lassúvá tenné.

Hirdetés

A dugózáshoz lehetőség szerint steril parafa dugót használjunk. A dugó ára a minőségtől függően nagyon eltérő (9-100 Ft/db), a házi palackozáshoz azonban a 15 Ft/db körüli telephelyi bruttó áron megvásárolható, colmatált parafa dugó már megfelelő (HP-Cork Kft. 6000 Kecskemét Tatár sor 6., tel.: 76-417827). A nagy minőségű borokhoz azonban annak megfelelő dugót válasszunk. A dugózáshoz természetesen gépre is szükségünk van. Kézi dugózó a gazdaboltokban 10.000 Ft körüli áron már beszerezhető, mely a házi palackozáshoz tökéletesen megfelel, és csak egyszeri beruházást igényel. A dugó benyomásának mélysége a gépen állítható, törekedjünk arra, hogy a dugó felszíne a palack szájával egy vonalba kerüljön, vagy minimálisan legyen annál lejjebb. A dugózást a palack megtöltése után azonnal végezzük el, hogy a bor minél rövidebb ideig érintkezzen levegővel, ne fertőződhessen. A palackokat dugózás után egy hétig állva tároljuk, majd csak ezt követően fektessük el. Erre azért van szükség, hogy a dugó az eredeti formáját fel tudja venni, és így tökéletesen elzárja a palack nyakát. A palackokat töltést követően lássuk el azonosító címkével, mert egy idő után óhatatlanul elfelejtjük, hogy melyik palackban melyik borunk van.

 

Forrás: Agrárágazat

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Hirdetés

heterotróf szervezetek

azok az élőlények, amelyek szervetlen anyagoknak szerves anyaggá való átalakítására nem... Tovább

betegség

normális körülmények között az élőlények környezetükkel összhangban élnek; b. akkor... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrisebb iparági hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.