A borbírálat feltételei, a borok érzékszervi minősítése, objektív bírálati rendszerek

A borok érzékszervi vizsgálata, bírálata

Racskó József, Debreceni Egyetem ATC Szaktanácsadási és Fejlesztési Intézet, GE.
hirdetes
A bor

A borok objektív bírálati rendszerei

margin:0cm 0cm 8pt"> 

margin:0cm 0cm 8pt">A orok értékelésének több módja ismeretes, azonban alapvetően a borbírálat célja határozza meg az értékelés szempontjait. Szakavatott borászok évek hosszú tapasztalata alapján összeállítottak olyan objektív kritériumokat, amelyek nemzetközileg a bor megítélésének alapjául szolgálnak. Ezek nélkül sem helyi, sem nemzetközi verseny nem lenne lehetséges. Másrészt a kereskedelmi forgalomba kerülő borok egységes szempontok alapján történő minősítése elengedhetetlen, mert ez tájékoztatja a fogyasztót a borok minőségéről.

margin:0cm 0cm 8pt"> 

A hivatalos borbírálatoknak, borversenyeknek tehát kettős céljuk van. A termelő visszajelzést kap, hogy másokhoz viszonyítva milyen munkát végzett eddig, a fogyasztó pedig tájékoztatást kap arról, hogy a szakmai zsűri melyik bort milyennek ítélte.

 

A borbírálatok a legtöbb esetben pontozásos rendszerűek. A különböző szintű borversenyeken többféle pontozásos módszert alkalmaznak, hazánkban igen elterjedt a 20 pontos bírálati módszer. Itt a borok egyes értékmérő tulajdonságaira adnak pontokat. A borok színét, tisztaságát, ízét, illatát, harmóniáját egy-egy meghatározott ponttal értékelik. Ennek a bírálati rendszernek számos előnye van, könnyen és jól használható a kísérleti borok bírálatára. Hátránya, hogy az illat, ill. az íz és a zamat, mint a két legfontosabb értékmérő tulajdonság, nincs összetevőkre bontva, és az összbenyomás értékelésére csak egy összevont, igen nagy pontérték áll rendelkezésre. Árnyaltabb értékelésére tehát nincs mód (3-4. táblázat).

hirdetes

 

3. táblázat. Adható pontszámok megoszlása a bor 20 pontos értékelése során

 

(Kádár, 1982)

Érzékszervi tulajdonságok

Adható pontszámok

fehér, rozé-, siller és vörös bor

szénsavas bor

Szín

0-2

0-2

Tisztaság

0-2

0-2

Illat

0-4

0-4

Gyöngyözés*

-

0-2

Íz, zamat, összbenyomás

0-12

0-10

Összesen

0-20

0-20

*Csak a szénsavas borok bírálólapján kerül feltüntetésre

 

4. táblázat. A bor 20 pontos értékelése és a jelölt kategóriák általános használata

 

(Sztanev & Kendéné, 2002)

Pontok

A bor jellege

17-20

Hiba nélküli, kiemelkedő karakterrel bíró bor

13-16

Átlagos bor hibák, erények nélkül

9-12

Eladásra alkalmas bor érezhető hiányosságokkal

5-8

Érték nélküli, eladásra nem ajánlott bor

1-4

Hibás, értékelhetetlen bor

 

Alkalmazott módszer a 100 pontos borbírálati rendszer is, amelyben a bírált borok

helyezését a borok egyes értékmérő tulajdonságának hiányosságaira adott büntetőpontok száma határozza meg. Az értékelést a 100 pontból levont hibapontok feltüntetésével adják meg (5. táblázat).

 

5. táblázat. A bor 100 pontos értékelése és a jelölt kategóriák általános használata

 

(Sztanev & Kendéné, 2002)

Pontok

A bor jellege

Jelölés

95-100

Máshoz nem hasonlítható csúcsbor

*****

90-94

Kivételes bor egyedi karakterrel és stílussal

****

80-89

Nagyon jó, különleges minőségű bor

***

70-79

Átlagos minőségű, jóliható, jellegzetes bor

**

60-69

Átlag alatti, iható, jellegzetességek nélküli bor

*

50-59

Szegényes, gyenge minőségű, jellegtelen bor

-

 

Forrás: Agrárágazat

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Tovább a Lexikonhoz

DKC4547 (EXP 244)

Kukorica Cél: szemes Leírás:Hímvirágzása közepesen korai. A kalászkapelyva alapján az... Tovább

kavicshiány-betegség

a magevő madarak emésztéséhez nélkülözhetetlen, hogy zúzógyomrukban megfelelő mennyiségű... Tovább

Tovább a lexikonra