 
	
	A borok objektív bírálati rendszerei
 
A orok értékelésének több módja ismeretes, azonban alapvetően a borbírálat célja határozza meg az értékelés szempontjait. Szakavatott borászok évek hosszú tapasztalata alapján összeállítottak olyan objektív kritériumokat, amelyek nemzetközileg a bor megítélésének alapjául szolgálnak. Ezek nélkül sem helyi, sem nemzetközi verseny nem lenne lehetséges. Másrészt a kereskedelmi forgalomba kerülő borok egységes szempontok alapján történő minősítése elengedhetetlen, mert ez tájékoztatja a fogyasztót a borok minőségéről.
 
A hivatalos borbírálatoknak, borversenyeknek tehát kettős céljuk van. A termelő visszajelzést kap, hogy másokhoz viszonyítva milyen munkát végzett eddig, a fogyasztó pedig tájékoztatást kap arról, hogy a szakmai zsűri melyik bort milyennek ítélte.
 
A borbírálatok a legtöbb esetben pontozásos rendszerűek. A különböző szintű borversenyeken többféle pontozásos módszert alkalmaznak, hazánkban igen elterjedt a 20 pontos bírálati módszer. Itt a borok egyes értékmérő tulajdonságaira adnak pontokat. A borok színét, tisztaságát, ízét, illatát, harmóniáját egy-egy meghatározott ponttal értékelik. Ennek a bírálati rendszernek számos előnye van, könnyen és jól használható a kísérleti borok bírálatára. Hátránya, hogy az illat, ill. az íz és a zamat, mint a két legfontosabb értékmérő tulajdonság, nincs összetevőkre bontva, és az összbenyomás értékelésére csak egy összevont, igen nagy pontérték áll rendelkezésre. Árnyaltabb értékelésére tehát nincs mód (3-4. táblázat).
 
3. táblázat. Adható pontszámok megoszlása a bor 20 pontos értékelése során
 
(Kádár, 1982)
	
		
			| Érzékszervi tulajdonságok | Adható pontszámok | 
		
			| fehér, rozé-, siller és vörös bor | szénsavas bor | 
		
			| Szín | 0-2 | 0-2 | 
		
			| Tisztaság | 0-2 | 0-2 | 
		
			| Illat | 0-4 | 0-4 | 
		
			| Gyöngyözés* | - | 0-2 | 
		
			| Íz, zamat, összbenyomás | 0-12 | 0-10 | 
		
			| Összesen | 0-20 | 0-20 | 
	
*Csak a szénsavas borok bírálólapján kerül feltüntetésre
 
4. táblázat. A bor 20 pontos értékelése és a jelölt kategóriák általános használata
 
(Sztanev & Kendéné, 2002)
	
		
			| Pontok | A bor jellege | 
		
			| 17-20 | Hiba nélküli, kiemelkedő karakterrel bíró bor | 
		
			| 13-16 | Átlagos bor hibák, erények nélkül | 
		
			| 9-12 | Eladásra alkalmas bor érezhető hiányosságokkal | 
		
			| 5-8 | Érték nélküli, eladásra nem ajánlott bor | 
		
			| 1-4 | Hibás, értékelhetetlen bor | 
	
 
Alkalmazott módszer a 100 pontos borbírálati rendszer is, amelyben a bírált borok
helyezését a borok egyes értékmérő tulajdonságának hiányosságaira adott büntetőpontok száma határozza meg. Az értékelést a 100 pontból levont hibapontok feltüntetésével adják meg (5. táblázat).
 
5. táblázat. A bor 100 pontos értékelése és a jelölt kategóriák általános használata
 
(Sztanev & Kendéné, 2002)
	
		
			| Pontok | A bor jellege | Jelölés | 
		
			| 95-100 | Máshoz nem hasonlítható csúcsbor | ***** | 
		
			| 90-94 | Kivételes bor egyedi karakterrel és stílussal | **** | 
		
			| 80-89 | Nagyon jó, különleges minőségű bor | *** | 
		
			| 70-79 | Átlagos minőségű, jóliható, jellegzetes bor | ** | 
		
			| 60-69 | Átlag alatti, iható, jellegzetességek nélküli bor | * | 
		
			| 50-59 | Szegényes, gyenge minőségű, jellegtelen bor | - |