A borok objektív bírálati rendszerei
A orok értékelésének több módja ismeretes, azonban alapvetően a borbírálat célja határozza meg az értékelés szempontjait. Szakavatott borászok évek hosszú tapasztalata alapján összeállítottak olyan objektív kritériumokat, amelyek nemzetközileg a bor megítélésének alapjául szolgálnak. Ezek nélkül sem helyi, sem nemzetközi verseny nem lenne lehetséges. Másrészt a kereskedelmi forgalomba kerülő borok egységes szempontok alapján történő minősítése elengedhetetlen, mert ez tájékoztatja a fogyasztót a borok minőségéről.
A hivatalos borbírálatoknak, borversenyeknek tehát kettős céljuk van. A termelő visszajelzést kap, hogy másokhoz viszonyítva milyen munkát végzett eddig, a fogyasztó pedig tájékoztatást kap arról, hogy a szakmai zsűri melyik bort milyennek ítélte.
A borbírálatok a legtöbb esetben pontozásos rendszerűek. A különböző szintű borversenyeken többféle pontozásos módszert alkalmaznak, hazánkban igen elterjedt a 20 pontos bírálati módszer. Itt a borok egyes értékmérő tulajdonságaira adnak pontokat. A borok színét, tisztaságát, ízét, illatát, harmóniáját egy-egy meghatározott ponttal értékelik. Ennek a bírálati rendszernek számos előnye van, könnyen és jól használható a kísérleti borok bírálatára. Hátránya, hogy az illat, ill. az íz és a zamat, mint a két legfontosabb értékmérő tulajdonság, nincs összetevőkre bontva, és az összbenyomás értékelésére csak egy összevont, igen nagy pontérték áll rendelkezésre. Árnyaltabb értékelésére tehát nincs mód (3-4. táblázat).
3. táblázat. Adható pontszámok megoszlása a bor 20 pontos értékelése során
(Kádár, 1982)
Érzékszervi tulajdonságok
|
Adható pontszámok
|
fehér, rozé-, siller és vörös bor
|
szénsavas bor
|
Szín
|
0-2
|
0-2
|
Tisztaság
|
0-2
|
0-2
|
Illat
|
0-4
|
0-4
|
Gyöngyözés*
|
-
|
0-2
|
Íz, zamat, összbenyomás
|
0-12
|
0-10
|
Összesen
|
0-20
|
0-20
|
*Csak a szénsavas borok bírálólapján kerül feltüntetésre
4. táblázat. A bor 20 pontos értékelése és a jelölt kategóriák általános használata
(Sztanev & Kendéné, 2002)
Pontok
|
A bor jellege
|
17-20
|
Hiba nélküli, kiemelkedő karakterrel bíró bor
|
13-16
|
Átlagos bor hibák, erények nélkül
|
9-12
|
Eladásra alkalmas bor érezhető hiányosságokkal
|
5-8
|
Érték nélküli, eladásra nem ajánlott bor
|
1-4
|
Hibás, értékelhetetlen bor
|
Alkalmazott módszer a 100 pontos borbírálati rendszer is, amelyben a bírált borok
helyezését a borok egyes értékmérő tulajdonságának hiányosságaira adott büntetőpontok száma határozza meg. Az értékelést a 100 pontból levont hibapontok feltüntetésével adják meg (5. táblázat).
5. táblázat. A bor 100 pontos értékelése és a jelölt kategóriák általános használata
(Sztanev & Kendéné, 2002)
Pontok
|
A bor jellege
|
Jelölés
|
95-100
|
Máshoz nem hasonlítható csúcsbor
|
*****
|
90-94
|
Kivételes bor egyedi karakterrel és stílussal
|
****
|
80-89
|
Nagyon jó, különleges minőségű bor
|
***
|
70-79
|
Átlagos minőségű, jóliható, jellegzetes bor
|
**
|
60-69
|
Átlag alatti, iható, jellegzetességek nélküli bor
|
*
|
50-59
|
Szegényes, gyenge minőségű, jellegtelen bor
|
-
|