El lehet ültetni a bolti dinnyék magjait? Lesz belőle dinnye? -bolti dinnye magok eltütetése tipekkel

hirdetes

El lehet ültetni a bolti dinnyék magjait?

VN
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Sokan előszeretettel vásárolnak maguknak dinnyét a tikkasztó nyári hőségben, és talán te is elgondolkodtál már azon, hogy miért ne ültethetnél te magad is ezekből az ízletes gyümölcsökből. Egy görög- vagy sárgadinnye tele van magokkal, szóval mi tart vissza attól, hogy a saját kertedben is kijelölj nekik egy ágyást, ahol aztán belekezdhetsz a termelésbe? Egyáltalán el lehet ültetni a boltban vásárolt dinnyék magjait? Kinő belőlük valami, és ha igen, olyat terem majd, amilyet elültettél?

El lehet ültetni a dinnye magjait?

Kinő valami a bolti dinnyék magjaiból?

A bolti dinnyék többsége sajnos hibridfajta. Ezeket a dinnyéket kifejezetten úgy tenyésztették ki, hogy jól viseljék a szállítást és a boltok polcain is sokáig érettek maradjanak. Ezzel az a probléma, hogy a az ilyen hibrid dinnyék magjaiból nem ugyan olyan dinnyék nőnek és teremnek majd, mint amilyenekből a magok származnak.
A hibridek kettő vagy több fajta keresztezéséből jönnek létre. Az a dinnye, amit hazahozol a boltból egy külön generáció, a benne lévő magok pedig már a következő generáció tagjai. A magok más génkombinációkat tartalmaznak, mint az dinnye, amiben kifejlődtek. Benne vannak a „szülő” génjei, de ugyan úgy a „nagyszülőké” és az előző generációké is.

Mi több, ezekben a bolti dinnyemagokban egészen más, nem hozzátartozó dinnyék génjei is jelen lehetnek. Ez azért van, mert a dinnyék egylakiak, vagyis egy-egy palántán külön hímivarú és nőivarú virágokat is növesztenek.

A hímivarú virágok porát méhek és más beporzók juttatják el a nőivarú virágokra. Egy gazda telkén, ahol a tenyésztés nem szabályozott körülmények között zajlik, az egyes palánták virágpora számos más palántáéval keveredhet.

hirdetes

A bolti dinnyék magjait tehát elültetheted, csak ne számíts rá, hogy pont ugyan olyan lesz a termés, mint amilyet vásároltál. De ha ez nem zavar, és kíváncsi vagy, akkor semmi akadálya!

Hogyan ültesd el a boltban vásárolt dinnye magjait

hirdetes

Ha egy bolti dinnye magjait szeretnéd elültetni, akkor nagyon fontos, hogy ezeket a magokat megfelelően távolítsd el, tisztítsd meg és tárold, mielőtt a talajba kerülnének. Sok boltban kihelyezett dinnyét még az előtt gyűjtötték be, hogy teljesen megérettek volna, és ezek magjai nem mindig csíráznak ki. Szerencsére ezt könnyedén kiderítheted.

1.    Vágd ketté a dinnyét és óvatosan távolítsd el a magjaikat és a membránjukat. Minél érettebb egy dinnye, annál valószínűbb, hogy a magjai kihajtanak majd. Ne aggódj tehát, ha hagytad túlérni megvett dinnyédet.
2.    Távolítsd el a rostos membránt a magokról amennyire csak tudod, majd helyezd őket egy tál vízbe. Egy csepp mosogatószert is nyomhatsz bele, hogy könnyebben lemoshasd róluk a cukros maradékot.
3.    Egyes dinnyemagok a tál aljára merülnek majd, míg mások lebegni fognak a víz felszínén. Amik lemerülnek, azokat érdemes lesz elültetni, amelyek viszont a felszínen úszkálnak azok már nem fognak kihajtani.
4.    Szűrd le a maradék (jó) magokat, majd alaposan öblítsd le őket hideg vízzel. Ez után helyezd a magokat egy papírtörlőre és hagyd őket száradni több napon át.
5.    Miután a dinnyemagok teljesen kiszáradtak, helyezd őket egy papírborítékba. Tedd a borítékot egy tiszta befőttesüvegbe valamilyen szárítószer (pl. száraz rizs) társaságában, majd tekerd rá a tetejét.
6.    Helyezd az üveget egy hűtőbe, míg el nem jön az ültetés ideje.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-03-30

Mit ültessek áprilisban? A legtöbb zöldséget most kell elültetned, de pár gyümölcsöt is!

Milyen zöldségeket kell már áprilisban elültetni? Sorra szedtük neked ebben a cikkben, hogy pontosan milyen zöldségeket, gyümölcsöket ültess áprilisban!

2023-03-30

Így lehet ingyen akár több 100 monstera növényed is! – Elég ezt az 5 egyszerű lépést követned!

Ha monsterákkal szeretnéd telepakolni otthonod, nincs szükség rá, hogy újat vásárolj. Egyetlen egészséges növénnyel sok monstera növényt termeszthetsz!

2023-03-29

Kezdő kertészként is nevelhetünk sikeresen bazsalikomot – A Thai Bazsalikom termesztésének fortélya

A thai bazsalikom magról, dugványról vagy átültetéssel is termeszthető, és a kertben napos helyen virágzik. Akár kezdő kertészként is könnyen termesztheted.

2023-03-29

A quinoa termesztése – minden, amit tudnod kell erről a népszerű szupergabonáról

Fedezd fel, hogyan termeszthetsz quinoát egy népszerű és egyben laktató szuperételért, amely szívós, szárazságtűrő, fehérjében gazdag és könnyen gondozható!

2023-03-30

Mikor van szüksége egy hortenziának több tápanyagra? Hogyan és mikor kell tápozni?

Adj tápot ezeknek a gyönyörű hortenzia növényeidnek, amikor szükségük van rá, és jutalmul egy életerős, dús és ragyogó hortenzia bokrot kapsz majd ajándékul.

2023-03-30

Grill fűszernövénykert – melyek a legjobb fűszernövények a pácokhoz?

Lássuk, mely fűszernövények a legjobbak grillezéshez! Olcsó és praktikus megoldás ez a grillezés szerelmeseinek! Akár teraszon, erkélyen is kialakíthatod!

2023-03-22

Így építs raklapkertet 5 egyszerű lépésben- a legújabb filléres ötlet, ami meghódította a világot

Szeretjük a kreatív, egyedi kerti ötleteket - de az igazi hab a tortán, ha valami ezzel egy időben olcsó, és könnyedén kivitelezhető is, a raklapkert ilyen!

2023-03-29

Málnatermesztés cserépben – Így lehet akár egész évben friss málnád

Ha szeretnéd tudni, hogyan lehet cserépben termeszteni a málnát, akkor olvasd el ezt a cikket, ugyanis most mindent megtudhatsz a málna cserepes termesztéséről

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

látás

fényingerek hatására keletkezett érzet. A —>szemgolyó ideghártyájának... Tovább

genetikai sodródás

a génösszetétel véletlenszerű megváltozása. A populációban néha megmagyarázhatatlan... Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcs gyümölcstermesztés Házi kert Kertészet kertfenntartás