El lehet ültetni a bolti dinnyék magjait? Lesz belőle dinnye? -bolti dinnye magok eltütetése tipekkel

hirdetes

El lehet ültetni a bolti dinnyék magjait?

VN

Sokan előszeretettel vásárolnak maguknak dinnyét a tikkasztó nyári hőségben, és talán te is elgondolkodtál már azon, hogy miért ne ültethetnél te magad is ezekből az ízletes gyümölcsökből. Egy görög- vagy sárgadinnye tele van magokkal, szóval mi tart vissza attól, hogy a saját kertedben is kijelölj nekik egy ágyást, ahol aztán belekezdhetsz a termelésbe? Egyáltalán el lehet ültetni a boltban vásárolt dinnyék magjait? Kinő belőlük valami, és ha igen, olyat terem majd, amilyet elültettél?

El lehet ültetni a dinnye magjait?

Kinő valami a bolti dinnyék magjaiból?

A bolti dinnyék többsége sajnos hibridfajta. Ezeket a dinnyéket kifejezetten úgy tenyésztették ki, hogy jól viseljék a szállítást és a boltok polcain is sokáig érettek maradjanak. Ezzel az a probléma, hogy a az ilyen hibrid dinnyék magjaiból nem ugyan olyan dinnyék nőnek és teremnek majd, mint amilyenekből a magok származnak.
A hibridek kettő vagy több fajta keresztezéséből jönnek létre. Az a dinnye, amit hazahozol a boltból egy külön generáció, a benne lévő magok pedig már a következő generáció tagjai. A magok más génkombinációkat tartalmaznak, mint az dinnye, amiben kifejlődtek. Benne vannak a „szülő” génjei, de ugyan úgy a „nagyszülőké” és az előző generációké is.

Mi több, ezekben a bolti dinnyemagokban egészen más, nem hozzátartozó dinnyék génjei is jelen lehetnek. Ez azért van, mert a dinnyék egylakiak, vagyis egy-egy palántán külön hímivarú és nőivarú virágokat is növesztenek.

A hímivarú virágok porát méhek és más beporzók juttatják el a nőivarú virágokra. Egy gazda telkén, ahol a tenyésztés nem szabályozott körülmények között zajlik, az egyes palánták virágpora számos más palántáéval keveredhet.

hirdetes

A bolti dinnyék magjait tehát elültetheted, csak ne számíts rá, hogy pont ugyan olyan lesz a termés, mint amilyet vásároltál. De ha ez nem zavar, és kíváncsi vagy, akkor semmi akadálya!

Hogyan ültesd el a boltban vásárolt dinnye magjait

hirdetes

Ha egy bolti dinnye magjait szeretnéd elültetni, akkor nagyon fontos, hogy ezeket a magokat megfelelően távolítsd el, tisztítsd meg és tárold, mielőtt a talajba kerülnének. Sok boltban kihelyezett dinnyét még az előtt gyűjtötték be, hogy teljesen megérettek volna, és ezek magjai nem mindig csíráznak ki. Szerencsére ezt könnyedén kiderítheted.

1.    Vágd ketté a dinnyét és óvatosan távolítsd el a magjaikat és a membránjukat. Minél érettebb egy dinnye, annál valószínűbb, hogy a magjai kihajtanak majd. Ne aggódj tehát, ha hagytad túlérni megvett dinnyédet.
2.    Távolítsd el a rostos membránt a magokról amennyire csak tudod, majd helyezd őket egy tál vízbe. Egy csepp mosogatószert is nyomhatsz bele, hogy könnyebben lemoshasd róluk a cukros maradékot.
3.    Egyes dinnyemagok a tál aljára merülnek majd, míg mások lebegni fognak a víz felszínén. Amik lemerülnek, azokat érdemes lesz elültetni, amelyek viszont a felszínen úszkálnak azok már nem fognak kihajtani.
4.    Szűrd le a maradék (jó) magokat, majd alaposan öblítsd le őket hideg vízzel. Ez után helyezd a magokat egy papírtörlőre és hagyd őket száradni több napon át.
5.    Miután a dinnyemagok teljesen kiszáradtak, helyezd őket egy papírborítékba. Tedd a borítékot egy tiszta befőttesüvegbe valamilyen szárítószer (pl. száraz rizs) társaságában, majd tekerd rá a tetejét.
6.    Helyezd az üveget egy hűtőbe, míg el nem jön az ültetés ideje.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-10-03

A kínai bazsarózsa termesztése és gondozása - Kerti bazsarózsa

Kevés növény rendelkezik hosszabb termesztési múlttal vagy fontosabb szerepet a díszkertészetben, mint a bazsarózsa. A bazsarózsa gondozása, nevelése és fajtái

2022-10-03

Növények, amik a teljes árnyékban is jól érzik magukat

A teljes árnyékban növekvő növények keresése kihívásokkal teli munka. Kerted egy része egésznap teljes árnyékban van? Így is gondozhatsz ott növényeket!

2022-10-03

Az 5 legjobb formára metszhető cserje féle

Változtasd műalkotásokká ezeket a törpe fákat, cserjéket! Ezekkel a cserjékkel mindig szépen mutat majd a kerted, mint egy igazi műalkotás! Cserje metszés

2022-10-03

Hogyan termesztjük és gondozzuk Abeliát

Az élénk lombozatáról és a hosszú virágzási idejéről ismert Abelia nemzetség mintegy 30 lombhullató és örökzöld cserjefajtából áll. Így termeszd otthon!

2022-10-04

Érdekességek a narancssárga virágokról, amit nem tudtál!

Gondolkodtál már valaha azon, hogy milyen érdekességek rejtőznek a virágok színei mögött? Megmutatjuk, hoogy a narancssárga virágoknak mik az érdekességei!

2022-10-03

Lenyűgöző tények a rózsákról, amelyeket érdemes tudni

Rengeteg érdekességet tudunk a rózsákról, de vajon biztosan ismerjük ezt a növényt? Hoztunk néhány érdekes tényet, amit még te sem biztos, hogyb tudtál!

2022-10-03

5 népszerű kancsó növény – Ha izgalmas növényeket szeretnél a kertedbe

A kancsónövények az egyik legszórakoztatóbb növények, amelyet termeszthetsz. A híres Vénusz légycsapójához hasonlóan a különleges kancsónövények is húsevők.

2022-08-31

Tippek a cseresznyemag ültetéséhez: Cseresznyefa termesztés magról

Nincs is annál jobb, mint amikor otthon a kertedből szedheted a gyümölcsöket. Nevelj otthon cseresznyefát magról! Lépésről lépésre leírunk mindent amit tudni kell róla!

További cikkek ebben a témában


álcázás

az —>anyanevelés sajátos módszere: a méhész a munkásálcát tágasabb sejtbe helyezi... Tovább

vetőmag-minősítés

Az ->értékmérő tulajdonságok (tisztaság, csírázóképesség, csíraalvás,... Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcs gyümölcstermesztés Házi kert Kertészet kertfenntartás