El lehet ültetni a bolti dinnyék magjait? Lesz belőle dinnye? -bolti dinnye magok eltütetése tipekkel

El lehet ültetni a bolti dinnyék magjait?

VN
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Sokan előszeretettel vásárolnak maguknak dinnyét a tikkasztó nyári hőségben, és talán te is elgondolkodtál már azon, hogy miért ne ültethetnél te magad is ezekből az ízletes gyümölcsökből. Egy görög- vagy sárgadinnye tele van magokkal, szóval mi tart vissza attól, hogy a saját kertedben is kijelölj nekik egy ágyást, ahol aztán belekezdhetsz a termelésbe? Egyáltalán el lehet ültetni a boltban vásárolt dinnyék magjait? Kinő belőlük valami, és ha igen, olyat terem majd, amilyet elültettél?

El lehet ültetni a dinnye magjait?

Kinő valami a bolti dinnyék magjaiból?

A bolti dinnyék többsége sajnos hibridfajta. Ezeket a dinnyéket kifejezetten úgy tenyésztették ki, hogy jól viseljék a szállítást és a boltok polcain is sokáig érettek maradjanak. Ezzel az a probléma, hogy a az ilyen hibrid dinnyék magjaiból nem ugyan olyan dinnyék nőnek és teremnek majd, mint amilyenekből a magok származnak.
A hibridek kettő vagy több fajta keresztezéséből jönnek létre. Az a dinnye, amit hazahozol a boltból egy külön generáció, a benne lévő magok pedig már a következő generáció tagjai. A magok más génkombinációkat tartalmaznak, mint az dinnye, amiben kifejlődtek. Benne vannak a „szülő” génjei, de ugyan úgy a „nagyszülőké” és az előző generációké is.

Mi több, ezekben a bolti dinnyemagokban egészen más, nem hozzátartozó dinnyék génjei is jelen lehetnek. Ez azért van, mert a dinnyék egylakiak, vagyis egy-egy palántán külön hímivarú és nőivarú virágokat is növesztenek.

A hímivarú virágok porát méhek és más beporzók juttatják el a nőivarú virágokra. Egy gazda telkén, ahol a tenyésztés nem szabályozott körülmények között zajlik, az egyes palánták virágpora számos más palántáéval keveredhet.

A bolti dinnyék magjait tehát elültetheted, csak ne számíts rá, hogy pont ugyan olyan lesz a termés, mint amilyet vásároltál. De ha ez nem zavar, és kíváncsi vagy, akkor semmi akadálya!

Hogyan ültesd el a boltban vásárolt dinnye magjait

Ha egy bolti dinnye magjait szeretnéd elültetni, akkor nagyon fontos, hogy ezeket a magokat megfelelően távolítsd el, tisztítsd meg és tárold, mielőtt a talajba kerülnének. Sok boltban kihelyezett dinnyét még az előtt gyűjtötték be, hogy teljesen megérettek volna, és ezek magjai nem mindig csíráznak ki. Szerencsére ezt könnyedén kiderítheted.

1.    Vágd ketté a dinnyét és óvatosan távolítsd el a magjaikat és a membránjukat. Minél érettebb egy dinnye, annál valószínűbb, hogy a magjai kihajtanak majd. Ne aggódj tehát, ha hagytad túlérni megvett dinnyédet.
2.    Távolítsd el a rostos membránt a magokról amennyire csak tudod, majd helyezd őket egy tál vízbe. Egy csepp mosogatószert is nyomhatsz bele, hogy könnyebben lemoshasd róluk a cukros maradékot.
3.    Egyes dinnyemagok a tál aljára merülnek majd, míg mások lebegni fognak a víz felszínén. Amik lemerülnek, azokat érdemes lesz elültetni, amelyek viszont a felszínen úszkálnak azok már nem fognak kihajtani.
4.    Szűrd le a maradék (jó) magokat, majd alaposan öblítsd le őket hideg vízzel. Ez után helyezd a magokat egy papírtörlőre és hagyd őket száradni több napon át.
5.    Miután a dinnyemagok teljesen kiszáradtak, helyezd őket egy papírborítékba. Tedd a borítékot egy tiszta befőttesüvegbe valamilyen szárítószer (pl. száraz rizs) társaságában, majd tekerd rá a tetejét.
6.    Helyezd az üveget egy hűtőbe, míg el nem jön az ültetés ideje.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-04-16

Egy kertész szerint ezt kell tenned, ha a paradicsom palántád lábszáras lett

Sokatok már nevelgetni a paradicsom palántáit és észrevehetitek, hogy lábszáras lehet néhány növény, de van rág megoldás, kövessétek ezeket a tippeket ti is!

2024-04-16

Kezdő kertészeknek is - 3 zöldség, ami garantáltan sikerül

Kertészkedni szeretnél, de nem tudod, hol kezd? Fedezd fel a 3 ideális zöldséget kezdőknek! Gyorsan növőek, ízletesek és minimális erőfeszítéssel termeszthetők.

2024-04-16

Csodaszép, egyszerűen gondozható: Így ültess margarétát!

A margaréta nem elég, hogy csodaszép, sokak legnagyobb kedvenc virága, számos néphiedelem kapcsolódik hozzá, gyógyhatása van. Nézd milyen egyszerű az ültetése!

2024-04-16

Ez az 5 legjobb fűszernövény, ami elriasztja a kártevőket

Ültessünk fűszernövényeket a kertünkbe, és űzzük el a kártevőket vegyszerek nélkül! Vegyszermentes kártevőriasztás a kertben: ízletes fűszernövényekkel! I

2024-04-16

Titkos trükk a hagyma örök életéhez: Soha többé nem kell magot venned!

Fedezd fel a titkos trükköt, amellyel örökké életben tarthatod a hagymát! Soha többé nem kell hagymát vásárolnod a boltban vagy magról újrakezdened a folyamatot!

2024-04-11

Ültessük el MOST a nyáron virágzó cserjéket!

Április és május a tökéletes időszak a nyáron virágzó cserjék ültetéséhez, ezért most kertészünk elhozta nektek a legjobb tanácsokat, tippeket a nyári cserjékhez!

2024-04-15

Ültesd el együtt a hagymát és a répát, elmondom miért

A hagyma és a répa remek társnövényei egymásnak, elmondom nektek miért érdemes őket egymás mellé ültetni a kertben. Ezek után biztos ti is így fogjátok csinálni!

2024-04-16

Soha nem fogod elhinni, hogy mennyi uborkát lehet termeszteni ezzel a trükkel!

Fedezd fel az uborka termesztés trükkjeit, amellyel bőséges termést érhetsz el! Tanulj a vetéstől a kiültetésen át a gondozásig és a kártevők elleni védekezésig.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

vitaminok

különböző kém. felépítésű, kis mennyiségben hatékony szerves vegyületek. Egyes v.-at a... Tovább

ellés előtti megfekvés

gyűjtőfogalma annak az állapotnak, amikor az előrehaladottan vemhes állat, viszonylag jó... Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcs gyümölcstermesztés Házi kert Kertészet kertfenntartás