A boglárka termesztése - tudj meg Te is mindent róla

hirdetes

A csodálatos boglárka nevelése

Szélesi Ferenc
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Minden a boglárka termesztéséről

A boglárka ültetése

A boglárka teljesen napos helyen érzi magát a legjobban, amire azonban igazán kényesek, az a termőközeg: laza, hűvös, jó vízelvezetésű talajra van szükségük. Ha melegebb, naposabb éghajlaton termeszted őket, akkor érdemes talajtakaróval lefedni a körülöttük lévő területet, hogy némileg lehűtsd a talajt alattuk.

Az ültetés menete

A boglárkákat általában magokkal vagy gyökerekkel szokás elültetni, azonban a magos módszer kifejezetten nehéz feladatnak bizonyulhat. Sokan éppen ezért a gyökerek szétválasztásával szaporítják a boglárkákat. Ezt a szétválasztást tavasszal vagy ősszel érdemes elvégezni, de persze új palántákat is vásárolhatsz, ha nem szeretnél ezzel foglalkozni. Ha szétválasztást alkalmazol, akkor a növény gumóit gyökerekkel lefelé ültesd el, nagyjából 2,5-5 cm mélyre (a mélység a gumó méretétől is függ).

A boglárka gondozása

A boglárkáknak bőven megfelel az általános műtrágyával táplált talaj. Ezt a trágyázást tavasszal kell elkezdeni, és ez után minden hónapban meg kell ismételni a legszebb, legnagyobb virágokért. A boglárkáknak is szükségük van némi vízre, de fokozott figyelmet csak a legmelegebb, legszárazabb időszakokban igényelnek. Ezen (és a trágyázáson) kívül nem igazán kell gondoskodnod róluk.

hirdetes

Az ősz beálltával a hűvösebb területeken ajánlott egy réteg talajtakarót is lefektetni köréjük, ami megvédi gyökereiket a téli hónapok során. Egy másik opció az szezon végén óvatosan kihúzni a gyökereiket a talajból (miután leveleik elhaltak), és egy sötét, száraz helyen tárolni őket, amíg tavasszal az időjárás fel nem melegszik. A tél végén már visszaültetheted őket cserepekbe vagy ládákba, majd, mikor megerősödtek, mehetnek vissza az ágyásokba. 

hirdetes

A boglárka problémái

A boglárkát ritkán támadják meg rovarok és fertőzések, de párás, fülledt időben kialakulhatnak rajtuk bizonyos betegségek. Ez ellen úgy védekezhetsz, hogy nem ülteted őket túl közel egymáshoz vagy más növényekhez, hogy minél jobban tudjanak szellőzni.

A boglárka felhasználása virágcsokrokban

A boglárkák virágai csodálatosan mutatnak egy-egy ízlésesen elkészített csokorban, különösen az olyan duplaszirmúak, amelyek a bazsarózsáéra hasonlítanak. Amikor levágod őket, akkor a szárakat közvetlenül a talajnál vágd meg, hogy a virág többi levele elrejtse a vágást, és hogy később új hajtás nőhessen a helyére.

A boglárkát övező legendák

A boglárka az alázat, az ápoltság, a gyerekesség és a báj jelképe. A boglárkákat több érdekes mítosz is övezi. Latin neve (Ranunculus) egy görög legendából ered, ami egy Ranunculus nevű fiatal fiúról szólt. A fiú citromsárga és zöld selyemruhát hordott és gyönyörű énekhangja volt, egyszer pedig egy csapat nimfának énekelt. A dal közben a fiú olyannyira belemerült saját hangjába, hogy hirtelen bele is halt az éneklésbe.

Hogy tiszteletet állítson emlékének, Orpheusz egy virággá változtatta őt, amit az óta is Ranunculus néven ismernek. Egy másik legenda szerint egy kapzsi öregember egyszer egy réten sétált egy teli táska arannyal. Egyszer csak tündérek állították meg, és alamizsnát kértek tőle. A kapzsi öregember persze nem adott nekik, ezért a tündérek bosszúból észrevétlenül kivágták a táskáját, így abból az arany a földre hullott az öreg után. Ezekből a aranytallérokból lettek a boglárkák.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

jarovizálódás (vernalizáció)

egyes növények egymást követő fejl. szakaszainak kiváltáshoz átmenetileg alacsony... Tovább

antagonizmus

biol. értelemben élőlényeknek egymásra gyakorolt káros hatása, pl. a mikroorganizmusokra... Tovább

Tovább a lexikonra
virág