A boglárka termesztése - tudj meg Te is mindent róla

hirdetes

A csodálatos boglárka nevelése

Szélesi Ferenc
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Az a csodálatos boglárka! Ott van a helye mindenkinek a kertjében, és hogy miért? Többek között ezt fogom nektek most elmondani, tartsatok velem és tudjatok meg mindent a boglárka neveléséről! 

Minden a boglárka termesztéséről

A boglárka (Ranunculus) nem csupán egy csodaszép virág, hanem a világ egyik leghatékonyabb beporzó-csalogatója is egyben. Ez első sorban gyönyörű, világos színeinek köszönhető. Mindebből következik, hogy a boglárkák nem csak szép, hanem hasznos tagjai is lehetnek kertednek és udvarodnak is. Hűvösebb napokon a boglárka szirmai laposabb formát alkotnak, hogy minél több napfényt tudjanak a növény központi részeire irányítani.

Ez segít felmelegíteni a virág nemzőrészeit, amelyek így jobban vonzzál a méheket, a madarakat és más beporzókat is. A boglárkák tehát szemmel láthatóan mindent megtesznek azért, hogy minél több beporzó találjon rájuk, és ezzel sokat segíthetnek kerted többi növényének is. Lássuk tehát, hogy hogyan termeszthetsz te is gyönyörű boglárkákat kertedben vagy udvarodon!

hirdetes

A boglárka fajtái

A boglárkának több mint 400 különböző fajtáját ismerjük. Ezek többsége arany vagy citromsárga színű, habár vannak köztük rózsaszín, piros, fehér és narancsszínű fajták is. Ezeket a csillogó, világos színű, öt szirmú szépségeket általában hegyoldalakban és völgyekben láthatjuk a vadonban, de persze számos virágágyásban is felbukkannak, egyedek pedig sziklakertjeikbe is ültetnek belőlük. 

Afrikán és az Antarktiszon kívül minden kontinensen előfordulnak. Több száz fajtát természetesen nem fogunk felsorolni itt, de megemlítenénk hármat, amit a leggyakrabban ültetnek manapság.

Ázsiai boglárka – Az ázsiai boglárka 8-11 USDA zónákban termeszthető évelőként (hazánkban tehát egynyári pályafutása lehet csupán). Ez a boglárkafajta akár 3,5 méter magasra is megnőhet, és 8-12 cm-es félig, vagy teljesen duplaszirmú virágokat hoz.

hirdetes

Salátaboglárka – Ez a boglárka már sokkal jobban tűri a hazai éghajlatot (6-9 USDA zónák között hidegtűrő), ami nem meglepő, elvégre Kelet-Ázsiából és Európából származik. Szív alakú, zöld levéltakarójuk fölé csinos sárga virágok emelkednek ki. Vigyázni kell vele, mert gyom módjára terjeszkedik.

Kúszó boglárka – A kúszó boglárka szintén 6-9 USDA zónákban érzi jól magát, de szintén terjeszkedő hajlmai vannak. Duplaszirmú virágai sárgák és teltebbek, mint a salátaboglárkáé. Most pedig nézzük, mit kell tudni a boglárka neveléséről, a következő oldalon folytatom! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Permetezés

Permetezés. A legáltalánosabban elterjedt védekezési módszer. Lényege az, hogy különböző... Tovább

gazdasági állatok

olyan állatfajok, amelyek nem az ember környezetében élnek, de az ember irányítómunkájának... Tovább

Tovább a lexikonra
virág