Így termesszünk bodzát - bodzatermesztési útmutató házi kertekbe

hirdetes

Bodza gondozási és termesztési útmutató – szakértői tippek a szép sambucus termesztéséhez

ZH
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA


A bodza (más néven sambucus) egy merész, alkalmazkodó lombhullató cserje, amelyet levelei, virágai és ehető bogyói miatt termesztenek. Cikkünkben többet megtudhatsz a bodza gondozásáról és termesztéséről.
 

bodzatermesztés

Bodzatermesztés és gondozás


A bodza lombozata óriás rózsalevél alakúnak mondható, a középső szár mentén ellentétes párokba rendezett levélkék, valamint egy levél a csúcson. Sok modern fajtának többszörösen hasadt és fogazott levelei vannak, és némelyik olyan fodrosan néz ki, mint a japán juhar.

A lombszíne változatos és drámai: némelyik bronzos vagy karmazsinvörös, míg mások aranyszínűek, néhány pedig tarka. Többen pompás lombozatú növényeket hoznának létre, még akkor is, ha nem lennének más jellemzőik. Sokuknak fehér vagy krémes virágai is vannak széles, lapos vagy lekerekített habos fejeken (ernyők), amelyek átmérője legfeljebb 18 hüvelyk. Ezt követik az apró, fényes bogyók, amelyek népszerűek italokban és pitékben, a madarak és más vadon élő állatok pedig kedvelik. 
Segítik az immunrendszert, kezelik a gyulladásokat és csökkentik a stresszt, valamint magas vitamin- és antioxidánsszintet tartalmaznak.

Az elmúlt években megélénkült az érdeklődés a bodza virágzó cserjeként és ehető táplálékforrásként való termesztése iránt. Nagyon népszerűek a tengerparti kertekben, valamint a drámai sövénykerítés vagy szegélyültetés részeként. Nagyon vonzó lombozatú fajtákat fejlesztettek ki; vannak szépen növekvő, erősen termő bodzák is, amelyeket kifejezetten bogyós terményeikhez fejlesztettek ki.

BODZA TÍPUSOK


A legkülönfélébb bodzák nagyszerű, alacsony karbantartási igényű kerti szegély ötleteket készítenek, és kényelmesen két csoportra oszthatók, származásuktól függően. Az egyik csoport eredete Európában; a másik Észak-Amerikában.

Ez fontos különbségtétel a természetes élőhelyek helyreállítása, az őshonos vadon élő kertek létrehozása és így tovább.

Amerikai bodzák: Észak-Amerikában két különböző bodza nő; az amerikai bodza (Sambucus canadensis) kék-fekete bogyókkal és a vörös bodza (S. racemosa). Az amerikai bodza sokkal kisebb növényként érik, mint az európai típus. Egy hónappal később, nyár közepén virágzik, bogyói kékes árnyalatúak. A vörös bodzának krémesebb tavaszi virágai vannak kúpos tüskékben, nem lapos fejekben, majd piros bogyók.

hirdetes

Európai bodza: Az európai bodza (S. nigra) egy lombhullató cserje vagy kis fa, amely a Brit-szigeteken sokféle élőhelyen nő. Az édesen illatos fehér virágok fürtjeit fekete bogyók követik. A madarak által elvetett magok időnként a régi téglafalak repedéseiben és váratlan helyeken hajtanak ki. Sok fajtát bevezettek, némelyik szép formájú vagy színes lombozatú, vagy szokatlanul nagy virág- vagy bogyófejű.

hirdetes

HOVA, MIKOR ÉS HOGYAN GONDOZZUK, TERMESSZÜK A BODZÁT


A bodzákat legjobb kora tavasszal ültetni, amint a fagy kiment a talajból, vagy a vizes talaj egy kicsit kiszáradt. Előfordulhat, hogy segít a talaj állapotának ellenőrzésében, hogy megbizonyosodj arról, hogy a növények nem küzdenek, és nem esnek el a rothadástól. Ennek ellenére a sambucusok erős növekedésűek és alkalmazkodóképesek. Nyáron is ültethetők; csak a szárazság idején mindenképpen öntözzük, mert hamar kiszáradhatnak. Kora ősszel is ültethetők.

Ezek a cserjék jó választás a magas mésztartalmú talajokhoz, de ennek ellenére a szívós bodza a legtöbb helyzetet elviseli. Napsütésben vagy részleges árnyékban szinte bárhol nőnek, és a legtöbb esetben mindaddig, amíg nem hagyják kiszáradni. Az egyenes bodza jól működik a virágoskert hátsó részén, míg a bokrosabb típusok ideálisak kényes vadkerti ötletekhez, kötetlen sövényekhez és paravánokhoz vagy tengerparti kertekhez, ahol olyan cserjékre van szükség, amelyek nem igényelnek sok gondozást. A kis fajták konténerekben és szegélyekben is jók.

A bodza termesztésének ismerete nem igényel különleges cserjeültetési kezeléseket. Általában nem sokkal az ültetés után erősen nőnek. Érdemes azonban megtermékenyíteni az új bodzát a cserépben, legalább egy-két órával az ültetés előtt, majd újra az ültetés után. Az ültetési hely előkészítésekor adj hozzá szerves komposztot vagy humuszt. Ez tápanyagot biztosít, és segít megelőzni a kiszáradást.

A BODZA GONDOZÁSA

Miután elültettük a bodzát, azt fogjuk tapasztalni, hogy az egyik legkiválóbb növény. A rendszeres etetés, öntözés és metszés azonban nagymértékben javítja alakjukat, lombozatuk minőségét, virágerejüket és bogyótermésüket. Száraz nyáron jól öntözzük a növényeket, lehetőleg csepegtető rendszerrel, és ne locsolóval, amely pazarolja a vizet. A tavaszi cserjeműtrágyakezelés elősegíti az erőteljes növekedést, különösen, ha rendszeresen metszeni fogjuk.

Ha nem szeretnél galambokat csalogatni az udvarodra, vagy nem szeretnéd, hogy a bogyók szennyezzék az ösvényeket és a teraszokat, akkor a virágzás után haladéktalanul metszd meg. És ha a bodza túl nagy lesz a helyéhez képest, két megoldás létezik. Szaporítsunk néhány fiatal növényt keményfa dugványokról, majd ásd ki és dobd ki a túl nagyra nőtt növényt, és cseréld ki a fiatalabb növénnyel. Alternatív megoldásként vágjuk vissza a túlnőtt bodzát tavasszal 12-18 hüvelykre a talajszint felett; erősen kihajt majd.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

keresetszabályozó adó

a vállalati személyi jövedelem kifizetésének szabályozását szolgálja. Az 1988-ban életbe... Tovább

Meloga (Pro 2WB9989)

Õszi árpa Cél: õszi sörárpa Leírás:A fajta növekedési típusa korai fejlõdési... Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcstermesztés Házi kert