A fehér-kék belga szarvasmarha- hogyan alakult ki?

Body building felsőfokon: A fehér-kék belga

K. V., AN
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Közel száz éves nemesítésnek köszönhető ez a szuperizmolt szarvasmarha, melynek testfelépítését bármely bodybuilder megirigyelné. A legtöbben azt gondolnák, hogy ilyen izmos külsőt csakis szteroidokkal lehet elérni, azonban mind e mögött tudatos tenyésztői munka rejtőzik.

Egy érdekes állat a fehér-kék belga

A fehér-kék belga – Genetika

Lassan száz éve, hogy elkezdték kialakítani a Fehér-Kék Belga szarvasmarhát. A tenyésztők mindig a legnagyobb izomtömeggel rendelkező egyedeket vették tenyésztés alá mind a tehenek, mind a bikák közül. Az így világra jött újabb és újabb nemzedékek egyre nagyobb izomképzésre tettek szert. A tudomány fejlődésével a tenyésztéshez jelentősen hozzájárult a későbbiekben a mesterséges megtermékenyítés is.

A szuperizmoltság, vagy dupla izomzat nem azt jelenti, hogy minden izomból kettő van. A Fehér-Kék Belga izmainak száma megegyezik az összes többi szarvasmarháéval, azonban az izomzat minősége messze meghaladja a többiét.

Az extrém méretű izmok mögött nem szteroidok, hanem egy gén áll, amely a culard (külar) jellemért felelős. Ezt a gént feltehetően minden szarvasmarhafajta birtokolja, de a Fehér-Kék Belgánál a tenyésztés révén ez a gén dominánssá vált. Brutális ez az állat, lapozz tovább és tudj meg róla többet!

A Fehér-Kék Belga – Nemesítés

Mára a tenyésztésük nem képzelhető el mesterséges megtermékenyítés nélkül. Több előny is származik ebből. Az első és egyben talán legfontosabb előny, hogy teljes mértékben tisztába van a tenyésztő, milyen apaállattól származik az örökítő anyag. Második, hogy a mesterséges megtermékenyítés során szinte száz százalékos a fogamzás esélye. Utolsó, de a legkevésbé sem elhanyagolható tény, hogy természetes fedeztetés esetén a több mint egy tonnás bika könnyedén kárt tehet a tehénben. A kiváló genetikai alapok azonban mit sem érnek, ha nincs a marha rendesen takarmányozva. A fehér-kék belga szigorú étrenden él, hogy a lehető legjobb minőségű spermát adják és a legegészségesebb utódokat hozzák a világra. Teljes kifejlettségüket pedig 5 éves korukra érik el, amikor kb. 1100 kilót nyomnak.


A Fehér-Kék Belga – Hentes specialitás

A fehér-kék fajtához még a hentesek is különleges módszerrel kezdenek hozzá, az úgynevezett belga vágással darabolják fel azokat. Ennek az a lényege, hogy az izmokat és izomcsoportokat az izompólyáknál választják szét, így az egyébként is hatalmas méretű húsválaszték szemet gyönyörködtető látványt nyújt. Bár állítólag a vendéglátósok nem szeretik annyira a fehér-kék belga bélszínt, mert az annyira nagy, hogy a belőle készült steak lelóg a tányérról, ha pedig megfaragják, már nem is nevezik igazi steak-nek. 

A Fehér-Kék Belga – Húsmustra

A belga húsmarha igazi értékeit igazán csak a vágás után lehet felbecsülni. A színhús aránya a csontos húsban 75-80 % a szokványos 66–71 %-kal szemben. A csont 13–15 %, az izmok közti faggyú pedig csupán 4–6 %.

A hús faggyútartalma más fajtákban átlagosan 10 %, de némelyik húsfajtában 18 %-nál is több lehet. Habár a hús szárazanyag-tartalma a normális 24 helyett csak 23 %, minősége mégis kitűnő.

Vízmegtartó képessége nagyon jó, rostozata finom, fehérjetartalma pedig megegyezik a más fajtákéval. És a legfontosabb, hogy elenyésző benne a zsír, és emiatt kompetensebb más marhákkal szemben, mert a zsírt nem mindenki kedveli.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-03-25

Ezért nem érdemes nyuszit venni húsvétra a gyerekeknek

Bár egy húsvéti nyuszi aranyos és vonzó ajándék lehet gyerekeknek, fontos megfontolni néhány szempontot, mielőtt döntést hoznál, méghozzá ezeket!

2024-04-10

Itt az eredmény: ez a magyarok kedvenc dísznövénye

Itt a magyarok kedvenc dísznövénye, nézzük meg, melyik az és miért éppen ez a növény oly sok ember kedvence:

2024-04-10

Áprilisban indulhat a pázsitfelújítás, ezekkel a lépésekkel

Indítsuk el a pázsitfelújítást ezekkel a lépésekkel, hiszen áprilisban végre eljött az ideje ezeknek a teendőknek. Kövessétek kertészünk szuper tanácsait ti is!

2024-04-10

Ezeket a növényeket ültesd a hortenziád mellé, hogy még szebben virágozzon

Ezekkel a növényekkel társítva érhetjük el a legszebb hortenzia virágzást! Ismerjük meg a hortenzia igényeinek megfelelő társakat, mutatjuk melyek a legjobbak!

2024-04-09

Egy citrus hibrid, melyet már kaphatunk itthon, és akár kertben is jól érezheti magát

Fedezd fel a limequat egzotikus ízét és dekoratív külsejét! Ismerd meg a gondozás titkait, és élvezd a frissítő termést egy kertész tanácsaival és tippjeivel.

2024-04-10

Korhad a meggyfád törzse? - így segíts rajta!

Tanuld meg te is, hogyan tudod megmenteni a korhadt meggyfád törzsét szakértő tippjeinkkel. Kövesd az utasításinkat és tippjeinket, mutatjuk a legfontosabbakat!

2023-12-31

Rothad a karácsonyi kaktusz gyökere - Mit kell tenni?

Ha a karácsonyi kaktusz gyökerei rothadnak, ne essen pánikba! Ez a cikk praktikus tippekkel és tanácsokkal szolgál, hogy visszaállítsa ezen ünnepi növények egészségét és szépségét.

2023-12-31

Autópálya-matrica árak 2024-ben: Holnaptól már érvényben!

2024-től az e-matrica árak emelkednek, és további útszakaszok válnak fizetőssé, ezért érdemes időben beszerezni a matricát, és tervezni az útvonalat az esetleges költségek miatt.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Csávázó Cruiser 70 WS

Por alakú rovarölő csávázószer.Hatóanyag: 700 g/kg tiametoxamFelhasználható: a cukorrépa... Tovább

vakuólum

a citoplazmában levő, —>membránnal határolt hólyagszerű üreg, a növényi sejtek... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Állattenyésztés Érdekességek