A fehér-kék belga szarvasmarha- hogyan alakult ki?

hirdetes

Body building felsőfokon: A fehér-kék belga

K. V., AN
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Közel száz éves nemesítésnek köszönhető ez a szuperizmolt szarvasmarha, melynek testfelépítését bármely bodybuilder megirigyelné. A legtöbben azt gondolnák, hogy ilyen izmos külsőt csakis szteroidokkal lehet elérni, azonban mind e mögött tudatos tenyésztői munka rejtőzik.

Egy érdekes állat a fehér-kék belga

A fehér-kék belga – Genetika

Lassan száz éve, hogy elkezdték kialakítani a Fehér-Kék Belga szarvasmarhát. A tenyésztők mindig a legnagyobb izomtömeggel rendelkező egyedeket vették tenyésztés alá mind a tehenek, mind a bikák közül. Az így világra jött újabb és újabb nemzedékek egyre nagyobb izomképzésre tettek szert. A tudomány fejlődésével a tenyésztéshez jelentősen hozzájárult a későbbiekben a mesterséges megtermékenyítés is.

A szuperizmoltság, vagy dupla izomzat nem azt jelenti, hogy minden izomból kettő van. A Fehér-Kék Belga izmainak száma megegyezik az összes többi szarvasmarháéval, azonban az izomzat minősége messze meghaladja a többiét.

Az extrém méretű izmok mögött nem szteroidok, hanem egy gén áll, amely a culard (külar) jellemért felelős. Ezt a gént feltehetően minden szarvasmarhafajta birtokolja, de a Fehér-Kék Belgánál a tenyésztés révén ez a gén dominánssá vált. Brutális ez az állat, lapozz tovább és tudj meg róla többet!

A Fehér-Kék Belga – Nemesítés

Mára a tenyésztésük nem képzelhető el mesterséges megtermékenyítés nélkül. Több előny is származik ebből. Az első és egyben talán legfontosabb előny, hogy teljes mértékben tisztába van a tenyésztő, milyen apaállattól származik az örökítő anyag. Második, hogy a mesterséges megtermékenyítés során szinte száz százalékos a fogamzás esélye. Utolsó, de a legkevésbé sem elhanyagolható tény, hogy természetes fedeztetés esetén a több mint egy tonnás bika könnyedén kárt tehet a tehénben. A kiváló genetikai alapok azonban mit sem érnek, ha nincs a marha rendesen takarmányozva. A fehér-kék belga szigorú étrenden él, hogy a lehető legjobb minőségű spermát adják és a legegészségesebb utódokat hozzák a világra. Teljes kifejlettségüket pedig 5 éves korukra érik el, amikor kb. 1100 kilót nyomnak.

hirdetes


hirdetes
A Fehér-Kék Belga – Hentes specialitás

A fehér-kék fajtához még a hentesek is különleges módszerrel kezdenek hozzá, az úgynevezett belga vágással darabolják fel azokat. Ennek az a lényege, hogy az izmokat és izomcsoportokat az izompólyáknál választják szét, így az egyébként is hatalmas méretű húsválaszték szemet gyönyörködtető látványt nyújt. Bár állítólag a vendéglátósok nem szeretik annyira a fehér-kék belga bélszínt, mert az annyira nagy, hogy a belőle készült steak lelóg a tányérról, ha pedig megfaragják, már nem is nevezik igazi steak-nek. 

A Fehér-Kék Belga – Húsmustra

A belga húsmarha igazi értékeit igazán csak a vágás után lehet felbecsülni. A színhús aránya a csontos húsban 75-80 % a szokványos 66–71 %-kal szemben. A csont 13–15 %, az izmok közti faggyú pedig csupán 4–6 %.

A hús faggyútartalma más fajtákban átlagosan 10 %, de némelyik húsfajtában 18 %-nál is több lehet. Habár a hús szárazanyag-tartalma a normális 24 helyett csak 23 %, minősége mégis kitűnő.

Vízmegtartó képessége nagyon jó, rostozata finom, fehérjetartalma pedig megegyezik a más fajtákéval. És a legfontosabb, hogy elenyésző benne a zsír, és emiatt kompetensebb más marhákkal szemben, mert a zsírt nem mindenki kedveli.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-03-24

Túl árnyékos a kerted? - ezek a kültéri növények imádják az árnyékot

Ha túl árnyékos a kerted, akkor se búsulj, mert ezek a növények imádják az árnyékot, ezért érdemes a listából legalább egyet elültetned az árnyékos kertedbe!

2022-07-30

8 érdekesség a kutyákról: biztosan lesz olyan, amin Te is meglepődsz

Sokszor azt gondolhatjuk, annyira szeretjük négylábú kedvencünket, hogy mindent tudunk róla. De valóban így lenne? Nem is gondolnád, mennyi mindent értünk félre!

2023-03-23

Ez a 10 legjobb illatú virág a világon

Te is észrevetted már, hogy két különböző virágnak véletlenül sincsen ugyanolyan illata? De vajon melyik virágnak van a legjobb, legkellemesebb illata a világon?

2023-03-23

Nő nem marad szárazon a Hollókői Húsvéti Fesztiválon idén sem! – Mutatjuk a gazdag 4 napos folklór programot!

Ha húsvét, akkor Hollókői Húsvéti Fesztivál, ami az életöröm és a hagyományok ünnepe! Nincs más hely Magyarországon, ahol a hagyományok így életre kelnének!

2023-03-22

Húsvétozás Noszvajon – 2 napos ingyenes gyerekprogram a Noszvaji gazdaházban

Ha húsvétra keresel egy remek programot az egész családnak és a gyerekeknek, akkor nem is kell messzebb utaznotok 2023. húsvét hétvégéjén! Húsvét Noszvajon!

2023-03-22

Így ne gyomlálj! - 5 gyomlálási hiba, amely sokkal nehezebbé teszi a kertészkedést

A gyomlálás nem tűnik bonyolult dolognak, viszont vannak alapszabályok, amiket jó, ha betartasz. Ezeket a hibákat pedig jobb elkerülni, csak nehezítik a dolgod!

2022-08-20

5 igazán meglepő tény a csirkékről

Hogy a csirkéknek empátiájuk lenne és az alvási fázisaik még összetettebbek lennének, mint a miénk? Ezekről, és egyéb érdekességekről olvashatsz mostani cikkünkben!

2022-11-17

Ehetnek a cicák felvágottat? Mennyire valók a csemegehúsok a macskáknak?

Ha tegyük fel, egy pulyka szendvicset eszel, egészen nagy esély van rá, hogy macskád kérni fog majd belőle. Adhatsz belőle neki, milyen felvágottat ehetnek?

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

etetőrács

olyan fából v. fémből készült — létraszerűen képzett — etetőberendezés,... Tovább

Szent István Egyetem

Egyetem Mezõgazdaság és Környezettudományi Kar A KARRÓL Múlt Az egyetemi... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Állattenyésztés Érdekességek