Közel száz éves nemesítésnek köszönhető ez a szuperizmolt szarvasmarha, melynek testfelépítését bármely bodybuilder megirigyelné. A legtöbben azt gondolnák, hogy ilyen izmos külsőt csakis szteroidokkal lehet elérni, azonban mind e mögött tudatos tenyésztői munka rejtőzik.
A fehér-kék belga – Genetika
Lassan száz éve, hogy elkezdték kialakítani a Fehér-Kék Belga szarvasmarhát. A tenyésztők mindig a legnagyobb izomtömeggel rendelkező egyedeket vették tenyésztés alá mind a tehenek, mind a bikák közül. Az így világra jött újabb és újabb nemzedékek egyre nagyobb izomképzésre tettek szert. A tudomány fejlődésével a tenyésztéshez jelentősen hozzájárult a későbbiekben a mesterséges megtermékenyítés is.
A szuperizmoltság, vagy dupla izomzat nem azt jelenti, hogy minden izomból kettő van. A Fehér-Kék Belga izmainak száma megegyezik az összes többi szarvasmarháéval, azonban az izomzat minősége messze meghaladja a többiét.
Az extrém méretű izmok mögött nem szteroidok, hanem egy gén áll, amely a culard (külar) jellemért felelős. Ezt a gént feltehetően minden szarvasmarhafajta birtokolja, de a Fehér-Kék Belgánál a tenyésztés révén ez a gén dominánssá vált. Brutális ez az állat, lapozz tovább és tudj meg róla többet!
A Fehér-Kék Belga – Nemesítés
Mára a tenyésztésük nem képzelhető el mesterséges megtermékenyítés nélkül. Több előny is származik ebből. Az első és egyben talán legfontosabb előny, hogy teljes mértékben tisztába van a tenyésztő, milyen apaállattól származik az örökítő anyag. Második, hogy a mesterséges megtermékenyítés során szinte száz százalékos a fogamzás esélye. Utolsó, de a legkevésbé sem elhanyagolható tény, hogy természetes fedeztetés esetén a több mint egy tonnás bika könnyedén kárt tehet a tehénben. A kiváló genetikai alapok azonban mit sem érnek, ha nincs a marha rendesen takarmányozva. A fehér-kék belga szigorú étrenden él, hogy a lehető legjobb minőségű spermát adják és a legegészségesebb utódokat hozzák a világra. Teljes kifejlettségüket pedig 5 éves korukra érik el, amikor kb. 1100 kilót nyomnak.
A Fehér-Kék Belga – Hentes specialitás
A fehér-kék fajtához még a hentesek is különleges módszerrel kezdenek hozzá, az úgynevezett belga vágással darabolják fel azokat. Ennek az a lényege, hogy az izmokat és izomcsoportokat az izompólyáknál választják szét, így az egyébként is hatalmas méretű húsválaszték szemet gyönyörködtető látványt nyújt. Bár állítólag a vendéglátósok nem szeretik annyira a fehér-kék belga bélszínt, mert az annyira nagy, hogy a belőle készült steak lelóg a tányérról, ha pedig megfaragják, már nem is nevezik igazi steak-nek.
A Fehér-Kék Belga – Húsmustra
A belga húsmarha igazi értékeit igazán csak a vágás után lehet felbecsülni. A színhús aránya a csontos húsban 75-80 % a szokványos 66–71 %-kal szemben. A csont 13–15 %, az izmok közti faggyú pedig csupán 4–6 %.
A hús faggyútartalma más fajtákban átlagosan 10 %, de némelyik húsfajtában 18 %-nál is több lehet. Habár a hús szárazanyag-tartalma a normális 24 helyett csak 23 %, minősége mégis kitűnő.
Vízmegtartó képessége nagyon jó, rostozata finom, fehérjetartalma pedig megegyezik a más fajtákéval. És a legfontosabb, hogy elenyésző benne a zsír, és emiatt kompetensebb más marhákkal szemben, mert a zsírt nem mindenki kedveli.
Mi és a partnereink információkat – például sütiket – tárolunk egy eszközön vagy hozzáférünk az eszközön tárolt információkhoz, és személyes adatokat – például egyedi azonosítókat és az eszköz által küldött alapvető információkat – kezelünk személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez, nézettségi adatok gyűjtéséhez, valamint termékek kifejlesztéséhez és a termékek javításához. Az Ön engedélyével mi és a partnereink eszközleolvasásos módszerrel szerzett pontos geolokációs adatokat és azonosítási információkat is felhasználhatunk. A megfelelő helyre kattintva hozzájárulhat ahhoz, hogy mi és a partnereink a fent leírtak szerint adatkezelést végezzünk. Másik lehetőségként a megfelelő helyre kattintva a hozzájárulás megadása előtt részletesebb információkhoz juthat, és megváltoztathatja beállításait.
Felhívjuk figyelmét, hogy személyes adatainak bizonyos kezeléséhez nem feltétlenül szükséges az Ön hozzájárulása, de jogában áll tiltakozni az ilyen jellegű adatkezelés ellen. A beállításai csak erre a weboldalra érvényesek. Erre a webhelyre visszatérve vagy az adatvédelmi szabályzatunk segítségével bármikor megváltoztathatja a beállításait.
A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.
A cookie-kat és hasonló technológiákat a következők elősegítésére használjuk:
Tartalmak szolgáltatása és fejlesztése a jobb felhasználói élmény elérése érdekében
Biztonságosabb használat lehetővé tétele a sütikből az általunk kapott adatok felhasználásával.
A Weblap termékeinek szolgáltatása és jobbá tétele a profillal rendelkezők számára
Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat.
Jobban személyre tudjuk majd szabni a weboldal funkcióit.
Ez nem érinti a termékeink funkcióit.
Cookie-k használatával más vállalatok adatokhoz jutnak majd rólad.
A böngésződ vagy az eszközöd is kínálhat olyan beállításokat, amelyek segítségével eldöntheted, hogy be legyenek-e állítva a böngészőhöz cookie-k, illetve törölheted őket. Ezek a lehetőségek böngészőnként eltérnek, és fejlesztőik mind a rendelkezésre álló beállításokat, mind azok működését bármikor megváltoztathatják. 2020. október 5-i állapot szerint az alábbi hivatkozásokon találhatsz további információt a népszerű böngészőkben kínált beállítási lehetőségekről. A Facebook-termékek egy bizonyos része esetleg nem működik megfelelően, ha letiltottad a böngészőkben a cookie-kat. Fontos tudni, hogy ezek a beállítási lehetőségek eltérnek a Facebook által kínált beállítási lehetőségektől.