A bodobácsok elleni védekezési módok

hirdetes

Tavaszi invázió – Megjelentek a bodobácsok! Ezt tedd ellenük!

Szélesi Ferenc - Főkertész
Ismerd meg a bodobácsokat

A bodobács népi elnevezései

Népnevei között a teljesen helytelen suszterbogár és fülbemászó is szerepel. Továbbá nevezik még katonabogárnak, napsütő bogárnak, tűzoltóbogárnak, szabóbogárnak, botbonának, bodának, tűzi poloskának, katóféregnek, napféregnek, büdöspannának, papbogárnak, bödöcskének, halálfőnek, istenbogárkájának, kőkiverőnek, misemondó bogárnak, vörösbogárnak, boda bácsinak, papucsbogárnak. Valójában a verőköltő bodobács elnevezés is félrevezető, helytelen, mivel a faj nem a bodobácsok (Lygaeidae) közé tartozik, hanem a verőköltő poloskák (Pyrrhocoridae) családjába.

Veszélyesek-e a bodobácsok? 

Szerencsére elmondhatjuk, hogy egyáltalán nem veszélyesek a bodobácsok sem a növényekre, sem pedig az emberekre. Rémisztőek, és zavaróak lehetnek, hiszen tényleg képesek elképesztő tömegben megjelenni, és elárasztani mindent. Nézzük, mit tehetünk, ha már túl sokan vannak! 

hirdetes

Védekezés a bodobácsok ellen! 

A legegyszerűbb, legjobb, és legkíméletesebb megoldás az, hogy fogunk egy seprűt, és összegyűjtjük óvatosan a rovarokat egy vödörbe, majd elhelyezzük őket oda, ahol nem zavarnak. A legnehezebb dolgunk akkor van, ha van mályvavirágú növény a kertben, ugyanis ezeket szeretik a legjobban, így várhatóan újra, és újra meg fognak jelenni. 

hirdetes

Bodobácsok elleni vegyszeres védekezés

Egyáltalán nem javaslom, mivel tényleg veszélytelenek ránk és a növényekre nézve is. Ha ez még nem lenne elég, elmondom azt is, hogy a rovarevőknek, a madaraknak, a cickányoknak, illetve a sünöknek is táplálékot jelentenek a bodobácsok. 

Ökológiai védekezés a bodobácsok ellen

Egy amerikai kutató fedezte fel a tökéletes megoldást!  Rájött, hogy a balzsamfenyő fája olyan anyagot tartalmaz, mi gátolja a bodobácsok kifejlődését, így pedig nem képesek eljutni a rovarok az utolsó stádiumig. Nincs más dolgunk, mint a balzsamfenyő fáját apróra vágni, és mulcsként alkalmazni ott, ahol nagyon elszaporodtak a bodobácsok. Sok sikert kívánok mindenkinek, de ha nem muszáj, akkor ne bántsátok, mert semmi gondot nem okoznak. Cikkünket, ha tetszett, kérlek, osszátok meg ismerőseitekkel, alább pedig ne felejtsetek el szavazni! 

Mennyire volt hasznos számodra a bodobácsokól szóló cikkünk?

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-07-20

Szeretnél virágokkal dekorálni? Ezeket a növényeket lesz majd a legegyszerűbb kertedben gondozni

A kertedben lehetséges a legtöbb szárazvirág nevelése – mégis, vannak közülük olyanok, melyek gondozása egyszerűbb. Mutatom, miket érdemes kertedben gondoznod!

2021-07-19

Ezek a növények tökéletes sövényt alkotnak – ráadásul szinte igénytelenek

Szeretnél Te is egy sövényt kertedbe, viszont tudod, hogy nem lenne sok időd foglalkozni vele? Akkor ezek a növények tökéletesek lesznek számodra!

2021-07-19

Lisztharmatos cukkini – mit tehetünk megmentéséért?

A legtöbb növény sajnos hajlamos arra, hogy lisztharmatos legyen. Most eláruljuk, mit tehetsz az ellen, ha cukkinid is elkapta ezt a gombabetegséget.

2021-07-17

Cicáink kedvence – tudj meg mindent a macskamentáról

Neked is van cicád és mindig is érdekelt, hogy miért vonzódnak ennyire a macskamentához? Emellett most azt is megtudhatod, hogyan termessz otthonodban belőle!

2020-12-07

Mégsem változik semmi – Továbbra is lehet égetni a kerti hulladékot…

A nyáron arról írtunk, hogy döntött a parlament, végre betiltják az avarégetést az egész ország területén. A rendkívül káros égetés januártól szűnt volna meg, most viszont úgy néz ki, mégsem lesz vége a környezetszennyezések…

2020-05-26

Amire senki sem gondol – Sokat ártunk a környezetnek a ház körüli gyeppel!

A gyep káros hatásaira szinte senki sem gondol, pedig ha hiszitek, ha nem, rendkívül káros lehet környezetünkre a szépen művelt gyep, tudjátok meg Ti is, miért.

2020-10-14

Használd a természet erejét - Az esővízgyűjtés művészete

Víz hiányában a növényeink illetve gyepünk hamar száradásnak indul, és lehet, hogy mikor eljutnánk oda, hogy orvosoljuk azt már késő. Így folyamatosan kell biztosítanunk a megfelelő mennyiségű vizet növényünk és gyepünk számára.

2020-06-05

Tudtad, hogy a parlament betiltotta az égetést egész Magyarországon?

Avarégetés betiltása, végre valahára betiltották az avarégetést Magyarország egész területén. Cikkünkben elmondjuk, mikortól lesz tilos Magyarországon az avarégetés.

További cikkek ebben a témában


agylágyulás (encefalomalácia, encephalomalacia)

az —>agyvelő állományának ellágyulásával járó agyvelőelhalás. Tovább

63/2008. (V. 6.) FVM rendelet

az Európai Mezõgazdasági Garancia Alapból az energetikai célból termesztett növények... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok dísznövény Érdekességek gyümölcs Házi kert kert Környezetgazdálkodás Környezetvédelem Növényvédelem