A bodobácsok elleni védekezési módok

hirdetes

Tavaszi invázió – Megjelentek a bodobácsok! Ezt tedd ellenük!

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Ismerd meg a bodobácsokat

A bodobács népi elnevezései

Népnevei között a teljesen helytelen suszterbogár és fülbemászó is szerepel. Továbbá nevezik még katonabogárnak, napsütő bogárnak, tűzoltóbogárnak, szabóbogárnak, botbonának, bodának, tűzi poloskának, katóféregnek, napféregnek, büdöspannának, papbogárnak, bödöcskének, halálfőnek, istenbogárkájának, kőkiverőnek, misemondó bogárnak, vörösbogárnak, boda bácsinak, papucsbogárnak. Valójában a verőköltő bodobács elnevezés is félrevezető, helytelen, mivel a faj nem a bodobácsok (Lygaeidae) közé tartozik, hanem a verőköltő poloskák (Pyrrhocoridae) családjába.

Veszélyesek-e a bodobácsok? 

Szerencsére elmondhatjuk, hogy egyáltalán nem veszélyesek a bodobácsok sem a növényekre, sem pedig az emberekre. Rémisztőek, és zavaróak lehetnek, hiszen tényleg képesek elképesztő tömegben megjelenni, és elárasztani mindent. Nézzük, mit tehetünk, ha már túl sokan vannak! 

hirdetes

Védekezés a bodobácsok ellen! 

A legegyszerűbb, legjobb, és legkíméletesebb megoldás az, hogy fogunk egy seprűt, és összegyűjtjük óvatosan a rovarokat egy vödörbe, majd elhelyezzük őket oda, ahol nem zavarnak. A legnehezebb dolgunk akkor van, ha van mályvavirágú növény a kertben, ugyanis ezeket szeretik a legjobban, így várhatóan újra, és újra meg fognak jelenni. 

hirdetes

Bodobácsok elleni vegyszeres védekezés

Egyáltalán nem javaslom, mivel tényleg veszélytelenek ránk és a növényekre nézve is. Ha ez még nem lenne elég, elmondom azt is, hogy a rovarevőknek, a madaraknak, a cickányoknak, illetve a sünöknek is táplálékot jelentenek a bodobácsok. 

Ökológiai védekezés a bodobácsok ellen

Egy amerikai kutató fedezte fel a tökéletes megoldást!  Rájött, hogy a balzsamfenyő fája olyan anyagot tartalmaz, mi gátolja a bodobácsok kifejlődését, így pedig nem képesek eljutni a rovarok az utolsó stádiumig. Nincs más dolgunk, mint a balzsamfenyő fáját apróra vágni, és mulcsként alkalmazni ott, ahol nagyon elszaporodtak a bodobácsok. Sok sikert kívánok mindenkinek, de ha nem muszáj, akkor ne bántsátok, mert semmi gondot nem okoznak. Cikkünket, ha tetszett, kérlek, osszátok meg ismerőseitekkel, alább pedig ne felejtsetek el szavazni! 

Mennyire volt hasznos számodra a bodobácsokól szóló cikkünk?

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-01-23

Bakteriális levélfoltok- egy gyakori növényprobléma és a megoldás ellene

A szobanövények bakteriális levél foltossági problémái súlyosak lehetnek, és típustól függően a növény pusztulásához vezethetnek. Mit tehetünk ellene?

2023-01-23

Kell párásítani az orchideákat, jót tesz neki a permetezés?

Az orchideák a természetben meleg és párás körülmények között nőnek. De jó ötlet az orchideák párásítása, vagy többet ártasz, mint használsz? Mi a jó megoldás?

2022-11-29

Legyünk zöldebbek!- 5 egyszerű tipp egy fenntartható konferencia megrendezéséhez

Hogyan lehet egy rendezvény környezetbarát? Olyan tippeket hoztunk –főleg céges számára-, amik segítenek fenntarthatóbbá tennie egy nagyszabású konferenciát!

2023-01-23

10 újrahasznosított, kreatív alternatíva növények ültetéséhez

Mielőtt egy új cserepet vásárolnál, először nézz körül otthon! Nemcsak spórolhatsz, hanem a kreativitásodat is kiélheted, és egyedi installációt hozhatsz létre!

2023-01-27

Így gyűjtsük össze és tisztítsuk meg a tyúktojást

Ha vannak tyúkjaid akkor bizonyára rendszeresen gyűjtöd be a tojásaikat, ezért nem árt tudni, a pontos menetét ennek és a tisztításuk teljes folyamatát is!

2022-11-25

Így illatosíthatod otthonodat egyszerűen a fenyő tűleveleinek kifőzésével

Ha meg akarod tölteni otthonodat a fenyő gazdag illatával, egyszerűen forralj fenyőtűt vízben a tűzhely tetején. Mutatjuk hogyan! nemcsak ünnepi illat!

2022-12-24

2023-as trendek a kertészetben: ezekre összpontosítsunk!

2023-ban a kertészeti trendek is sokkal személyesebbek lesznek: a befelé figyelés és az öngondoskodás még fontosabbá válik: de hogy ez fog kinézni a kertészkedés szempontjából? A cikkben kiderül!

2023-01-23

Ez a szobanövények leggyakoribb betegsége- Így vedd észre és kezeld hatékonyan!

A gyökérrothadás, vagy szárrothadás a szobanövények egyik leggyakoribb betegsége, ami kezdetben észrevétlenül is felléphet. Hogyan vedd észre, és hogyan kezeld?

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

időjárási front

két különböző hőmérsékletű légtömeget elválasztó határfelület, amelynek mentén... Tovább

konvejor fejőberendezés

a mobil fejési rendszerek egyik változata. A konvejor fejőberendezésnél meghatározó az... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok dísznövény Érdekességek gyümölcs Házi kert kert Környezetgazdálkodás Környezetvédelem Növényvédelem