Birkanyírás – Kisokos mindenkinek

Birkanyírás szakszerűen – A birkanyírás lépései

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Kisokos a birkanyíráshoz

Hát és jobb oldal (Ötödik pozíció)

Az utolsó lépés a birka hátának és jobb oldalának megnyírása. Csúsztasd az állatot lejjebb a sípcsontod mellé úgy, hogy az oldalán feküdjön. Az egyik lábad legyen a hátsó lábai között, a másik lábad pedig a válla alatt. Helyezd a nyírógépet a birka farkához, majd hosszú vonásokkal haladj a feje irányába, párhuzamban a gerincével. Miután lenyírtad a bal oldalát, jöhet a jobb.

Helyezd úgy a jobb lábadat, hogy a birka orra a térdeid közé kerüljön, majd nyírd le a jobb oldalát. Ezt néhány vonással megteheted. Végezetül még a jobb lábat és a jobb hátsó részt is meg kell nyírnod birkádon. Guggolj le, hogy a birka egyenes maradjon az utolsó mozzanatok idejére. A test ezen részét ívelt, körkörös mozdulatokkal kell lenyírnod.

A gyapjú megtisztítása és felgöngyölítése

Ha el szeretnéd adni a gyapjút, akkor ez az utolsó lépés. El kell távolítanod belőle azokat a részeket, amiket nem lehet eladni. Ehhez terítsd ki a gyapjút egy tiszta, egyenes felületre, és vágd ki belőle a koszos, elszíneződött, megjelölt és egyéb nemkívánatos részeket. Ezután fel kell göngyölítened. Hajtsd be a közepe irányába, majd kezdd el befelé tekerni úgy, hogy a puha, gyapjas oldal belülre kerüljön. Ne kösd össze a felgöngyölt gyapjút!

Ha bizonytalan vagy, bízd inkább profikra

Ha még sosem nyírtál birkát és semmilyen gyakorlatod nincs benne, akkor erősen ajánlott az első néhány alkalomra szakértőket kérni fel erre a feladatra. Ha zéró tudással fogsz hozzá, azzal magadat és birkáidat is csak stresszes helyzetbe hozod, és még meg is sebesítheted őket. Ha nem érzed magad elég magabiztosnak a feladathoz, bízd inkább profikra, és figyeld meg, hogy hogyan dolgoznak.

Ezen kívül érdemes szétnézni az interneten is, mert sok hasznos instrukciós videót találhatsz, amikben újra és újra megnézheted a különböző lépéseket anélkül, hogy saját állataidon kellene kísérletezned. Íme, még egy videó segítségül, érdemes megnéznetek! 

Free-Photos képe a Pixabay -en.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-14

A pulykatartás előnyei és hátrányai - Ezeket vesd össze, ha pulykákat szeretnél tartani

A baromfiudvar nemcsak a csirkék tartását jelentheti. Ugyanúgy tarthatunk akár pulykákat is. Most a pulykatartás előnyeit és hátrányait ismerheted meg.

2024-06-16

14 ritka cicafajta, amik biztosan levesznek a lábadról

Az összes cica nagyon cuki, aki létezik a világon, de cicaszeretőként érdekelhetnek a ritkább cicafajták is. Most 14 ritka cicafajtát ismerhetsz meg...

2024-03-04

A juhászok is készülnek a húsvétra

Az európai piacon egyre erősödő kereslet tapasztalható, amit a korai húsvéttal egybeeső muszlim ramadán ünnep is tovább növel, ezért a juhászok is készülnek.

2024-03-25

Ezért nem érdemes nyuszit venni húsvétra a gyerekeknek

Bár egy húsvéti nyuszi aranyos és vonzó ajándék lehet gyerekeknek, fontos megfontolni néhány szempontot, mielőtt döntést hoznál, méghozzá ezeket!

2024-06-12

5 egyedi és különleges csirkefajta, amiktől eldobod az agyad

Ha baromfikat tartanál és szeretnél egy kis izgalmat hozni a mindennapjaidba, vagy csak érdekelnek a különleges csirkefajták, akkor nézd meg ezt az 5 csirkét.

2024-06-14

Te tudtad miért használnak füstölőt a méhészek? - A méhek füstölése

A méhészek által gyakran használt eszköz a füstölő, hiszen a méhek füstölése nagyon fontos, hogy fenntartható legyen a méhészet, és a méhek jól érezzék magukat.

2024-06-21

Kullancs a bőr alatt: így vedd észre a leghamarabb!

A kullancscsípés felismerése sajnos nem egyszerű, mivel nem okoz azonnali viszketést. Ismerd fel a jeleket időben és tudd meg, mit tehetsz a csípés ellen!

2024-06-21

Így védd a kerted a katicabogarak segítségével

Fedezd fel, hogyan védd meg kerted természetes módon katicabogarak segítségével! Tanuld meg, hogyan vonzd be és tartsd meg ezeket a hasznos rovarokat.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

járulékos nemi mirigyek

váladékuk az —>ondósejtek életképességét fokozza, növeti az —>ondó... Tovább

homogén állomány

küllemben és értékmérő tulajdonságokban kiegyenlített, tehát a hasznosítási célnak... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Állattenyésztés