Birkanyírás – Kisokos mindenkinek

hirdetes

Birkanyírás szakszerűen – A birkanyírás lépései

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Kisokos a birkanyíráshoz

Hát és jobb oldal (Ötödik pozíció)

Az utolsó lépés a birka hátának és jobb oldalának megnyírása. Csúsztasd az állatot lejjebb a sípcsontod mellé úgy, hogy az oldalán feküdjön. Az egyik lábad legyen a hátsó lábai között, a másik lábad pedig a válla alatt. Helyezd a nyírógépet a birka farkához, majd hosszú vonásokkal haladj a feje irányába, párhuzamban a gerincével. Miután lenyírtad a bal oldalát, jöhet a jobb.

Helyezd úgy a jobb lábadat, hogy a birka orra a térdeid közé kerüljön, majd nyírd le a jobb oldalát. Ezt néhány vonással megteheted. Végezetül még a jobb lábat és a jobb hátsó részt is meg kell nyírnod birkádon. Guggolj le, hogy a birka egyenes maradjon az utolsó mozzanatok idejére. A test ezen részét ívelt, körkörös mozdulatokkal kell lenyírnod.

hirdetes

A gyapjú megtisztítása és felgöngyölítése

Ha el szeretnéd adni a gyapjút, akkor ez az utolsó lépés. El kell távolítanod belőle azokat a részeket, amiket nem lehet eladni. Ehhez terítsd ki a gyapjút egy tiszta, egyenes felületre, és vágd ki belőle a koszos, elszíneződött, megjelölt és egyéb nemkívánatos részeket. Ezután fel kell göngyölítened. Hajtsd be a közepe irányába, majd kezdd el befelé tekerni úgy, hogy a puha, gyapjas oldal belülre kerüljön. Ne kösd össze a felgöngyölt gyapjút!

Ha bizonytalan vagy, bízd inkább profikra

Ha még sosem nyírtál birkát és semmilyen gyakorlatod nincs benne, akkor erősen ajánlott az első néhány alkalomra szakértőket kérni fel erre a feladatra. Ha zéró tudással fogsz hozzá, azzal magadat és birkáidat is csak stresszes helyzetbe hozod, és még meg is sebesítheted őket. Ha nem érzed magad elég magabiztosnak a feladathoz, bízd inkább profikra, és figyeld meg, hogy hogyan dolgoznak.

hirdetes

Ezen kívül érdemes szétnézni az interneten is, mert sok hasznos instrukciós videót találhatsz, amikben újra és újra megnézheted a különböző lépéseket anélkül, hogy saját állataidon kellene kísérletezned. Íme, még egy videó segítségül, érdemes megnéznetek! 

Free-Photos képe a Pixabay -en.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-11-28

Pingvinekkel sétálhatunk a Jászberényi Állatkertben mindennap!

A Jászberényi Állatkertben elindult a pingvinséta, amely egyedülálló lehetőséget teremt a természet varázsának közvetlen megélésére és a madarak természetes viselkedésének megismerésére!

2023-12-05

Télen gólyát látunk? Ezt kell tenni!

Amikor gólyákkal találkozunk télen, fontos megértenünk, hogyan segíthetünk nekik, és mikor hagyjuk őket békén. Ezt kell tenni ha télen gólyát látunk itthon!

2023-11-28

Felkészültél a több centis hóra? Ilyen hatással lesz a kertben telelő növényeidre!

Készüljünk fel a hóesésre és a hideg hónapokra, hogy tavasszal virágba boruljon a kertünk, és az egész évben élvezhessük a növények szépségét.

2023-11-30

Így segít az ecet a növényeiden

Az ecet, amit általában tisztítószerként ismerünk, kiváló segítség lehet a növények egészséges növekedésének elősegítésében és más hasznos célokra is a növényeinkkel kapcsolatban.

2023-11-28

Így készül az eredeti savanyú káposzta – Elárulták a kerecsendiek a titkok

A káposztasavanyítás ősi művészete mélyen gyökerezik a hagyományokban, és Kerecsenden egy különleges, közösségi program keretében kaphatunk betekintést ebbe a gasztrokalandba.

2023-11-27

A kutya nem fázik télen? 10 szabály, amit be kell tartania minden gazdinak télen

Ez a hideg a kutyákat is megviseli, és nincs igaza annak, aki azt állítja, hogy négylábú barátainknak ez meg sem kottyan, nekik ki kell bírniuk mindent!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

8/2007. (I. 31.) FVM rendelet

egyes növényvédõ szerek forgalmazásával, illetve felhasználásával kapcsolatban külföldön... Tovább

Rovarölo Nemathorin 10 G

Talajfertőtlenítő szer fonálférgek ellen.Hatóanyag: fosztiazat 10%Felhasználható: - burgonya... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Állattenyésztés