Birkanyírás – Kisokos mindenkinek

hirdetes

Birkanyírás szakszerűen – A birkanyírás lépései

Szélesi Ferenc - Főkertész
Kisokos a birkanyíráshoz

Hát és jobb oldal (Ötödik pozíció)

Az utolsó lépés a birka hátának és jobb oldalának megnyírása. Csúsztasd az állatot lejjebb a sípcsontod mellé úgy, hogy az oldalán feküdjön. Az egyik lábad legyen a hátsó lábai között, a másik lábad pedig a válla alatt. Helyezd a nyírógépet a birka farkához, majd hosszú vonásokkal haladj a feje irányába, párhuzamban a gerincével. Miután lenyírtad a bal oldalát, jöhet a jobb.

Helyezd úgy a jobb lábadat, hogy a birka orra a térdeid közé kerüljön, majd nyírd le a jobb oldalát. Ezt néhány vonással megteheted. Végezetül még a jobb lábat és a jobb hátsó részt is meg kell nyírnod birkádon. Guggolj le, hogy a birka egyenes maradjon az utolsó mozzanatok idejére. A test ezen részét ívelt, körkörös mozdulatokkal kell lenyírnod.

hirdetes

A gyapjú megtisztítása és felgöngyölítése

Ha el szeretnéd adni a gyapjút, akkor ez az utolsó lépés. El kell távolítanod belőle azokat a részeket, amiket nem lehet eladni. Ehhez terítsd ki a gyapjút egy tiszta, egyenes felületre, és vágd ki belőle a koszos, elszíneződött, megjelölt és egyéb nemkívánatos részeket. Ezután fel kell göngyölítened. Hajtsd be a közepe irányába, majd kezdd el befelé tekerni úgy, hogy a puha, gyapjas oldal belülre kerüljön. Ne kösd össze a felgöngyölt gyapjút!

Ha bizonytalan vagy, bízd inkább profikra

Ha még sosem nyírtál birkát és semmilyen gyakorlatod nincs benne, akkor erősen ajánlott az első néhány alkalomra szakértőket kérni fel erre a feladatra. Ha zéró tudással fogsz hozzá, azzal magadat és birkáidat is csak stresszes helyzetbe hozod, és még meg is sebesítheted őket. Ha nem érzed magad elég magabiztosnak a feladathoz, bízd inkább profikra, és figyeld meg, hogy hogyan dolgoznak.

hirdetes

Ezen kívül érdemes szétnézni az interneten is, mert sok hasznos instrukciós videót találhatsz, amikben újra és újra megnézheted a különböző lépéseket anélkül, hogy saját állataidon kellene kísérletezned. Íme, még egy videó segítségül, érdemes megnéznetek! 

Free-Photos képe a Pixabay -en.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-11-26

A Lidl meglépte: beszáll a magyar hússzektor támogatásába, nem is akárhogyan!

A Lidlből hazatérve, biztosak lehetünk benne, hogy magyar húst vettünk. Ugyanis a Lidl is beszállt a hazai hússzektor támogatásába, átalakítja a kínálatát is.

2020-11-14

CSAK ezekkel szabad etetni a madarakat! - Szakértői tanácsok mindenkinek!

A madarak etetéséről sajnos sokan nem tudnak szinte semmit, éppen ezért hoztam el nektek szakértőnk remek cikkét, melyben számtalan szuper ötlet vár mindenkit!

2021-01-28

Mikre figyeljünk oda csirkéinknél télen?

Amíg a csirkéket megfelelően tápláljuk, és jó egészségben vannak, elég jól tűrik a téli hideget, legalább nálunk. Azonban nem árt néhány dologra odafigyelnünk.

2020-11-14

Olcsó és szuper ötlet – Így szántsd fel kertedet sertéseiddel!

A következő cikkből megtudhatod, hogy hogyan használhatod sertéseidet kerted felszántására, és hogy mely fajták a legideálisabbak erre a feladatra!

2021-10-26

Érkezik a hűvös időszak – ezeket ne felejtsd el kerti tavad kapcsán

A kerti tavak rendkívül dekoratív pontjai egy kertnek. Mégis, amennyiben szeretnénk, hogy jövőre is környezetünk ékköve maradjon, ezekre érdemes figyelni.

2022-01-06

Egy igazi különlegesség: A zöld küllőt választották meg az év madarának

A zöld küllő lett az év madara a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) internetes szavazása szerint. Nézzük mit kell tudni erről a csodaszép madárról!

2021-10-30

8 gyakori madáretető hiba és hogyan javítsunk ezeken

Hamarosan beköszönt a tél. Ilyenkor érdemes nagyobb figyelemmel fordulni környezetünk felé, madáretetőket kihelyeznünk kertünkbe, ezzel is segítve a madarakat.

További cikkek ebben a témában


hidrofor (nyomólégüst)

zárt, hengeres tartály. Feladata a kisebb termelői vagy kommunális egységek (lakó-, iroda-... Tovább

halakra veszélyes növényvédő szerek

a —>növényvédő szereket négy halveszélyességi csoportba sorolják: halakra kifejezetten... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Állattenyésztés