Birkanyírás – Kisokos mindenkinek

Birkanyírás szakszerűen – A birkanyírás lépései

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Kisokos a birkanyíráshoz

A birkanyírás lépései

Szedd össze felszerelésedet

Első lépésként sorakoztasd fel magad előtt a birkanyíráshoz szükséges szerszámokat. Fontos, hogy ehhez a feladathoz mindig jó minőségű eszközöket használj, hogy az egész folyamat egyszerűbb és biztonságosabb legyen mind neked, mind pedig birkáid számára. Manapság szinte minden szakember elektromos birkanyírót használ. Ez ugyan drágább, de sokkal egyszerűbb és biztonságosabb, mint ollókkal hadonászni állataid nyaka körül. Lehetőség szerint válassz sűrű fogazatú birkanyíró gépet. Mindig bizonyosodj meg róla nyírás előtt, hogy a gép pengéi elég élesek-e. Az életlen birkanyírókat nehéz használni, és még veszélyesek is lehetnek mind rád, mind állataidra nézve.

Készítsd elő a birkanyírásra használt területet

A következő lépés előkészíteni azt a területet, ahol meg szeretnéd nyírni birkáidat. Fontos, hogy ezt a feladatot lehetőleg egy minél szárazabb, elkerített helyen végezd. Tereld össze a nyájat a nyírás előtti napon. Ügyelj rá, hogy birkáid gyapja száraz legyen nyíráskor, mert nedves gyapjút senki sem vesz majd tőled ráadásul állataidat még az áram is megrázhatja a nyírógép miatt. A nyírás előtti nap már ne adj enni birkáidnak, hogy ne piszkítsanak maguk alá – ezzel gyapjuk is tisztább marad, és neked is kevésbé kell odafigyelned, hogy mibe lépsz bele nyírás közben.

A birkák igazítása

Ha minden birkád egy helyen van, és mind eszközeid, mind a nyírásra kijelölt hely készen állnak, kezdődhet a nyírás. A nyíráshoz megfelelő pozícióba kell igazítanod azt az állatot, amit éppen nyírni készülsz. Légy végig nagyon óvatos és gyengéd birkáiddal! Ne siess és ne végezz hirtelen mozdulatokat – szegény állatok már így is eléggé feszültek, amiért végig kell csinálniuk ezt a szeánszot, és minél durvábban bánsz velük, annál durvábban állnak majd ellen neked. 

Has (Első pozíció)

Az első pozícióban birkádat a hátára kell fordítanod, vállait pedig a térdeid közé kell helyezned. Lábai ilyenkor felfelé állnak majd, és így hozzáférsz a hasához. A hasi gyapjú általában a legkoszosabb, ezért ezt a legnehezebb értékesíteni. Kezdd itt a nyírást, hogy a lehető legtöbb veszteséget előzd meg. Ne feledd: légy gyengéd! Nyírj hosszú vonásokkal a szegycsonttól a birka fara irányába. Az első nyíró vágást a jobb oldalon végezd, a másodikat pedig a balon, majd ezek után nyírd le a két vágás közötti maradékot a birka hasáról.

272447 képe a Pixabay -en.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-16

14 ritka cicafajta, amik biztosan levesznek a lábadról

Az összes cica nagyon cuki, aki létezik a világon, de cicaszeretőként érdekelhetnek a ritkább cicafajták is. Most 14 ritka cicafajtát ismerhetsz meg...

2024-06-14

A pulykatartás előnyei és hátrányai - Ezeket vesd össze, ha pulykákat szeretnél tartani

A baromfiudvar nemcsak a csirkék tartását jelentheti. Ugyanúgy tarthatunk akár pulykákat is. Most a pulykatartás előnyeit és hátrányait ismerheted meg.

2024-03-25

Ezért nem érdemes nyuszit venni húsvétra a gyerekeknek

Bár egy húsvéti nyuszi aranyos és vonzó ajándék lehet gyerekeknek, fontos megfontolni néhány szempontot, mielőtt döntést hoznál, méghozzá ezeket!

2024-03-04

A juhászok is készülnek a húsvétra

Az európai piacon egyre erősödő kereslet tapasztalható, amit a korai húsvéttal egybeeső muszlim ramadán ünnep is tovább növel, ezért a juhászok is készülnek.

2024-06-12

5 egyedi és különleges csirkefajta, amiktől eldobod az agyad

Ha baromfikat tartanál és szeretnél egy kis izgalmat hozni a mindennapjaidba, vagy csak érdekelnek a különleges csirkefajták, akkor nézd meg ezt az 5 csirkét.

2024-06-13

4 ritka kutyafajta, te mennyit ismersz közülük?

A kutyák világa tele van különleges és ritka fajtákkal, melyek nemcsak egyedi megjelenésükkel, hanem történetükkel és jellemzőikkel is kitűnnek a tömegből.

2024-06-14

Te tudtad miért használnak füstölőt a méhészek? - A méhek füstölése

A méhészek által gyakran használt eszköz a füstölő, hiszen a méhek füstölése nagyon fontos, hogy fenntartható legyen a méhészet, és a méhek jól érezzék magukat.

2024-06-13

16 érdekesség a földigilisztákról - Te tudtad ezeket?

Ebben a cikkben olyan érdekességeket olvashatsz a talaj csendes hőseiről, a földigilisztákról, amiket lehet, hogy még sosem hallottál. Tarts hát velünk!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

vagyonjegy

a —>vagyonérdekeltség megteremtésének új formája, ill. eszköze. Olyan értékpapír,... Tovább

ekcéma

allergiás eredetű bőrgyulladás, a bőrkipirulásával, benne hólyagok, majd helyükön hámtól... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Állattenyésztés