Birkanyírás – Kisokos mindenkinek

hirdetes

Birkanyírás szakszerűen – A birkanyírás lépései

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Kisokos a birkanyíráshoz

A birkanyírás lépései

Szedd össze felszerelésedet

Első lépésként sorakoztasd fel magad előtt a birkanyíráshoz szükséges szerszámokat. Fontos, hogy ehhez a feladathoz mindig jó minőségű eszközöket használj, hogy az egész folyamat egyszerűbb és biztonságosabb legyen mind neked, mind pedig birkáid számára. Manapság szinte minden szakember elektromos birkanyírót használ. Ez ugyan drágább, de sokkal egyszerűbb és biztonságosabb, mint ollókkal hadonászni állataid nyaka körül. Lehetőség szerint válassz sűrű fogazatú birkanyíró gépet. Mindig bizonyosodj meg róla nyírás előtt, hogy a gép pengéi elég élesek-e. Az életlen birkanyírókat nehéz használni, és még veszélyesek is lehetnek mind rád, mind állataidra nézve.

Készítsd elő a birkanyírásra használt területet

A következő lépés előkészíteni azt a területet, ahol meg szeretnéd nyírni birkáidat. Fontos, hogy ezt a feladatot lehetőleg egy minél szárazabb, elkerített helyen végezd. Tereld össze a nyájat a nyírás előtti napon. Ügyelj rá, hogy birkáid gyapja száraz legyen nyíráskor, mert nedves gyapjút senki sem vesz majd tőled ráadásul állataidat még az áram is megrázhatja a nyírógép miatt. A nyírás előtti nap már ne adj enni birkáidnak, hogy ne piszkítsanak maguk alá – ezzel gyapjuk is tisztább marad, és neked is kevésbé kell odafigyelned, hogy mibe lépsz bele nyírás közben.

hirdetes

A birkák igazítása

Ha minden birkád egy helyen van, és mind eszközeid, mind a nyírásra kijelölt hely készen állnak, kezdődhet a nyírás. A nyíráshoz megfelelő pozícióba kell igazítanod azt az állatot, amit éppen nyírni készülsz. Légy végig nagyon óvatos és gyengéd birkáiddal! Ne siess és ne végezz hirtelen mozdulatokat – szegény állatok már így is eléggé feszültek, amiért végig kell csinálniuk ezt a szeánszot, és minél durvábban bánsz velük, annál durvábban állnak majd ellen neked. 

hirdetes

Has (Első pozíció)

Az első pozícióban birkádat a hátára kell fordítanod, vállait pedig a térdeid közé kell helyezned. Lábai ilyenkor felfelé állnak majd, és így hozzáférsz a hasához. A hasi gyapjú általában a legkoszosabb, ezért ezt a legnehezebb értékesíteni. Kezdd itt a nyírást, hogy a lehető legtöbb veszteséget előzd meg. Ne feledd: légy gyengéd! Nyírj hosszú vonásokkal a szegycsonttól a birka fara irányába. Az első nyíró vágást a jobb oldalon végezd, a másodikat pedig a balon, majd ezek után nyírd le a két vágás közötti maradékot a birka hasáról.

272447 képe a Pixabay -en.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-11-28

Pingvinekkel sétálhatunk a Jászberényi Állatkertben mindennap!

A Jászberényi Állatkertben elindult a pingvinséta, amely egyedülálló lehetőséget teremt a természet varázsának közvetlen megélésére és a madarak természetes viselkedésének megismerésére!

2023-12-05

Télen gólyát látunk? Ezt kell tenni!

Amikor gólyákkal találkozunk télen, fontos megértenünk, hogyan segíthetünk nekik, és mikor hagyjuk őket békén. Ezt kell tenni ha télen gólyát látunk itthon!

2023-11-28

Felkészültél a több centis hóra? Ilyen hatással lesz a kertben telelő növényeidre!

Készüljünk fel a hóesésre és a hideg hónapokra, hogy tavasszal virágba boruljon a kertünk, és az egész évben élvezhessük a növények szépségét.

2023-11-30

Így segít az ecet a növényeiden

Az ecet, amit általában tisztítószerként ismerünk, kiváló segítség lehet a növények egészséges növekedésének elősegítésében és más hasznos célokra is a növényeinkkel kapcsolatban.

2023-11-28

Így készül az eredeti savanyú káposzta – Elárulták a kerecsendiek a titkok

A káposztasavanyítás ősi művészete mélyen gyökerezik a hagyományokban, és Kerecsenden egy különleges, közösségi program keretében kaphatunk betekintést ebbe a gasztrokalandba.

2023-11-27

A kutya nem fázik télen? 10 szabály, amit be kell tartania minden gazdinak télen

Ez a hideg a kutyákat is megviseli, és nincs igaza annak, aki azt állítja, hogy négylábú barátainknak ez meg sem kottyan, nekik ki kell bírniuk mindent!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

erőforrás

a vállalat termelőerőinek összessége; származásuk szerint többfélék lehetnek. A... Tovább

haszongalambok

gyűjtőfogalom, amelybe a galambhús előállítására kitenyésztett fajtákat sorolják. A... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Állattenyésztés