Attaséi ebéd Raphael Alomar úrral, Jacques Chirac korábbi köztársasági elnök mezőgazdasági szaktanácsadójával

Attaséi ebéd Raphael Alomar úrral, Jacques Chirac korábbi köztársasági elnök mezőgazdasági szaktanácsadójával

Pallaga Viktória
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Alomar úr szerint Sarkozy kormányában Michel Barnier vezetésével egy nagyon felkészült csapat képviseli a francia mezőgazdaságot. A mezőgazdasági szaktárca új vezetése várhatóan az eddiginél is nagyobb hangsúlyt fog fektetni a környezetvédelmi kérdésekre, mert ez által a mezőgazdaság társadalmi szintű elfogadottsága is javítható. A francia gazdák többsége is támogatja ezt az elképzelést.
Bioüzemanyag Párizs, KAP-reform, mezőgazdaság, állattenyésztés, növényvédelem, növény nemesítés, agrárgépezet

KAP-reform

Sokan felteszik a kérdést, vajon Chirac korábbi köztársasági elnök megbízatásának végével és N. Sarkozy hivatalba lépésével esetleg Franciaország KAP-reformmal kapcsolatos álláspontja is megváltozott-e? A válasz egyértelműen nemleges. A szakértő szerint a KAP-reformmal kapcsolatban Franciaország álláspontja 2009-ig várhatóan nem változik. Jelenleg a francia mezőgazdaságban a legnagyobb cél az, hogy a 2003-as reform hozadékaihoz sikeresen alkalmazkodni tudjanak (keresztmegfelelősség, SPS, stb.), amely nem tűnik mindig olyan egyszerű feladatnak. Ez már nem kevés nehézséget okozott nemcsak a gazdáknak, de a francia adminisztrációnak is, főként a rendszer bonyolultsága miatt. Mindenképpen szükséges ennek egyszerűsítése az Unió szintjén is.
A szakértő úgy vélekedik, hogy amennyiben a KAP területén 2013 előtt mégis lenne valamiféle változás, az valószínűleg a 2. pillér további megerősítésére irányulna. Lesz-e ilyen reform és, ha igen, milyen irányba hat majd, az attól is függ, hogy a mezőgazdasági alapanyagok világpiaci ára, pl. a fokozódó nem élelmiszeripari célú felhasználásnak köszönhetően, miképp alakul.
Megjegyzendő, hogy a francia gazdák jövedelme, annak ellenére, hogy nagyobb krízis a mezőgazdaság terén nem volt, illetve, hogy az alapanyagok ára némiképp emelkedett az utóbbi időben, 2000. és 2005. között jelentős mértékben, 38%-kal csökkent.
Bussereau miniszternek a megbízatása végén, annak ellenére, hogy a lehető legjobb baráti kapcsolatról nyilatkozott Mariann Fischer-Boel mezőgazdasági főbiztossal, koránt sem volt olyan felhőtlen a kapcsolatuk, mivel nem volt kevés az olyan napirenden lévő mezőgazdasági és halászati kérdések száma, amelyek esetében a Bizottság és Franciaország álláspontja nem egyezett. Függetlenül attól, hogy Barnier miniszter már nem kevés időt töltött el a Bizottságban, az ő helyzete sem lesz egyszerűbb elődjénél, tekintettel arra, hogy általánosan elmondható az, hogy a Bizottság és Franciaország álláspontja a mezőgazdasági kérdéseket illetően elég ellentmondásos.  
 

Szektoriális nehézségek

Jelenleg az ágazatok közül a legnagyobb nehézségekkel a szőlő-bor ágazat kénytelen szembenézni Franciaországban. Ezért nem is meglepő, hogy nagy reményeket fűznek a tervezett szőlő- és borpiaci reformhoz, amelynek végleges formája azonban várhatóan csak a portugál elnökség végére fog kikristályosodni.
A zöldség- és gyümölcstermesztők helyzete sem könnyű. Az EU szintjén elfogadott piaci reformjavaslat a központi kérdésnek számító kríziskezeléssel kapcsolatban nem tartalmaz megnyugtató elképzelést.
Franciaország két részre osztható. Míg északon inkább jól működő és támogatott nagygazdaságokat találhatunk, addig délen jelentősebb a kevésbé támogatott, többször nehéz helyzetbe kerülő kisgazdaságok száma. Franciaországban a mezőgazdaság a jövőben várhatóan egyre változatosabbá válik. Növekedni fog a racionális gazdálkodást folytatók száma, annak ellenére, hogy Franciaország az EU elvárásainál szigorúbb előírásokat fog megfogalmazni. A biogazdálkodásra is többen át fognak térni, illetve lesznek olyanok, akik a nem élelmiszercélú felhasználás részére fognak alapanyagot termeszteni.
WTO tárgyalások: A szakértő véleménye szerint Franciaország álláspontja e téren sem változott. Bár Sarkozy a kevésbé jelentőségteljes kérdéseket illetően nyitottabbnak mutatkozik elődjénél, mégis általános álláspontja az, hogy a francia mezőgazdaságot nem szabad "alacsony áron kiárusítani". Az új kormányfőt is sikerült már meggyőzni arról, hogy Franciaország számára a mezőgazdaság alapvető fontossággal bír, nemcsak gazdasági, de pl. környezetvédelmi és területfejlesztési szempontból is.
A tárgyalások holtpontra jutásának a legfőbb oka az, hogy azok ez idáig túlságosan elmentek a mezőgazdasági témák irányába úgy, hogy több nagyobb fontosságú kérdéssel (pl. eredet- és földrajzi megjelölés) szinte nem is foglalkoztak a tárgyaló felek. A jelenleg képviselt alaphelyzetből nehéz továbblépni, új tárgyalási menetrend szükséges. Az EU ráadásul a tárgyalásokból mindenképpen vesztesként került volna ki, mivel a mezőgazdasági termékeket nagyban importáló országok (pl. Brazília) az ipari termékeket és szolgáltatásokat illetően piacait nem kívánja megnyitni. Ahhoz, hogy kiegyensúlyozott és mindenki számára többé-kevésbé elfogadható megállapodás szülessen fontos az, hogy új tárgyalási alapokról kiindulva, egyszerre több, nemcsak a mezőgazdaságot érintő téma kerüljön a tárgyalóasztalra. 
 

Bioüzemanyagok

Franciaország általános célkitűzése, hogy az elkövetkezendő időszakban a biodízel előállítását fokozza, amelynek azonban határt szab az alapanyagtermelésre szánható földterület nagysága. Éppen ezért ezen a területen az elkövetkezendő öt év legnagyobb kutatási kihívása a második generációs lehetőségek felkutatásában rejlik. Ha ez nem lesz elég sikeres, úgy az is előfordulhat, hogy Franciaországnak nem sikerül teljesítenie a korábban megfogalmazott elképzeléseit.
Franciaország a brazil import növelése ellen érvel, mivel az teljes mértékben ellehetetlenítheti a még kialakulóban lévő ágazat helyzetét és a már megtett nem kismértékű befektetések is elpazarolttá válhatnak.

Forrás: www.fvm.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

viaszok

Legnagyobb részük nagy szénatomszámú,egyértékű alkoholok és nagy szénatomszémú... Tovább

cinkhiány

főként a választási kortól a 4—5 hónapos korú sertésekben fordul elő, és a bőr... Tovább

Tovább a lexikonra