Segítség a bioélelmiszer termelőknek, biotermesztés, ökögazdálkodás, demeter

Segítség a bioélelmiszer termelőknek

Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Bábolnai Nemzetközi Gazdanapok kertében, szeptember 11.-én sajtótájékoztatót tartott a BioHolding Hungary Kft."A biogazdálkodás és kereskedelem Internet alapú vertikális intergrációja" címet viselő előadást Daoda Zoltán, Export & Marketing Igazgató tart
Segítség a bioélelmiszer termelőknek, biotermesztés, ökögazdálkodás, demeter

Hazánk mezőgazdaságilag művelhető szántóterülete mintegy 4,7 millió hektár. Ebből szakértők szerint az EU-hoz való csatlakozás után, mintegy 2,5 millió hektár terület lesz "versenyképes" módon művelhető. A további, mintegy 2,2 millió hektárra meg kell találni az alternatív hasznosítási módokat. Az egyik lehetséges és ígéretes irány a biogazdálkodás.

 


Magyarország biotermékekből származó exportbevétele tavaly 3,3 milliárd forint volt, 32 százalékkal több, mint az előző évben, idén pedig az előrejelzések szerint további 20 százalékos növekedés várható. Elemzések szerint az EU középtávon korlátlan felvevőpiacot jelent a bioélelmiszerek számára, e közeli felvevő piac pedig jelentős alternatívát jelenthet a hazai gazdálkodóknak. Az országban előállított biotermékek 95 százaléka külföldön kerül értékesítésre, a belföldi fogyasztás ugyanis a növekvő trend ellenére is igen csekély.


A hazai fogyasztásáról kevés adat áll rendelkezésre. Becslések szerint tavaly a bioélelmiszer, illetve a kapcsolt - az egészséges életmódhoz kötődő - termékek forgalma elérte a 3,3 milliárd forintot. A forgalomból mintegy 2 milliárd forint volt az import, melyet a Magyarországon nem gyártott, kurrens élelmiszerek (szója tej, rizs tej, biomargarin, stb.), illetve az "életmód" termékek importja tett ki. A hazai eredetű élelmiszereknek, csak egy kis része esik a "bio" minősítés alá, a többit a hazai élelmiszer boltokban kapható műzlik, gabonapelyhek, stb. alkotják.


Jelenleg közel 60 ezer hektáron termelnek bioélelmiszert vagy bioélelmiszer alapanyagot Magyarországon. E terület nagyságát a kormányzat 300 ezer hektárra kívánja növelni. A bővítéshez azonban a belföldi fogyasztás radikális növelésére lenne szükség. Ennek, a vásárlási szokásokon túl, jelenleg leginkább az információk hiánya, a termékek hozzáférhetősége, valamint a fizetőképes kereslet szab határt. A biotermékek ára ugyanis 40-50, esetenként akár 100 százalékkal is meghaladja a hagyományos élelmiszerekét.


Az egymással területileg és szervezetileg laza kapcsolatban levő "bio" gazdaságok jelenleg hátrányban vannak a jól működő értékesítési szervezetekkel szemben, mivel az "elszigetelt" termelési pontok nem képesek megfelelő mennyiségű és azonos minőségű áruval megjelenni a kereskedelmi piacokon. Ennek a problémának a megoldását segíti elő egy integrált kereskedelmi és minőségi biotermelést támogató információs rendszer, melynek elsődleges feladata a megtermelt termékek költséghatékony értékesítésének elősegítése, a termelés támogatása, a minőségi termelés feltételeinek megteremtése és betartásának lekövetése.


A biotermelőknek, illetve az ökogazdálkodásra átállóknak ajánlja szolgáltatásait a BioHolding Hungary Kft. Az új típusú mezőgazdasági integrációs rendszer ötvözi a hagyományos mezőgazdasági tevékenységet a legkorszerűbb informatikai megoldásokkal, ezáltal biztosítva a teljes termékcsatornán át garantálható minőségbiztosítást. A minőségbiztosítás legfőbb elemeit a Biokontroll Hungary Kht-vel szorosan együttműködve dolgozzuk ki.


A folyamatos, kétirányú információáramlás a kereskedelmi központoktól távoli, biotermeléssel foglalkozó cégeknek komoly problémája. A mezőgazdaságban sok bizonytalansági tényező található (éghajlat, fertőzések, művelési módok, stb.), melyek alapvetően megváltoztathatják a termelés - minőség - piacosság hármasát. Az Internet/mobil alapú, kisméretű, felhasználóbarát alkalmazások, melyeken keresztül információ kapaható, illetve adható a központ felé, jelentősen javítaná az előrejelzések pontosságát (várható termés, minőség), ezáltal természetesen a termelés/feldolgozás/értékesítés termékláncban is nagyfokú hatékonyságnövelés érhető el.

Hogyan is épül fel az új típusú integráció?

E korszerű, a mezőgazdaság speciális igényeinek megfelelő vállalatirányítási rendszer működése web/wap alkalmazással tenné lehetővé az információtovábbítást. A teljes alkalmazás egy központi szerver megoldáson futna. A rendszer lehetővé teszi, hogy az utazó területi képviselők is közvetlenül tudjanak az adatbázisból információt lekérni, illetve abba információt juttatni.
A bioélelmiszer kereskedelem területén jelenleg nem található olyan vertikálisan integrált termelési rendszer, mely magába foglalja a talajerő-utánpótlástól a feldolgozáson át az érétkesítésig a teljes vertikumot. A mezőgazdaság, ezen belül is a bioélelmiszer termelés jelenleg kialakuló szerkezete nem teszi lehetővé összetettebb struktúra kialakítását. A BioHolding cégcsoport e kérdés feloldását tervezi, ötvözve a magasfokú információs technológiai megoldásokat a korszerű ökotermelés eredményeivel. Az így létrejövő rendszerrel megteremti a szétszórt termelési, feldolgozási egységek integrációjának lehetőségét. A szakmai tudásbázis alapját a Biokultúra Egyesület adja.
A következő fejlesztési elképzeléseink a rendszer integrációs hatásának fokozását tartják szem előtt. Ennek keretében a bioélelemiszer gyártási kapacitások fejlesztésének elősegítése, közös gyártási vállalkozáshoz való csatlakozás szerepel, de idetartozik a biogazdálkodás speciális igényeinek megfelelő talajerő-utánpótlást (pld. BactoFil talajbaktérium termékcsalád) biztosító készítmények forgalmazása épp úgy, mint a közös biovetőmag előállítás megszervezése, valamint a jó partneri viszony kialakítása a kiskereskedelemi láncokkal. Rendszerünk képes lesz az EU információs rendszereihez való csatlakozásra is.


A termelés/értékesítés felfutása mellett a magasabb fokú ökológiai gazdálkodáshoz szükséges pénzforrások előteremtésére számítunk, így az FVM, a Környezetvédelmi Minisztérium és a Gazdasági Minisztérium támogatására. E mellett pályázunk a különféle EU programok, PHARE, SAPARD, Széchenyi Terv, stb. programokra. Stratégiai célunk az EU bioélelmiszer piac szereplőjévé válni termék előállítóként, valamint nemzetközi cégek alapanyag beszállítójaként.

A rendszer alapelemei:

INTEGRÁCIÓS KÉPESSÉG A TERMELŐK, KERESKEDŐK RENSZEREIVEL
A termelő és kereskedelmi egységek egyik legnagyobb nehézsége az importőri és a kereskedői rendszer kapcsolatának kiépítése a kettős dokumentálás elkerülése érdekében. A rendszer kommunikációs felületének segítségével képes bármely importőri rendszer integrálására. Megtalálhatók azon funkciók, melyek segítségével a folyamatok automatizálhatók.


TERMÉKSPECIFIKUS ADATTÁR

A termelők, vállalat-telephely szerinti tagozódáson belül, további osztályozási elvként szerepel a termékek szerinti megosztás. A rendszer az egyes termékek adatait mind cikk, mind pedig végtermék szinten képes elkülönítetten kezelni.


MINŐSÉGBIZTOSÍTÁS


A piaci pozíció javítása, új vásárlók megnyerése és a régi ügyfelek megtartása érdekében egyre több kereskedelmi, termelő egység törekszik a különféle nemzetközi minősítések (Biokontroll, DEMETER, BIOLAND, stb.) tanúsítvány megszerzésére. Ezért olyan rendszert ajánlunk, mely képes alkalmazkodni a már meglévő minőségbiztosítási követelményrendszerekhez, illetve szilárd alapot teremt a cégeknek a különféle minőségi tanúsítványok megszerzéséhez. Természetesen e területeken szorosan együtt kívánunk működni a hazai biotermelés minden szereplőjével. A kifinomult funkcionalitásnak köszönhetően a felhasználó bátran építhet a rendszerre, és megteremtheti a folyamatos minőségbiztosítást, mely hosszabbtávon az egyedüli alternatíva.


PÉNZÜGYI FOLYAMATOK LEFEDÉSE


A BioHolding rendszere logisztikai folyamatokon túl alkalmas a pénzügyi és a fizikai folyamatok számviteli vonzatainak kezelésére is. A rendszer egyik lényeges jellemzője, hogy pénzügyi szoftverekkel való együttműködésre is képes. Így olyan általános szabványokat használó kommunikációs felületet biztosít, melynek segítségével az integráció egyszerűen és gyorsan megoldható bármely pénzügyi rendszerrel.

Az új típusú integráció első sorban a biotermelést segíti, illetve segítséget nyújt a biotermelésre átálló gazdálkodóknak. A hagyományos gazdálkodók számára a minél jobb agrár-környezetgazdálkodási modell kialakításában nyújthat segítséget.

Forrás: Agrárágazat

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

Esküvő helyszín budapest

Esküvő helyszín budapest. Ha rátalál az igaz szerelem az emberre, teljesen magától... Tovább

borogatás

főleg végtagoknak vízzel v. vízben oldott gyógyszerek felhasználásával történő külső... Tovább

Tovább a lexikonra