FAO közlemény a bioenergiáról

Kálmán Zoltán
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A FAO által 2006. április 25-én kiadott tájékoztató szerint a Szervezet a mezőgazdasági eredetű energia-termelés és felhasználás terén jelentős felfutásra számít. A FAO sajtóközlemény főbb megállapításait az alábbi összegzés tartalmazza: A növekvő olajárak és a mindinkább előtérbe kerülő környezetvédelmi aspektusok kényszerítő hatásai miatt a megújuló energia termelése és felhasználása világszerte nagy figyelmet kap. A Kyoto-egyezmény (a széndioxid- és más üvegház-hatást kiváltó gázok kibocsátásának korlátozását előíró szabályok) betartásának a kényszere, valamint az árakon túlmenően az olaj- és gáz importtól való függőség csökkentése mind több ország számára válik alapvető prioritássá.
A FAO által 2006. április 25-én kiadott tájékoztató szerint a Szervezet a mezőgazdasági eredetű energia-termelés és felhasználás terén jelentős felfutásra számít. A FAO sajtóközlemény főbb megállapításait az alábbi összegzés tartalmazza:
 
    A növekvő olajárak és a mindinkább előtérbe kerülő környezetvédelmi aspektusok kényszerítő hatásai miatt a megújuló energia termelése és felhasználása világszerte nagy figyelmet kap.  A Kyoto-egyezmény (a széndioxid- és más üvegház-hatást kiváltó gázok kibocsátásának korlátozását előíró szabályok) betartásának a kényszere, valamint az árakon túlmenően az olaj- és gáz importtól való függőség csökkentése mind több ország számára válik alapvető prioritássá.
    Alexander Müller, a FAO főigazgató-helyettese szerint a hordónkénti 70 dollárt meghaladó olajár a bio-energia termelését versenyképessé teszi. A közlemény megemlíti a befektetők téma iránti növekvő érdeklődését, példaként említve a Bill Gates által 84 millió dollárral finanszírozott bioetanol-üzem beruházását az USA-ban. Európában egy francia libamájpástétom előállító cég ilyen irányú beruházását említi, valamint Magyarországot hozza fel pozitív példaként, ahol a következő néhány évben közel 1 millió hektáron fognak a tervek szerint bio-üzemanyagot termelni. Megemlíti a bio-energia termelésnek a vidékfejlesztésre gyakorolt pozitív hatásait, valamint hozzájárulását az egyes mezőgazdasági termékek torz ár- és piaci helyzetének kiegyensúlyozásához, példaként említve a cukorrépa és a cukor termelését.
    A közlemény kiemeli Brazíliának, mint a világ legnagyobb bio-etanol termelőjének vezető szerepét e folyamatban. Brazíliában, ahol a bio-etanol gyártás fejlesztését 30 éve kezdék el, jelenleg már több, mint egymillió gépkocsi közlekedik bio-etanollal, és a legtöbb forgalomba helyezett új autó már "flex-fuel" motorral van szerelve. A három évvel ezelőtt bevezetett rendszer szerint az ilyen motorral közlekedő autók képesek működni mind gázolajjal, mind bio-etanollal, vagy a kettő bármilyen arányú keverékével. A "flex-fuel" motorok elterjedése rendkívül gyors, gyorsabb, mint bármilyen más innovációs megoldásé a gépkocsi-gyártásban. Ennek oka elsősorban az árban keresendő: a cukornádból előállított bio-etanol ára jelenleg fele a kőolajénak. Brazíliában 1,5 millió farmer foglalkozik üzemanyag-célú cukornád-termeléssel.
    Európa elmarad Brazília mögött a bio-etanol termelésben, de amennyiben az olajárak tartósan magasak lesznek, akkor a változások várhatóan felgyorsulnak. A közlemény szerint Európában a 2015-re szóló célkitűzés (a szállításban felhasznált üzemanyagban 8%-ra növelni a bio-üzemanyag arányát) akár korábban is teljesülhet. EU-tanulmányokat idézve a közlemény megállapítja, hogy a rendelkezésre álló szántóföldi területeket figyelembe véve az üzemanyagok akár 13%-a is kiváltható mezőgazdasági eredetű üzemanyagokkal. Európa a világ legnagyobb bio-dízel termelője, és a termelés növekedése továbbra is dinamikus. (Németországot és Ukrajnát említik külön is.)
    A FAO kiemelt figyelmet fordít a fejlődő országokban a bio-energia termelés fejlesztésére. Felhívják azonban a figyelmet a közleményben is az egyoldalú, monokultúrában történő energia-növény termelés agronómiai, de főleg politikai kockázataira. Reális veszély lehet az energia-növények esetlegesen jobb jövedelmezősége miatt az élelmiszer növények termelésének háttérbe szorulása is. Az agro-energia szektorban befektető óriás-cégek például látványos eredményeket tudnak elérni, anélkül, hogy az adott területen élő farmerek élet-körülményei javulnának. Ezért a szakmai, a technológiai, a politikai és intézményi megközelítés komplex alkalmazására van szükség, a kockázatok és hátrányok kiküszöbölése érdekében.
    Ezen problémák kezelésére a FAO létrehozta az ún. International Bioenergy Platform-ot, (IBEP) amelyet hivatalosan május 9-én prezentálnak New Yorkban, az ENSZ-nél. Az IBEP feladata lesz szakértelemmel és tanácsadással segíteni az egyes országok kormányait a bio-energia politikájuk kidolgozásában.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

123/2008. (IX. 16.) FVM rendelet

A szõlõfeldolgozás és a borkészítés során keletkezõ melléktermékek kivonására... Tovább

zsírok

zsírsavas glicerinészterek: a —>zsírsavak v. telítettek, v. telítetlenek, ált. hosszú... Tovább

Tovább a lexikonra