notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Méhészeti konjunktúra és innováció

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Méhészeti konjunktúra és innováció

Mariák András, Pécs
Az Európai Unióban mézhiány van, ami a hazai felvásárlási árak korábban példátlan emelkedését okozta. A hazai méz termékpálya szereplői jól reagáltak a lehetőségekre: a 80%-os exporthányadú méztermelés export árbevétele két év alatt közel kétszeresére nőtt.
Méhészeti konjunktúra és innováció

Az Európai Unióban mézhiány van, ami a hazai felvásárlási árak korábban példátlan emelkedését okozta. A hazai méz termékpálya szereplői jól reagáltak a lehetőségekre: a 80%-os exporthányadú méztermelés export árbevétele két év alatt közel kétszeresére nőtt.

A konjunktúra pillanatnyi szerencse, ennek kihasználása pedig évtizedek munkájának gyümölcse. Megszerzett pozíciónk stabilizálása a jövő kihívása. E kihívásnak való megfelelés értelmezésére szántam cikkemet.

A következtetések levonása előtt rögzítsünk néhány fontos tényt:

- A méz az édesítő szerek piacán mindössze néhány százalékkal részesedik. A méz közismert kiváló tulajdonságai alapján megállapítható, hogy a jelenlegi konjunktúrától függetlenül a méztermelés növelésének nem piaci, hanem hatékonysági (ár) korlátja van.

- A méhészkedés haszna bizonyítottan 80%-ban a termesztett növények megporzásán keresztül realizálódik. Ha a méheknek az ökoszisztémában betöltött szerepét is figyelembe vesszük, akkor a méhész árbevételében az általa végzett munka eredményének alig több mint 10%-a jelenik meg.

A méhészet fejlesztésének támogatása tehát mind a piaci, mind a társadalmi szempontok alapján célszerű. Az Európai Unióhoz való csatlakozásunk olyan új helyzetet teremt, amely lehetővé teszi a méhészeti fejlesztések komplex, talán modellértékű értelmezését.

Jellemezzük méhészetünket:

- a méhészkedésünk jellemzően egyedi technikával és technológiával folyik, a termelékenység alacsony,

- a hozamok alacsonyak (kb. 20 kg/méhcsalád), a költségek magasak, a hatékonyság nem kielégítő,

- természeti adottságaink következtében a méhcsaládok tavaszi fejlesztésének munkacsúcsa időben átfedi a termelési munkacsúcsot (a méhek 10 nap alatt tavasszal gyűjtik be az éves méztermelés felét), ezzel tartós munkaszervezési hátrányba kerültünk versenytársainkkal szemben,

hirdetes

- a termelés az ősi legeltetéses, külterjes állattartási módnak felel meg, ami nehezen egyeztethető össze korunk életmódjával,

- a méhsűrűség tekintetében a világon a másodikok vagyunk,

- a méhek szeretete a méhészek körében erős, a szakmai kapcsolatok kiválóak, ami ebben az ősi szakmában óriási szellemi tőke felhalmozódását eredményezte.

Az árutermelő, különösen pedig a főállású méhészkedésnek ebben a feltételrendszerben nincs jövője (nem véletlen, hogy az Európai Unió az intenzív támogatás ellenére is csak 50%-ban önellátó mézből), viszont a lehetőség jelenleg adott arra, hogy egy kutatás-fejlesztésre alapozott erőteljes innovációval egy nagyon vonzó méhészeti jövőkép alakuljon ki.Az innováció fő irányai az alábbiak lehetnek:

Minőségfejlesztés:

- hagyományosan jó minőségű termékeik mind szélesebb köre a bio minőséget közelítve garantáltan szermaradvány mentessé tehető,

- kiváló minőségű fajtamézeink biztosította lehetőségeinket kihasználva differenciált termékkínálatot alakíthatunk ki, és élhetünk az eredetvédelem kínálta lehetőséggel,

- csúcsminőségű, a méhek által a kaptárban késztermékként előállított, a gyógyszertári követelményeknek is megfelelő lépes méz termékcsalád fejleszthető.

Hatékonyság növelése:

- a folyamatban levő fejlesztések valószínűsítenek egy tízszeres termelékenység növelési lehetőséget,

- a hozamok növelésében az agrár környezetvédelmi alapprogramban támogatott termesztett méhlegelők és az erdőtelepítések adnak okot a bizakodásra,

- a régóta napirenden levő termékfeldolgozás eredményei is lassan beérnek, ami hatékonyságnövelő tényező,

- a termékpálya szereplői közötti információáramlás fejlesztése egyre sürgetőbb tényezővé válik.

hirdetes

A fenti hagyományos értelmezésű fejlesztések mellett egyre jelentősebb lesz a komplex rendszerekben való gondolkodás, melynek alapja az, hogy olyan rendszerek hozhatók létre, melyek a természeti erőforrásokat nem fogyasztják, hanem növelik, környezeti terhelést nem jelentenek. A komplex rendszerek gazdasági racionalitása azon alapszik, hogy ugyanazzal a ráfordítással több funkció teljesítése is megtörténhet, ezáltal a fajlagos költségek az egyfunkciós rendszerekhez képest csökken. A mezőgazdaságban elkerülhetetlen szerkezetváltásba pedig úgy tudnak beilleszkedni, hogy alternatív és megfelelő színvonalú jövedelmet biztosítanak, továbbá a hagyományos termelési kultúrára építenek, így a vidéki életmód sem sérül. Ezáltal a méhészet mind a természeti, mind a társadalmi környezetére építő módon hat vissza.

A felsorolt biztató lehetőségekkel kapcsolatban „mindössze” a finanszírozás kérdése maradt nyitva. Az állam mindenütt nagy befolyással van az innovációs magatartásra. Ennek jelenleg különös aktualitása van:

- a jó konjunktúrában képződnek források a méhészeknél, így kedvező a fogadókészség,

- az Európai Uniós csatlakozásunk elősegítése érdekében ezekre a célokra vannak pályázati lehetőségek,

- a szükségszerűen jelentkező dekonjunktúra idejére a szakma jelentős része felkészülhet a megújulásra, sőt meg is újulhat, így jó esélyünk lenne (egyetlen esélyünk lenne) a megszerzett pozíciónk megőrzésére, sőt erősítésére.

Remélem, hogy az ősi szakma és a kutatás-fejlesztésre alapozott innováció összeegyeztetése nem okoz problémát, és a méhészet megújításának ez az útja támogatókra talál.

Forrás: Agrárágazat

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
66 429
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
5 383 887

teljes trágya

Olyan trágyaszer,amely a növény számára szükséges valamennyi tápanyagot tartalmazza.Ilyen... Tovább

szőr

Az emlősök köztakarójának szaruanyagból álló képződménye; összessége a szőrzet. A sz.... Tovább

Tovább a lexikonra