130 év után bezár a Hauer Cukrászda - Újabb vendéglátó egységet tettek tönkre

Budapest egyik legikonikusabb cukrászdája 130 év után bezárta kapuit

ZH
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Budapest egyik legrégebbi és egyben a legikonikusabb cukrászdája is bezárta kapuit több mint egy évszázad után. Az energia és a rezsiárak hatalmas mértékű emelkedésével sok szolgáltató nem tudta felvenni a versenyt és a megnövekedett költségeket nem tudja kifizetni. Ez okozta a cukrászda bezárását is.

bezárt a hauer

130 év után bezár a Hauer Cukrászda

A Hauer Cukrászdát Budapest egyik legrégebbi és legikonikusabb cukrászdájának tartják, de sajnos a rezsi árak rettentő mértékű emelkedésével ők sem tudtak megbirkózni, sok más szolgáltatóhoz és étteremhez hasonlóan a fővárosban és Magyarországon egyaránt. A 130 éve üzemelő cukrászda a saját Facebook oldalán tette közzé a szomorú hírt, miszert –

„A gazdasági környezet vendéglátóiparra gyakorolt hátrányos hatása miatt – megnövekedett energiaárak és alapanyagárak, csökkenő turizmus és vendégszám – kávéházunkat bezártuk!”
 

A Covid-19 járvány után a túlélő szolgáltatóknak most a megnövekedett rezsiárakkal kell szembenézniük, ráadásul az alapanyagárak is emelkednek, miközben a turizmus csökken, így egy ilyen központi helyen elhelyezkedő cukrászda számára ez igencsak meghatározó tényező.

A Hauer Cukrászda története

1890-ben Kazilek Nándor alapított egy cukrászdát, amit halála után az özvegye, Guth Mária vett át. A kedvese új házassága azonban a cukrászda életébe is új fejezetet nyitott. Guth Mária hozzáment Hauer Rezsőhöz, aki át is vette a cég vezetését és 1899-től már a saját nevén üzemeltette.

Az új cukrászda gyorsan fejlődött, és pár éven belül elérte az egy helységes felszolgálótérből a mostani nagyságát. 1920-ban különleges elismerésben részesültek, ugyanis Gerbeaud Emil halállát követően, 1920-ban Hauer Rezsőt választották meg a cukrász-ipartestület örökös díszelnökévé.

A legsikeresebb és leghíresebb cukrász termékük a Hauer-krémes volt, de sokak kedvencét képezték az ananászos és marcipános ízesítésű süteményeik is. 


A rendszerváltás alatt az üzletet privatizálták és az Orient Kft., azaz a vásárló, 101 év folyamatos működés és siker után tégláira bontatta az épületet, felújításra hivatkozva, és bezárta az üzletet. 

Az újranyitást az 1999-es pályázatnak köszönhetjük, amit a VIII. kerület hirdetett meg a cukrászda tulajdonjogára. A pályázatot a Friss Gyorsfagyasztott Pékárugyártó és Forgalmazó Kft. nyerte meg, így a felújítási munkálatok után 2002-ben újra megnyithatták az üzletet. 

Az évek folyamán többször másnéven futott az üzlet, először a Második világháború után a Cukrászati Gyár tulajdonába került, 1956-ban pedig a VIII. kerületi Vendéglátóipari Vállalat Erkel cukrászda nevén futott, de a Kelet-pesti Vendéglátóipari Vállalatnak köszönhetően visszakapta már ismert nevét.


A jelenlegi üzemeltetők nem nyilatkozták, hogy örökre bezártak, így reménykedhetünk a Hauer cukrászda újranyitásában és hogy Mi is megkóstolhatjuk a híres krémest a 130 éves cukrászdában.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

célgépek

a mg.-ban kifejezetten meghatározott munkafolyamat végrehajtására alkalmas, gyakran több... Tovább

foszfátészter-mérgezés

a szerves foszforsavészterek szájon át felvéve v. egyesek a bőrön át felszívódva erős... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek