Elkezdődött az előkészítő munka az Európai Unió Tanácsában a neonikotinoid növényvédő szerek betiltása érdekében, Magyarország ellenzi a lépést. Neonikotinoid, növényvédő szerek, lóhúsbotrány, Fazekas Sándor, méhpusztulások, növényvédő szerek betiltása

hirdetes

Betilthatják az EU-ban a neonikotinoid növényvédő szereket

Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Elkezdődött az előkészítő munka az Európai Unió Tanácsában a neonikotinoid növényvédő szerek betiltása érdekében, Magyarország ellenzi a lépést - közölte Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter hétfőn, az agrárminiszterek tanácskozását követően az MTI-vel.

Elkezdődött az előkészítő munka az Európai Unió Tanácsában a neonikotinoid növényvédő szerek betiltása érdekében, Magyarország ellenzi a lépést. Neonikotinoid, növényvédő szerek, lóhúsbotrány, Fazekas Sándor, méhpusztulások, növényvédő szerek betiltása

 

Korábban több tagállam is azt állította, hogy ezek a szerek felelősek a tömeges méhpusztulásokért. Fazekas Sándor szerint ugyanakkor nehezen lennének pótolhatóak ezek a vegyszerek, amelyek szükségesek ahhoz, hogy biztonságosan lehessen vetőmagot termelni. A miniszter elmondta: főleg nyugat-európai méhészek állítják, hogy ezek a szerek veszélyesek a méhállományra, de "nekünk ilyen tapasztalatunk nincsen" - tette hozzá. Szerinte a termelés biztonsága érdekében fontos lenne, hogy ezek a vegyszerek továbbra is felhasználhatóak legyenek.
    
"Ellenezzük a betiltást, hiszen nem pótolhatóak ezek a vegyszerek" - tette egyértelművé a magyar álláspontot a szakminiszter, aki - mint fogalmazott - nem látja bizonyítottnak, hogy a vegyszerek és a méhpusztulás között összefüggés lenne. A miniszter beszámolt az MTI-nek arról is, azt szeretné, hogy ezeket a szereket Magyarországon a jövőben is lehessen használni. Az ugyanis nem dőlt még el, hogy a neonikotinoid növényvédőket uniós szinten tiltják be, vagy az erről szóló uniós jogszabály a tagállamokra bízza majd a döntést, és ki-ki maga dönthet majd a szerek betiltásáról.
    
A hétfői tanácsülés napirendjén a közös agrárpolitika, azon belül is a közvetlen kifizetések, agrártámogatások rendszerének átalakítása, egységesítése is szerepelt. Az Európai Bizottság Fazekas Sándor szerint csökkentené a munkaigényes állattenyésztés és kertészet támogatását, de a miniszter elmondta, hogy több tagállamnak, a többi között Magyarországnak is az az érdeke, hogy a támogatások mérséklése ne legyen túl jelentős, és minél lassabban valósuljon meg.
hirdetes
    
"Fontos, hogy az újonnan csatlakozott tagországok termelői is hasonló feltételeket élvezzenek, mint a korábbi tagországok" - vélekedett a miniszter, aki a tanácskozást követően arról is beszámolt, hogy felvetődött a jelenlegi, úgynevezett SAPS támogatási rendszer működésének pár évvel történő meghosszabbításának lehetősége is, de ennek részletei majd márciusban dőlhetnek el.
    
A miniszter azt is elmondta, hogy Magyarország is támogatja azt az osztrák javaslatot, amely arra irányul, hogy az úgynevezett környezetvédelmi célterületekbe azok a területek is számítsanak bele, amelyeken fehérjenövényeket, például szóját termesztenek. Fazekas szerint ez ösztönözné a fehérjenövények termesztését Európában, ami csökkenthetné az importszója-függést, és a talaj állapotát is javíthatja.
hirdetes
    
Fazekas Sándor azt is elmondta, hogy a szakminiszterek megvitatták az elmúlt hetekben kirobbant lóhúsbotrány ügyét. Fazekas egyúttal hangsúlyozta: Magyarország mindig is támogatta a termékek pontos eredetmegjelölését és nyomonkövethetőségét.
    
"A fogyasztónak garanciák kellenek arra, hogy amit vásárol, az megbízható, jó minőségű, és tudnia kell az eredetét is" - hangoztatta a miniszter, aki arról is beszámolt, hogy a lóhúsbotrány miatt várhatóan szigorítani fogják az eredetmegjelölésre és annak ellenőrzésére vonatkozó uniós szabályokat.
    
Fazekas Sándor szerint mivel a lóhús "értékes, minőségi húskategória", ezért nyilvánvaló, hogy ezekben az esetekben olyan lóhúst kevertek a termékekbe, amelynek az eredete tisztázatlan lehetett, ami olcsóbbá vagy eladhatatlanná tette volna a lóhúst.

Forrás: MTI

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

élelmiszer-higiénia

az a tudományág és tevékenység, amely az élelmiszerek előállítása, forgalomba hozatala és... Tovább

hulladékanyagok mint trágyaszerek

a mezőgazdaságban, az iparban vagy másutt keletkező hulladékok, ha táp- és... Tovább

Tovább a lexikonra
Növényvédelem