Az államtitkár ugyanakkor elismerte, hogy mivel Magyarországnak nincs tengeri kikötője, így a szállítási költségek magasabbak lehetnek, mint azokban az országokban, ahol ez rendelkezésre áll

Idén várhatóan nagyobb termés takarítható be, mint az elmúlt évben

Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Magyarországon az idén kalászos gabonából várhatóan mintegy 8 millió tonnát takarítanak be, ami csaknem 30 százalékkal több az előző évi közel 6 millió tonnánál - közölte Gőgös Zoltán, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára szerdán Budapesten kormányszóvivői tájékoztatón.
Az államtitkár az MTI kérdésére válaszolva azt valószínűsítette, hogy a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) termésbecslése lesz majd a helytálló

Aratás


Az aratás az államtitkár szerint a hét végén már elkezdődhet, és 20 munkanap alatt be is fejeződik - mondta Gőgös Zoltán.

A kormány szerdai ülésén meghallgatta az agrártárca beszámolóját az idei aratási előkészületekről. E szerint őszi búzát a gazdálkodók 1,124 millió hektáron vetettek el, ez közel 12 ezer hektárral több, mint a múlt évben betakarított terület nagysága. Az előzetesen becsült hektáronkénti termésátlag mintegy 4,6-4,7 tonna lehet, ami azt jelenti, hogy országosan 5,251 millió tonna termés várható. Ez 30 százalékkal magasabb a múlt évinél.

Gőgös Zoltán szerint a kedvező időjárás segíti a gabonák fejlődését, így várhatóan lényegesen nagyobb termés takarítható be majd az idén, mint a múlt évben.

A betakarításra a gazdálkodók felkészültek, amit az az adat is mutat, ami a szóvivői tájékoztatón elhangzott, hogy 8,2 milliárd forint értékben vásároltak a betakarításhoz szükséges eszközöket, gépeket a gazdálkodók az Új Magyarország Fejlesztési Program nyújtotta lehetőségek felhasználásával.

Az államtitkár beszélt arról is, hogy a jelenlegi aiowai árvíz, amely az USA egyik legjelentősebb mezőgazdasági államában pusztít, átrendezheti a piacot. Éppen ezért tanácsolja a magyar gazdálkodóknak, hogy ne közvetlenül az aratást követően adják el árujukat. A tároláshoz minden feltétel adott.

Az államtitkár ugyanakkor elismerte, hogy mivel Magyarországnak nincs tengeri kikötője, így a szállítási költségek magasabbak lehetnek, mint azokban az országokban, ahol ez rendelkezésre áll. Gőgös Zoltán szerint az árkülönbség elérheti akár a 20-30 eurót is tonnánként. Ez 5.000-7.500 forintos különbséget jelenthet tonnánként.

Annak érdekében, hogy az aratás zökkenőmentesen menjen végbe az FVM-ben az előző évekhez hasonlóan kéthetente ülésezik az Országos Aratási Koordinációs Bizottság. A megyékben ez a testület hetente tart ülést.

Az aratás sikere érdekében a különböző közlekedés-felügyeleti hatóságokkal és a rendőrséggel is egyeztet a testület azért, hogy a szállításban ne legyen fennakadás. A sajtó rendelkezésére bocsátott írásos anyagból kitűnik, hogy őszi árpából ebben az évben mintegy 196 ezer hektárról viszik majd magtárba a termést. Az előzetes adatok szerint ez elérheti a 840 ezer tonnát. Ez a mennyiség mintegy 22 százalékkal több, mint a múlt évben volt. Az őszi káposztarepcét 12 százalékkal nagyobb területről takarítják majd be, mint a múlt évben, ennek a területnek a nagysága eléri a 250 ezer hektárt. Az össztermés-mennyiség várhatóan 650 ezer tonna körül alakul. A termés mennyisége várhatóan 34 százalékkal lesz nagyobb a múlt évinél.

Az államtitkár az MTI kérdésére válaszolva azt valószínűsítette, hogy a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) termésbecslése lesz majd a helytálló, azaz végül is 5,2 millió tonna őszi búzát takarítanak be, szemben a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) becslésével, amelynek szakértői 4,8-5,00 millió tonnára tették az idei őszi búzatermés mennyiségét.

Mindehhez az államtitkár hozzátette, általában az érdekképviseletek alá szokták becsülni a leendő termés mennyiségét. Szerinte most is ez történt.

Újságírói kérdésre válaszolva a kukorica termésének becslésére még nem vállalkozott Gőgös Zoltán, ám annyit jelzett, hogy szerinte a tőszámok alapján nem zárható ki a 8 millió tonnás össztermés sem ebből a gabonafajtából.

Forrás: www.fvm.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

Csávázó Dividend 30 FS

Folyékony gombaölő csávázószer.Hatóanyag: 30 g/l difenokonazolFelhasználható: őszi búza... Tovább

takarmányok elfásodása (lignifikáció)

a fiatal növényi hajtások —>sejtfal zömében hemicellulózból és —>cellulózból... Tovább

Tovább a lexikonra