Hogyan lehet a méheket a kertedbe csalogatni?

8 tipp egy gyönyörű beporzóbarát kert létrehozásához

NA
Frissítve: 2024.03.23
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Békés és félelmetes dolog nézni, ahogy egy méh kipattan a tökvirágból, vagy zümmög a menta körül! Ezeknek a szorgalmas munkásoknak – a lepkék, egyes madarak és más rovarok, például darazsak mellett – sok dolguk van. Apró pollenszemeket szállítanak egyik növényről a másikra, így a növények szaporodhatnak, termést és magvakat képezhetnek, ezzel biztosítva az egészséges, változatos ökoszisztémát . A világ virágos növényeinek körülbelül 75 százaléka és az élelmiszertermés 35 százaléka a beporzóktól függ, ami azt jelenti, hogy ezért mi, emberek is felelősek vagyunk! A beporzóbarát növényeket egyszerűen integrálhatod a meglévő kertedbe, még ha csak kis helyed van is, ültethetsz cserépbe, konténerbe és ablakládába is!

Beporzóbarát kert

Ültess több fajtát

Ültess különböző színű, formájú és virágzási idővel rendelkező virágokat , és törekedj olyan növényekre, amelyek kora tavasztól késő őszig egymás után nyílnak. Vegyen fel őshonos növényeket a tervezésbe, de használhatsz termesztett fajtákat is; szelektálják vagy keresztezik más fajokkal, hogy bizonyos tulajdonságokat érjenek el, például tömörebbek vagy nagyobb legyenek bizonyos virágok. Praktikusnak, szépnek fejlesztették őket, és mégis táplálékot nyújthatnak a beporzóknak. 

A növények elhelyezése legyen látványos 

A beporzók figyelmének felkeltése érdekében több növényt csoportosíts össze, ahelyett, hogy egy növényt itt-ott helyeznél el. A rovarok vizuálisak, és a három-öt növényből álló fürtökbe ültetés egyértelműen jelzi nekik, hogy van valami jó ennivaló a kertben.

Kezdd az egynyáriakkal 

Az egynyáriak egy szezont élnek, de az ültetéstől a fagyokig virágoznak, így hosszú ideig sok színt adnak a kertedhez. Jó kiindulási pont, mert gyors eredményeket kínálnak, és általában nem kell sokat foglalkozni a virágzás fenntartásával. Figyelmedbe ajánljuk ezeket a növényeket: sétányrózsák, napraforgó, ternye, pillangóvirág és rézvirág.

Ültess sok évelő növényt

A néhány héttől néhány hónapig virágzó évelők sok évszakra visszatérnek, így nagyszerű módja annak, hogy idővel megépítsd a beporzóbarát kertedet. De ez egy hosszú távú elkötelezettség, amely türelmet igényel. A legtöbben nem tesznek sokat az első évben, aztán a másodikban egy kicsit gyorsabban nőnek, és végül a harmadik évben már látványosak lesznek. Ilyen növények: méhbalzsam, macskamenta, tobozvirág, kúpvirág és selyemkóró.

Tartalmazzon a kerted az ehető fajtákat

A metélőhagyma, a kapor, a zsálya és a koriander mind népszerűek a beporzók körében, ezért ültesd őket a többi ehető növény közé, vagy ágyásokba és cserepekbe. Az olyan zöldségek, mint az édeskömény és az olyan növények, például a skarlátbab, szintén rengeteg beporzót vonzanak.

Használj cserjéket és fákat szerkezetként

A virágzó cserjék és fák szépséget, színt és szerkezetet adnak minden kertnek, valamint táplálékot és menedéket adnak a vadon élő állatoknak. Sokan nem igényelnek intenzív karbantartást. Ilyen például a hortenzia vagy a juhar. 

Legyél egy kicsit lusta az őszi nagytakarításhoz

A halogatók örülnek! Ha télen néhány levélalmot és magfejet érintetlenül hagyunk, akkor a beporzók elrejtőzhetnek a hideg időben. Nem kell az egész udvart hagyni elvadulni. Tartsd az előkertet ropogósan és tisztán, de hagyd, hogy a hátsó udvar egy része kevésbé legyen rendben, hogy menedéket nyújtson a beporzóknak.

Biztosíts vízforrást

A rovaroknak is szükségük van vízre. Egy egyszerű vízelem hozzáadása még barátságosabbá teszi számukra a teret. Állíts fel egy kavicsos madárfürdőt vagy sekély edényt, hogy a beporzók leszálljanak; csak néhány naponta cseréld ki a vizet, hogy a szúnyogoknak ne legyen hol szaporodni.

Korlátozd a vegyi anyagokat

Ha segítségre van szükséged egy kártevő vagy betegség kitörése során, válassz biotermékeket. Például az olyan termékek, mint a bacillus thuringiensis (Bt) ) a hernyók számára, a neemolaj kártevők és betegségek ellen illetve a rovarirtó szappan rovarok ellen kevésbé halálos védekezési módszerek. Ne feledd azonban, hogy minden széles spektrumú termék megöli a rosszfiúkat és a jófiúkat is, ezért használd őket takarékosan.

Fontos: Ne feledd, hogy a beporzóbarát kert kialakítása egy folyamat, amely időt és türelmet igényel. Kezdj kicsiben, és fokozatosan bővítsd a kertedet. Minden kis lépés számít!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-05-26

Ezzel a technikával az emelt ágyást könnyen fel lehet tölteni földdel

Töltsük fel az emelet ágyásokat könnyedén, Hügekultur technikával. Nem tudod mi ez? Semmi gond, kertészünk most elmondja neked miért remek technika ez!

2024-05-21

Így alakítottam ki kerti tavat egy dézsából egyszerűen

Alakíts ki kerti tavat te is egyszerűen dézsából: mutatom a legjobb tippeket és tanácsokat hozzá, dobd fel kertedet ezzel az olcsó és egyszerű trükkel!

2024-05-27

Lila hüvelyű borsó: termeszd meg a kertedben a nyár legfinomabb zöldségét!

Termesszünk vagy ültessünk lila hüvelyű borsót, hiszen ez a csodálatosan szép és egészséges növény könnyen megterem szinte bárhol, nézzük a tanácsokat!

2024-05-27

Ha egyetlen zöldséget termesztesz idén kora nyáron, akkor ez legyen az: Bab

Ha idén nyáron nem akarsz sok dolgot termeszteni, válaszd a babot: nem csak tökéletesen egyszerű a gondozása, de ráadásul még elképesztően egészséges is!

2024-05-21

Paradicsomültetés: nagyapám fegyvere a bőséges terméshez

Még nagyapám tanította ezeket a csodás tippeket a paradicsomtermesztéshez és pedig megosztom veletek, hogy nektek is bőséges és zamatos legyen idén a paradicsom!

2024-05-21

Egy kertész tanácsa: így hasznosítsd az esővizet és tedd virágzóvá a kerted!

Ha sokat esik az esi, ne hagyjuk kárba veszni, kövesd ezeket az esővízgyűjtési tippeket te is, mutatom, mik a legpraktikusabb tanácsok és trükkök ehhez!

2024-04-29

Nem szabad bántani a lopódarázsat, elmondom miért

Meglepődsz! A lopódarázs nem ellenség - olvasd el, miért! Mutatjuk, miért tilos bántani a lopódarazsat, Boros Tibor méhraj befogó tippjeivel és tanácsaival!

2024-04-29

Ezért NE használj rovarcsapdát tavasszal virágzáskor

Ne öld meg a méheket! Ezért káros a rovarcsapda használata a tavaszi virágzásnál. Mutatjuk miért fontosak a méhek a beporzáshoz, és hogyan védheted őket!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

kopárosodás

a talaj eróziós lepusztulása, amit víz, szél v. a kettő együttesen válthat ki. A... Tovább

Taifun (LP215.3.97)

Tavaszi búza Cél: malmi búza Leírás:A fajta növekedési típusa korai fejlõdési... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok kert Kertészet