notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Belvíz borít 44.900 hektár mezőgazdasági területet

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Belvíz borít 44.900 hektár mezőgazdasági területet

Országszerte összesen 44.900 hektár mezőgazdasági területet borít jelenleg belvíz, ez a szokásosnál valamivel nagyobb ugyan, de nem éri el a teljes megművelt terület 1 százalékát - mondta Gőgös Zoltán, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára.
Belvíz borít 44.900 hektár mezőgazdasági területet
Az államtitkár hozzátette: kétszer ekkora területen a gazdák azért nem tudnak dolgozni, mert annyira felázott a talaj, hogy még nem lehet rámenni.

Gőgös Zoltán kitért a kárenyhítési rendszer módosulására, amelyben már benne van az aszály és a fagykár mellett a belvíz és az árvíz okozta kár enyhítésének lehetősége is. Változás az is, hogy a korábbi, évi 400-500 millió forint helyett jelenleg évente mintegy ötmilliárd forint áll rendelkezésre a kárenyhítésre.

Az államtitkár emlékeztetett arra: a kormány döntött arról, hogy a szokásos, évi százmillió forint helyett az idén a belvízi védekezésre mintegy 400 millió forint áll rendelkezésre.

A belvízzel elöntött terület valamivel kevesebb mint a fele, 19.520 hektár vetés és szántó. A leginkább érintett területek közé tartozik a Fertő-Hanság, a Kis-Balaton, Felső-Szabolcs, a Bodrogköz, a Közép-Tisza vidéke és a Tiszántúl.

Gőgös Zoltán az MTI kérdésére válaszolva közölte: ahhoz, hogy egy gazdálkodó kárenyhítéshez jusson, 30 százalékot meghaladó mértékű kárának kell lennie. Maximálisan pedig a kár 60 százalékáig kaphat kárenyhítést. Az államtitkár hozzátette, hogy ez hektáronként több tízezer forintot jelenthet a kárenyhítési rendszerben részt vevő gazdálkodóknak.

Tájékoztatása szerint a kárenyhítési rendszerbe legkésőbb május 15-éig kell regisztráltatniuk magukat a gazdálkodóknak. A rendszerben való részvétel valamennyi gazdálkodó számára lényegében kötelező, kivéve az őstermelőket, de az államtitkár ez utóbbi termelői réteg számára is ajánlatosnak mondta a részvételt.

A kiadott sajtóanyag szerint a szántóföldi növénytermesztés esetén hektáronként 800 forintot kell fizetni a rendszerben való részvételért, míg szőlő- és gyümölcsös ültetvények esetén ez az összeg 2000 forint hektáronként.

Gőgös Zoltán szólt arról is, hogy kedden a mezőgazdasági és a közlekedési tárca szakértői egyeztettek az úgynevezett túlméretes mezőgazdasági gépek közúti közlekedési feltételeinek javításáról. A két minisztérium megegyezett abban, hogy az ügyet komplex módon felülvizsgálja, ami azt jelenti: a miniszteri és kormányrendeleteket is, sőt az ezekhez kapcsolódó törvényi előírásokat is átnézik a szakértők, és egy módosító csomagot tesznek le a kormány asztalára ezzel kapcsolatban.

Az államtitkár úgy vélte, hogy a jelentős mezőgazdasági munkák megkezdéséig ez az ügy rendeződik, és várhatóan ismét egyszerű szabálysértési kategóriába kerül az esetleges szabálytalanságok elbírálása, nem pedig közigazgatási eljárásban róják ki a bírságot, amelynek fix összege van. Így várhatóan ismét mérlegelési lehetőségük lesz a hatóságoknak a bírságok kiszabásakor.
hirdetes
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
66 429
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
5 383 887

burgonyabogár irtása gombával

újabban a burgonyabogár gyérítésére ajánlják a Beauveria bassiana nevű gombát. A talajba... Tovább

angolnacsapda

az ->angolnák összefogására szolgáló berendezés, amelyhez a zsilipnyílásokra szerelt... Tovább

Tovább a lexikonra