Belvíz borít 44.900 hektár mezőgazdasági területet

Belvíz borít 44.900 hektár mezőgazdasági területet

Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Országszerte összesen 44.900 hektár mezőgazdasági területet borít jelenleg belvíz, ez a szokásosnál valamivel nagyobb ugyan, de nem éri el a teljes megművelt terület 1 százalékát - mondta Gőgös Zoltán, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára.
Belvíz borít 44.900 hektár mezőgazdasági területet
Az államtitkár hozzátette: kétszer ekkora területen a gazdák azért nem tudnak dolgozni, mert annyira felázott a talaj, hogy még nem lehet rámenni.

Gőgös Zoltán kitért a kárenyhítési rendszer módosulására, amelyben már benne van az aszály és a fagykár mellett a belvíz és az árvíz okozta kár enyhítésének lehetősége is. Változás az is, hogy a korábbi, évi 400-500 millió forint helyett jelenleg évente mintegy ötmilliárd forint áll rendelkezésre a kárenyhítésre.

Az államtitkár emlékeztetett arra: a kormány döntött arról, hogy a szokásos, évi százmillió forint helyett az idén a belvízi védekezésre mintegy 400 millió forint áll rendelkezésre.

A belvízzel elöntött terület valamivel kevesebb mint a fele, 19.520 hektár vetés és szántó. A leginkább érintett területek közé tartozik a Fertő-Hanság, a Kis-Balaton, Felső-Szabolcs, a Bodrogköz, a Közép-Tisza vidéke és a Tiszántúl.

Gőgös Zoltán az MTI kérdésére válaszolva közölte: ahhoz, hogy egy gazdálkodó kárenyhítéshez jusson, 30 százalékot meghaladó mértékű kárának kell lennie. Maximálisan pedig a kár 60 százalékáig kaphat kárenyhítést. Az államtitkár hozzátette, hogy ez hektáronként több tízezer forintot jelenthet a kárenyhítési rendszerben részt vevő gazdálkodóknak.

Tájékoztatása szerint a kárenyhítési rendszerbe legkésőbb május 15-éig kell regisztráltatniuk magukat a gazdálkodóknak. A rendszerben való részvétel valamennyi gazdálkodó számára lényegében kötelező, kivéve az őstermelőket, de az államtitkár ez utóbbi termelői réteg számára is ajánlatosnak mondta a részvételt.

A kiadott sajtóanyag szerint a szántóföldi növénytermesztés esetén hektáronként 800 forintot kell fizetni a rendszerben való részvételért, míg szőlő- és gyümölcsös ültetvények esetén ez az összeg 2000 forint hektáronként.

Gőgös Zoltán szólt arról is, hogy kedden a mezőgazdasági és a közlekedési tárca szakértői egyeztettek az úgynevezett túlméretes mezőgazdasági gépek közúti közlekedési feltételeinek javításáról. A két minisztérium megegyezett abban, hogy az ügyet komplex módon felülvizsgálja, ami azt jelenti: a miniszteri és kormányrendeleteket is, sőt az ezekhez kapcsolódó törvényi előírásokat is átnézik a szakértők, és egy módosító csomagot tesznek le a kormány asztalára ezzel kapcsolatban.

Az államtitkár úgy vélte, hogy a jelentős mezőgazdasági munkák megkezdéséig ez az ügy rendeződik, és várhatóan ismét egyszerű szabálysértési kategóriába kerül az esetleges szabálytalanságok elbírálása, nem pedig közigazgatási eljárásban róják ki a bírságot, amelynek fix összege van. Így várhatóan ismét mérlegelési lehetőségük lesz a hatóságoknak a bírságok kiszabásakor.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

tejsavbaktériumok

A baktériumok egyik nemzetsége,erjesztéssel tejsavat (karbonsavak) állítanak elő; a... Tovább

idegrendszer

a soksejtű állatokban az ingerület vezetésére és feldolgozására, a szervek, szervrendszerek... Tovább

Tovább a lexikonra