Bazsarózsa tudnivalók - minden a bazsarózsa gondozásáról, termesztéséről, felhasználásáról

hirdetes

A bazsarózsák termesztése és gondozása

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A bazsarózsa gondozása

A bazsarózsa gondozása

Tavasszal, mielőtt a levélzet megjelenne, szórd be a talajt egy kevés csontliszttel, majd húzz rá egy 5 cm vastag komposztréteget. Ez lesz az új növekmény tápláléka a következő tenyészidőszakban. A teltvirágú fajták extra karózást igényelnek, hogy a szárak képesek legyenek megtartani a méretes virágok súlyát.

A karózást minél előbb végezd el, mert a tavaszi esőzések hamar lenyomhatják az ágyásokat. Ősszel szükség szerint válaszd szét azokat a kifejlett növényeket, amelyek túlságosan zsúfolttá válltak vagy nem hoznak annyi virágot, mint korábban (ez általában 8-10 éves korukban jelent csak problémát). Miután a levélzet elhalt a szezon végén, fogj egy vasvillát, lazítsd fel a talajt a növények körül, és emeld ki őket a földből.

hirdetes

Óvatosan mosd le őket, hogy a kicsiny, piros gumók (a következő év növénykezdeményei) láthatóvá váljanak, majd válaszd szét a gyökereket egy éles késsel. Ügyelj rá, hogy minden szétválasztott gyökérdarabon legalább 3 gumó (vagy „szem”) maradjon. Ez után a fent leírtak szerint elültetheted őket a kert egy másik pontjába.

Bazsarózsa és a betegségek

A bazsarózsákat leggyakrabban megtámadó fertőzés a botrytis (botritisz), ami leggyakrabban a nedves, tavaszi időjárás során jelent problémát. A laza elhelyezés segít a növények közötti szellőzésben, ami csökkenti a gombás betegség kialakulásának esélyét.

hirdetes

Tavasszal rendszeresen ellenőrizd rózsáidat, és azonnal távolítsd el a levélzet fertőzött részeit (általában fekete, égettnek tűnő levelek formájában jelenik meg). A botrytis nagyon gyorsan terjed, ezért a fertőzött levelek azonnal kerüljenek egy zárható szemetes zsákba, majd egy lecsukható kukába, és soha ne a komposzt közé. Az elzártan tárolt, kiszáradt, fertőzött leveleket el is égetheted, de ne használd őket talajtakaróként.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-01-30

A trombitafolyondár ültetése, metszése és fajtái

A trombitafolyondár az egyik legszebb kúszónövény, amely igencsak kevés odafigyelést igényel. Néhány fontos dolgot azonban nem szabad elszalasztani!

2023-01-31

Ezek a legjobb tippek a fa alá ültetéshez

A fa alatti növények remekül tudnak mutatni, feltéve, ha ki is bírják ott az árnyékos, száraz talajban sokáig: de ne aggódj, léteznek ilyen növények!

2023-01-30

A lilaakác ültetése, termesztése és gondozása

A lilaakác erőteljesen virágzik tavasszal, új növekedéskor lila színű virágcsoportokat hoz létre, amelyek viszont a fő hajtások sarkantyújából kelnek ki.

2023-01-30

5 romantikus szobanövény, amit ajándékozhatsz Valentin-napra

A tucatnyi vörös rózsa nyüzsgő, rövid életű, illatmentes csokornak megvolt a maga ideje, ami már leágazott. Válassz helyette egy mutatós szobanövényt!

2023-01-30

Lonc gondozása: Hogyan neveljünk loncot a kertben

Mindenki felismeri a lonc növény kedves illatát és nektárjának édes ízét. De hogyan kell gondozzuk a lonc növényeket a házi kertben, hogy csodásan virágozzon?

2023-01-23

A leggyakoribb növénybetegség – Mi okozza a gyökérrothadást?

A gyökérrothadás egy nagyon veszélyes és gyakori betegség, egy olyan fertőzés, ami szó szerint az alapoktól elpusztíthatja a növényt. Hogyan előzheted meg?

2023-01-23

10 újrahasznosított, kreatív alternatíva növények ültetéséhez

Mielőtt egy új cserepet vásárolnál, először nézz körül otthon! Nemcsak spórolhatsz, hanem a kreativitásodat is kiélheted, és egyedi installációt hozhatsz létre!

2023-01-30

Mivel töltsük fel a nagyobb cserepek alját? Így spórolhatsz a virágfölddel!

Mutatjuk milyen anyagokkal, módszerekkel töltheted fel a nagyobb cserepeket, ha spórolni szeretnél a virágfölddel! Vannak könnyebb, és nehezebb anyagok is.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

koenzim

az enzimek aktiválásához szükséges, a fehérjerészhez lazán, reverzibilisen kapcsolódó,... Tovább

korrózióvédelem

mindazoknak az eljárásoknak az összessége, amelyekkel az atmoszferikus környezet, a... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem virág