Mikor kell megmetszeni a bazsarózsát? Nyáron vagy ősszel kell a babarózsát metszeni?

hirdetes

Mikor kell megmetszeni a bazsarózsát?

VN

A bazsarózsák májusban és júniusban a legszebbek, de vajon érdemes visszametszeni őket rögtön az után, hogy elvirágzanak, vagy jobb, ha őszig várunk ezzel? Íme minden, amit tudnod kell.

Babarózsa metszése szakszerűen

Mikor kell metszeni a bazsarózsát?

A bazsarózsát az őszi szezon közepén vagy végén érdemes megmetszeni. Amint az első fagy beköszön, az egész palántán el kell végezni a visszavágást. Ez gyakran már októberben bekövetkezhet, míg melegebb éghajlatokon van, hogy novemberig is várni lehet vele.

Hogyan kell metszeni a bazsarózsát?

A bazsarózsák őszi metszése meglehetősen egyszerű. Nincs más dolgod, mint néhány centivel a talaj felett visszavágni a száraikat úgy, hogy levelek se maradjanak rajtuk. Fontos, hogy egy pár centire kiálljanak még a talajból, mert így könnyebb lesz megtalálni őket tavasszal.
Ehhez csupán egy éles, fertőtlenített metszőollóra lesz szükséged.

Meglehet, hogy a szárak eltávolítása után észreveszel majd néhány rózsaszín „szemet” a talaj mentén – ezek lényegében apró hajtások, amik jövő tavasszal kinőnek majd. Ha ilyeneket találsz bazsarózsáid tövében, akkor ez azt jelenti, hogy jövőre is virágozni fognak.

Ezek a rózsaszín „szemek” arra utalnak, hogy a bazsarózsa sok energiát fektetett a gyökerek megerősítésébe, és hogy a gyökerek nincsenek túl mélyen.

Miért ne vágjuk vissza a bazsarózsákat rögtön a virágzás után?

hirdetes

A bazsarózsákat sem tavasszal, sem nyáron nem szabad a talajig visszavágni, hiszen a palántáknak szükségük van a leveleikre a fotoszintézishez. Ez a folyamat biztosít energiát számukra akkor is, amikor épp nincsenek rajtuk virágok – ilyenkor a gyökereik megerősítésére koncentrálnak, és arra, hogy jövőre ismét szép virágokkal térhessenek vissza.

A bazsarózsák tehát nem pihennek, miután tavasszal elvirágzanak.

Érdemes levágni az elvirágzott virágfejeket?

hirdetes

Igen, ha egy bazsarózsa elvirágzik, akkor ajánlott eltávolítani azt a növényről. Az elvirágzott fejek szirmai bebarnulnak és nyirkossá válnak, tehát olyanok lesznek, mint egy nedves teniszlabda. Ez persze nem mutat jól, szóval nyugodt szívvel metszd le őket szárukkal együtt egészen a legfelső levelekig. De ezen kívül ne végezz semmilyen drasztikusabb metszést egészen őszig.

Miért kell őszig várni a bazsarózsák metszésével?

Ennek esztétikai és egészségügyi okai is vannak, továbbá a legtöbb kertész egyébként is ilyenkor készíti fel kertjét a téli szezonra. Olyan ez, mintha az ember „ágyba bújtatná” bazsarózsáit, hogy téli álmot alhassanak.

A legfőbb ok a bazsarózsák őszi metszésére a fertőzött levelek eltávolítása, hogy a palánták a következő évben egészségesen nőhessenek újra. A bazsarózsák levélzetét számos penész, baktérium és egyéb betegség támadhatja meg, és ezeket a legegyszerűbb ősszel eltávolítani a palántákról.

Mindezek mellett a bazsarózsák nem túl látványosak a téli szezon során. Nincsenek érdekes megjelenésű magtokjaik, sem fás száraik, amik megőriznék a szerkezetüket. A legtöbb bokor a növekedési szezon végére egy levelekkel benőtt, gyakran hervadozó, fertőzött csomó csupán, ami ráadásul a házatlan csigáknak is menedéket nyújthat a téli napokban.

A bazsarózsák drasztikus visszavágása továbbá szabaddá teszi a körülöttük lévő talajt némi év végi gyomlálásra, hogy a következő szezonban ezek se okozhassanak gondot az éledező palántáknak.

Végezetül, az áttelelt, nem visszavágott bazsarózsákkal sokkal kellemetlenebb élmény tavasszal foglalkozni. Ahogy a tél során a levelek rendszeresen megfagynak és kiolvadnak, állaguk nyálkássá és vizenyőssé válik, mire beköszönt a tavasz.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


feromonok

az állatok egymás közötti jelzésváltására (biokommunikáció) szolgáló, jellegzetes... Tovább

borsó növényvédelmi és vegyszeres gyomirtása

a zöldborsó csirázási betegségei ellen csávázással (csávázószerek, nedves csővázas,... Tovább

Tovább a lexikonra
virág