A tojás biztonsága - a biztonságos tojás

A tojás biztonsága - a biztonságos tojás

Kovács László
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Az élelmiszer-termelés és fogyasztás az európai országok többségében már régóta az érdeklődés középpontjában áll. Ez érthető is, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy gyermekeink, unokáink, vagy mi magunk mit eszünk, mennyire biztonságos és honnan származó élelmiszereket vagyunk kénytelenek fogyasztani.
A tojás biztonsága - a biztonságos tojás
Az élelmiszer-termelés és fogyasztás az európai országok többségében már régóta az érdeklődés középpontjában áll. Ez érthető is, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy gyermekeink, unokáink, vagy mi magunk mit eszünk, mennyire biztonságos és honnan származó élelmiszereket vagyunk kénytelenek fogyasztani.

Régen az árutermelés folyamata egyszerűbb és átláthatóbb volt, hiszen a legtöbb ember vagy maga állította elő az árut, vagy a piacon közvetlenül a termelőtől vásárolta. Így tulajdonképpen közvetlen rálátása volt az élelmiszer előállításának folyamatára.
A mai modern világban ez már korántsem így működik. Az élelmiszerlánc olyan messzire került a fogyasztótól, hogy az áru előállításába szinte semmilyen betekintése nincs. Ezt a közvetlen rálátást lenne hivatott pótolni a minőségbiztosítás, azaz a biztonságos élelmiszer-előállítás rendszere.
Mivel a biztonságos termelés és előállítás igénye alól a tojástermelő ágazat sem kivétel, a Baromfi Termék Tanács és a Lohmann Animal Health Hungária Kft. szervezésében 2004 januárjában sor került egy olyan angliai tanulmányútra, mely a legjelentősebb magyar tojástermelők számára igyekezett bemutatni Nagy-Britannia legsikeresebb tojásvédjegyét. Ez a védjegy, az ún. Lion Quality (Oroszlán Minőség) egy olyan termelési rendszert jelent, mely nemcsak tisztább és átláthatóbb képet ad a tojás előállításának útjáról, de a szigorú minőségbiztosítási kódexnek köszönhetően sokkalta biztonságosabb tojást kínál.

A Lion Quality védjegyet a Brit Tojásipari Tanács (British Egg Industry Council - BEIC) felügyelete alatt vezették be 1998-ban egy sor új, szigorító intézkedéssel együtt az élelmiszerek, és kiemelten a tojás biztonságos előállítása érdekében. A márka használata garantálja a tojás minőségét, az állatok egészségét, a szalmonella elleni szakszerű vakcinázást, és a termék nyomonkövethetőségét a tojóperiódus teljes időtartama alatt. A védjegy bevezetésének célja az volt, hogy ezáltal biztosítsák a lehető legmagasabb fokú élelmiszer-higiéniai színvonalat, és csökkentsék az élelmiszerek, így a tojás okozta megbetegedéseket, járványokat, s ezzel védjék a fogyasztók egészségét.
A Lion Quality márkajelzés feltételeit a Gyakorlati Szabályzatban (Lion Quality Code of Practice) rögzítették, a védjegy használói kötelesek ezen Szabályzatnak eleget tenni.

Nagy-Britanniában egyrészt a 80-as évek súlyos tojásipari válsága, másrészt a tojás koleszterinnel kapcsolatos tévhitének elterjedése után a tojásipari ágazat egyik fő célja a fogyasztók tojás iránti bizalmának visszanyerése volt. Ennek egyik lehetséges és kézenfekvő módja volt az egységes védjegy kialakítása és bevezetése, melyhez egy olyan szigorú szabályozásra volt szükség, amely kiemelkedően magas szinten ügyel a tojástermelés szakaszaira, valamint igyekszik kirekeszteni a szalmonella fertőzést a tojóperiódus teljes szakaszából. A Lion Quality Gyakorlati Szabályzata ezt volt hivatott képviselni.

A januári tanulmányút résztvevői betekintést nyerhettek azon folyamatba, hogy Anglia legnagyobb tojástermelői hogyan is illeszkednek bele ebbe a minőségbiztosítási rendszerbe, mely előírásoknak kell megfelelniük, valamint miként vált a védjeggyel fémjelzett tojás piacvezetővé. A folyamat természetesen rendkívül összetett, ám - mint megtudtuk - kiemelkedően fontos tényező a vásárló biztosítása arról, hogy a Lion kóddal ellátott tojások kiváló minőségűek, szalmonella-mentesek, a tojástermelő állományok a szalmonella fertőzéssel szemben védettek, és megfelelnek a higiéniai előírásoknak. A program sikeréhez hozzájárultak még az élelmiszeripari vállalatok, éttermek, valamint egyéb étkeztetési hálózatok biztonságos élelmiszerek iránti rendkívül magas elvárásai is. A nagy-britanniai tojás-védjegyre épített kampány annyira erős és sikeres volt, hogy következményeként a Lion tojások néhány év alatt megnyerték maguknak a vásárlók mintegy háromnegyedét.

Mindannyiunk számára ismeretes a magyar tojáságazat jelenlegi elkeserítő helyzete. A kilátogató magyar szakemberek éppen ezért úgy gondolják, hogy az Európai Unióhoz való csatlakozás küszöbén a magyar tojástermelés biztonságának megteremtése is egy hasonló rendszerben volna megvalósítható. Véleményük szerint szinte elkerülhetetlen egy olyan szervezet létrehozása, amely megfelelően kialakított minőségbiztosítás keretében felügyeli az állatok környezetét, a tartási viszonyokat, a takarmányozás és vakcinázás folyamatát a hazai és EU-s előírásoknak megfelelően. Az angol példa megmutatta, hogy egy ilyen komplex rendszer mind a termelők, mind a fogyasztók számára eredményt hoz.


Forrás: Agrárágazat

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

dezaminálás

nitrogéntartalmú szerves vegyületek, pl. —>aminosavak aminocsoportjának (—NH2) a... Tovább

immúnis talaj

olyan talaj, amelyben a filoxéra (szőlő-gyökértetű) nem képes megélni. Többnyire olyan... Tovább

Tovább a lexikonra