notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Talpra állhatnak a baromfisok

Hirdetés

Talpra állhatnak a baromfisok

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Feloldották a madárinfluenza terjedését megakadályozó korlátozásokat, és ismét lehet baromfit tartani a korábban vírussal fertőzött Bács-Kiskun megyei településeken. Az utóbbi hetekben már sem vad, sem háziszárnyast nem betegített meg a vírus az országban.
Talpra állhatnak a baromfisok, csirke, baromfi, vírus, madárinfluenza, Baromfi Terméktanács, H5N1 madárinfluenza-törzs, baromfiágazat, szárnyashús

Kérdése van? Tegye fel, tanácsadóink válaszolnak! Állattenyésztés, növénytermesztés, kertészet, növényvédelem, talajművelés, jog, biotechnológia, környezetgazdálkodás, minden ami mezőgazdaság: Agrároldal.hu.

Húszmilliárd forint veszteséget - ebből a zuhanó kereslet miatt 380-400 forintra eső csirke átlagárból eredő veszteség 13-14 milliárd - okozott a vírus. Ezt most drágítással kompenzálnák a termelők.


Bács-Kiskun megyei településeken csaknem egymillió madarat irtottak ki korábban az óvintézkedések miatt. Mostantól ismét útnak indulhatnak baromfihús-szállítmányok az érintett térségből az uniós tagországok piacaira. Süth Miklós országos főállatorvos elmondta, hogy a leölt madarakért kifizetendő 936,6 millió forint kártalanításnak csaknem 93 százalékát, azaz 869 millió forintnál többet kifizettek már a gazdálkodóknak. Az állat-egészségügyi szakember hangsúlyozta, Magyarországon nincs nyoma a madárinfluenza vírusának.

Az áldatlan állapotot nehezen vészelte át az ágazat. Időközben azonban fordult a kocka; egyre több fogyasztó tért vissza a szárnyashúshoz, s hiányzik a leölt egymillió körüli baromfi is a piacról. A termelők az áruházláncok nagy részével már megegyeztek a 15-18 százalékos - ebből az 5 százalékos áfa az államé - áremelésről.

Hirdetés

A madárinfluenza által érintett körzetben 700 család, 3-4 ezer ember maradt átmenetileg munka és jövedelem nélkül az elmúlt hónapokban - emlékeztetett Bárány László, a Baromfi Terméktanács elnöke többek között a kacsa- és lúdágazatból élők viszontagságos helyzetére. Az áremeléssel kapcsolatban elhangzott, hogy például a belföldi fogyasztásban meghatározó csirkét a vágóüzem jelenleg átlagosan 400 forintért adja át a kereskedelemnek. Ez emelkedik körülbelül 450-470 forintra, amire a kereskedelem ráépíti az árrését és az áfát, így a termék kilónként 620-650 forintért kerül majd a fogyasztó kosarába.

Költséges a termelés újraindítása a szigorú állat-egészségügyi előírások betartása miatt. Egy átlagos méretű kacsa- vagy libatelepen például 2-6 millió forintba kerül a hiányosságok pótlása. Az újrakezdés a pénztelenséggel küszködő családok többségében valószínűleg nem megy majd egyik napról a másikra. Ahhoz pedig, hogy a baromfiágazat újfent szárnyra kaphasson, a madárinfluenza megjelenése miatt keletkezett közvetett károk enyhítésére Brüsszelben eddig megítélt 2,5 milliárd forint mellé még legalább 1,2 milliárd forintra lenne szükség.

Hirdetés


Aggodalmak

Szakmai aggályok merültek fel a Magyar Tudományos Akadémián (MTA) a H5N1 madárinfluenza-törzzsel történő, emberen végzendő vakcinás kísérletekkel kapcsolatosan. Az MTA tájékoztatta a kísérleteket engedélyező Országos Gyógyszerészeti Intézetet az Akadémia Állatorvostudományi Intézete által már korábban megfogalmazott szakmai aggodalmakról a vakcina kipróbálásával kapcsolatban. Az MTA etikailag különösen elfogadhatatlannak tartja a gyermekeken végzendő kísérleteket, mivel az nem felel meg az Emberi Jogi és Orvosbiológiai Konvenció által előírtaknak.

Szeretné vállalkozását hatékonyan hirdetni? Szeretné, ha weblapja látogatottabb lenne? Online marketing tanácsadás, és hatékony online hirdetés az Agrároldal.hu szakértőitől! Kérje ajánlatunkat itt!

Forrás: Eu-info.hu

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
322 705
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
6 448 425
Közösség

Siófok Körzeti Földhivatal

Földhivatal Körzeti Földhivatal Cím: Siófok Kálmán Imre sétány 4., 8601. Pf. 89. 8600... Tovább

androgén hormonok

a hímekre jellemző ->másodlagos nemi jelleget kialakító —>ivari hormonok. Anabolitikus... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 238

Átlagos értékelés: 4.9