Ivarszinkronizálás, ellés-szinkronizálás a juhoknál. A bárányértékesítés fő időpontjai.

hirdetes

Bárány karácsonykor is

Gazdakör
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Az idén jó piaca volt a báránynak, igaz, kevesebbet exportáltak, mint tavaly. Akad azonban olyan tenyésztő - például a dormándi Kasza Sándor törzstenyésztő -, aki nem elégszik meg az egyszeri sikerrel, karácsonykor is sok bárányt akar eladni. Ennek érdekében, sem pénzt, sem fáradságot nem kímélve már most meg akarja alapozni a decemberi bevételt. A módszer neve ivarszinkronizálás.
Bárány karácsonykor is
- Borzasztó nagy az érdeklődés karácsonykor - kezdi a beszélgetést Kasza Sándor. - Olyankor, míg mi teherkocsival visszük a bárányokat a leadóhelyre, a kollégák - ahol nincs ellés-szinkronizálás - csak utánfutóval. Tehát a különbség érzékelhető: neki van 20 báránya, nekem meg 200.

Ilyenkor, áprilisban nem ivarzanak az anyajuhok. Pedig ahhoz, hogy karácsony előtt választott bárány legyen, most kell termékenyíteni őket. Amikor Kasza Sándor ivarzást vált ki szezonon kívül, mélyen beavatkozik az anyajuhok nemi életébe.

- Minden fillér árbevétel számít. Ezért igyekszem a technikába, a technológiába beiktatni az ellés-szinkronizálást, így próbálom megfogni a lehető legkedvezőbb bárány árakat. Az utóbbi időben ugyanis a legnagyobb árbevételt a karácsonyi bárány hozza a magyar juhászatban. Az ellés-szinkronizálás technológiája viszonylag egyszerű. Egy szivacsot, aminek Kronogest a neve egy applikátorral felhelyezünk az anyaméhbe és 12 napig benne hagyjuk a birkában, majd kiszedjük. Utána kap egy PMSG injekciót, és akkor 30-60 órán belül minden anya ivarzik.

- S abban a 30-60 órában történik a pároztatás.

- Igen. Mivel merinó törzstenyészeti telep vagyunk, nálam minden tenyészkosomhoz hozzá van rendelve a megfelelő anya.

A magyar bárány értékesítésének három időpontja van, a húsvét, a ferragusto és a karácsony. Az előző kettő kihasználásához a normális ivarzási szezonban kell vemhesíteni az anyajuhokat. Olyankor felesleges a szinkronizálás.

- Kétszer nem használok szinkronizálást, mert úgy gondolom, hogy a természet ezt megoldja. Az ellésforgóban kétévente minden birkára rákerül az ivarzás-szinkronizálási technológia. Azt azért tudni kell, hogy ez költséges: egy anya szinkronizálása jelenleg 1800-2000 forintba kerül. Én úgy szoktam fogalmazni szakmai berkekben, hogy minden bárány, ami megszületik, ennyi mínusszal indul, tehát ezt a rizikót vállalni kell. Keresni akkor tud az ember rajta, hogyha lelkiismeretesen megcsinálja, és legalább annyi bárány születik, amennyi szivacsot felhelyeztem. Mivel köztudott, hogy a karácsonyi bárány ár mindig a legjobb volt, ezért megéri a szinkronizálás.

- Szeretné, hogyha többen alkalmaznák ezt a módszert?

- Nagyon szeretném, és ajánlom is minden juhász figyelmébe, mert a mai helyzetben minden fillér számít. Úgy látom, hogy napjainkban az árbevételt fokozni már csak ezekkel a korszerű technológiákkal lehet.

Gyulai György - Győri András

Gazdakör
hirdetes

Gazdakör
hirdetes

Forrás: www.eu-info.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Tovább a Lexikonhoz

ízesítők

a takarmányt gyakran kiegészítik étvágygerjesztő anyagokkal. Ilyen célra alkalmas a cukor,... Tovább

hatósági húsbolt

kezeléssel fogyasztásra alkalmassá tett v. csekélyebb tápláló- és élvezeti értékű hús,... Tovább

Tovább a lexikonra