Barackmag elraktározása ültetéshez

hirdetes

Hogyan tároljuk a barackmagot, hogy később el tudjuk ültetni?

SFV, ZH
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Meg lehet-e menteni az őszibarack magokat a következő szezonban való ültetésre? Ezt kérdezi talán minden kertész, aki épp most végzett egy barackkal, és lenéz a kezében lévő magra. A válasz egyszerű: igen! 

Barackmag

A valamivel bonyolultabb válasz: igen, de nem feltétlenül reprodukálja azt az őszibarackot, amit most ettél. Ha többet szeretnél enni szeretett őszibarackodból, a legegyszerűbb, ha többet vásárolsz belőle. Ha kalandra vágysz a kertészkedésben, és egy új barackfajtára, amely még finomabb lehet, akkor olvass tovább, hogy megtanuld, hogyan kell tárolni az őszibarackmagokat, hogy később elültethesd őket!


Az őszibarackmagok megmentése 


Az őszibarackmagokat nem kell feltétlenül eltennünk és beltérben tárolnunk, ha ugyanis az időjárás engedi, akár egyből el is ültethetjük. A cél ugyanis az, hogy a csírázáshoz megfelelő hideg hőmérsékletet tudjuk biztosítani a mag számára. Így ha a környezetünkben megbízhatóan hosszú hideg telek vannak, közvetlenül a földbe is ültethetjük azt.

hirdetes


Az őszibarackmag tárolásának első lépése a mosás és szárítás. Tegyük a magot víz alá, és dörzsöljük le róla a gyümölcshúst! Ha az őszibarack különösen érett volt, előfordulhat, hogy a mag kemény külső héja felszakadt, és felfedte a benne lévő magot. Ennek a magnak a kinyerése nagymértékben növeli a csírázás esélyét, de ügyeljünk arra, hogy ne vágjuk be vagy vágjuk el a magot! 


Tároljuk a szabadban egy éjszakán át, hogy kiszáradjon! Ezután enyhén nyitott műanyag zacskóba tegyük a hűtőbe! A zacskó belseje legyen enyhén nedves, a belsejében páralecsapódás legyen! Ha úgy tűnik, hogy a zacskó kiszáradt, adjunk hozzá egy kis vizet, rázzuk körbe, és csepegtessük le! A cél, hogy a magot enyhén nedvesen tartsuk, de ne penészedjen be. 

hirdetes


Ügyeljünk arra, hogy ne tároljunk egyszerre almát vagy banánt a hűtőszekrényben – ezek a gyümölcsök ugyanis etilénnek nevezett gázt bocsátanak ki, ami a mag idő előtti beérését okozhatja. 


Mikor kell elültetni az őszibarack magot?


Az őszibarack magvak ilyen módon történő mentését decemberig vagy januárig kell megtenni, amikor is megkezdheti a csírázást. Áztassuk a magot vízben néhány órára, tegyük egy új zacskóba nedves környezettel, majd tegyük vissza a hűtőbe – ha magunk csírázni képes, egy-két hónap múlva el kell kezdenie a csírázást. Ha egy egészséges gyökér kezd megjelenni, itt az ideje, hogy a magot cserépbe ültessük!

Forrás: gardeningknowhow.com

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-02-03

Márciusi kerti előkészületek a veteményeskert számára

Márciusi kerti munkák, beleértve az elvetendő magvakat és a betakarítandó növényeket: mert itt az idő a kerti tevékenykedéshez, amit annyira vártunk mindannyian!

2023-01-30

Lonc gondozása: Hogyan neveljünk loncot a kertben

Mindenki felismeri a lonc növény kedves illatát és nektárjának édes ízét. De hogyan kell gondozzuk a lonc növényeket a házi kertben, hogy csodásan virágozzon?

2023-01-30

Útmutató a fák és a cserjék késő téli és korai tavaszi metszéséhez

Tekintsd meg listánkat arról, hogy mely fákat és cserjéket kell metszeni a nyugalmi hónapokban – és kapj néhány általános metszési tippet a szezonra!

2023-01-30

A lilaakác ültetése, termesztése és gondozása

A lilaakác erőteljesen virágzik tavasszal, új növekedéskor lila színű virágcsoportokat hoz létre, amelyek viszont a fő hajtások sarkantyújából kelnek ki.

2023-02-03

Így ültesd át a boltban vásárolt cserepes koriandered – hosszabb ideig fog élni!

Tippek a boltban vásárolt koriander termesztéséhez és annak hosszabb életben tartásához. Használd ezt a technikát, hogy több termést hozzon neked a koriandered.

2023-01-27

Így gyűjtsük össze és tisztítsuk meg a tyúktojást

Ha vannak tyúkjaid akkor bizonyára rendszeresen gyűjtöd be a tojásaikat, ezért nem árt tudni, a pontos menetét ennek és a tisztításuk teljes folyamatát is!

2023-01-31

Gyomirtás vegyszermenetesen – irtsunk sóval!

Sok kertész számára fontos a vegyszermentes gyomirtás, hisz így a környezetünket is óvjuk vele: ehhez mutatunk egy nagyon jó tippet ami segíthet neked!

2023-01-30

5 romantikus szobanövény, amit ajándékozhatsz Valentin-napra

A tucatnyi vörös rózsa nyüzsgő, rövid életű, illatmentes csokornak megvolt a maga ideje, ami már leágazott. Válassz helyette egy mutatós szobanövényt!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

értékelés

a vállalati tevékenység elemzése. Ált. a számviteli adatok, leginkább az éves... Tovább

fakorhadás

mindennemű faanyagon (élő fán, felhasznált v. raktározott faanyagon) előfordulható, gombák... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Házi kert