Mi az a Bacillus thuringiensis és mi hasznát veheted kertedben?

Természetes megoldás a kártevők lárvái ellen – Használd te is a Bacillus thuringiensist!

Szélesi Ferenc
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A Bacillus thuringiensis felhasználása

Valójában minden nap eszünk belőle

Sok ember étrendjének alapvető része a Bacillus thuringiensis, méghozzá anélkül, hogy tudnának róla. Természetesen általában csak nagyon kis mennyiségben jut belőle a szervezetünkbe. Továbbá mivel első sorban a talajban fordul elő a természetben, könnyen lehet, hogy anélkül is érintkezel vele, hogy ennél valamit. Tekintve azonban, hogy itt ülsz és ezt a cikket olvasod, bizonyára feltűnt, hogy semmi bajod tőle.

A BT szerencsére csak nagyon enyhén képes hatni az emlősökre (így az emberekre is), és szakértők is csak kevés bizonyítékot találtak arra, hogy hogy a Bacillus thuringiensis betegségeket okozhat. A leggyakoribb mellékhatása a szénanátháéhoz hasonló szem- és bőrirritáció lehet. A szervezet BT-tartalma valójában nagyon gyorsan csökkenni kezd egy nappal az elfogyasztása után.

A talajban élő rovarokra nem hat

A legtöbb talajban leledző hasznos rovar és giliszta kerüli a BT-t, így az nem valószínű, hogy bármilyen hatással lesz rájuk.

Minél előbb használod, annál jobb

A BT-t általában fiatal, még kisméretű lárvák ellen kell alkalmazni. Erre azért érdemes törekedni, mert így a lárváknak nem sok idejük marad kárt tenni növényeidben, és mert a fejlődésük későbbi szakaszaiban már nem hatnak rájuk a méreganyagok.

Ügyelj a használatra

A sprayként alkalmazott Bacillus thuringiensis mikrobákat legfeljebb 12 órával a bekeverés után fel kell használni. Fontos, hogy a levelek felső és alsó oldalára is jusson belőle. Ezen kívül ügyelj rá, hogy ne keverd magas pH értékű vízzel, mert a 8-nál magasabb pH-jú víz semlegesíti a méreganyagokat.

Mindig kövesd a használati utasítást

Bármilyen BT tartalmú terméket is használsz, mindig szigorúan tartsd be a használati utasításban/csomagoláson olvasható instrukciókat. Különösen saját magad védelmére figyelj oda – viselj védőfelszerelést, ne hagyd, hogy a készítmény a szemedbe jusson, ne használd szeles időben, stb. Ne felejtsd el mindig alaposan megmosni a kezeid, miután BT-t használtál, mert azokról is a szervezetedbe juthat evés közben.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

honosított fajta

a helyi környezethez alkalmazkodott, termelőképességét, alkati tulajdonságait és... Tovább

hidrogén (H)

a periódusos rendszer első eleme; a Földön elemi állapotban csak kis mennyiségben fordul elő,... Tovább

Tovább a lexikonra
Növényvédelem