A tavaly nyári hőséget és az azzal járó aszályt egy darabig nem fogjuk elfelejteni. Csak azok a növényi kultúrák tudtak nyereséges termésátlagokat hozni, melyeket rendszeresen öntöztek.

Az OCMIS csévélődobos öntözőgép bemutatása

Kucsma Vivien
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A tavaly nyári hőséget és az azzal járó aszályt egy darabig nem fogjuk elfelejteni. A tavalyi szélsőséges időjárási körülmények között csak azok a növényi kultúrák tudtak nyereséges termésátlagokat, valamint értékesíthető minőséget hozni, melyeket rendszeresen öntöztek. Szakemberek szerint ezen a nyáron is hasonló körülményekre számíthatunk, így erre a problémára jobb idejében felkészülni. 

A tavaly nyári hőséget és az azzal járó aszályt egy darabig nem fogjuk elfelejteni. Csak azok a növényi kultúrák tudtak nyereséges termésátlagokat hozni, melyeket rendszeresen öntöztek.

 

A szántóföldi öntözés legköltségtakarékosabb módja a mobil csévélődobos öntözőgépek használata. Az olasz OCMIS gyár több mint 10 éve képviselteti magát hazánkban az öntözőgépeivel, és évről évre jobb eredményeket ér el. A gyár évente 2500 öntözőgépet állít elő. Piaci sikerüket a fejlett műszaki színvonalú gyártásnak, az egyszerű és könnyen kezelhető erős gépeknek, és a visszafogott árszínvonalnak köszönhetik. Széles kínálatukban 40-150 milliméter közötti tömlőátmérő, és 120-750 méter közötti tömlőhosszúság is megtalálható. 
 
Az OCMIS saját fejlesztésű meghajtó rendszeres a TURBO SPEED SYSTEM, amely egy kompakt, energiatakarékos hajtásrendszert jelent. Az egész rendszer vízbeömlő, valamint a vízturbina áramlástanilag optimalizált, így a turbinánál keletkező nyomásveszteség értéke 0,5-0,8 bar között van a legnagyobb terhelés mellett is. A vízturbinát közvetlenül a hajtóműre szerelik fel, így nem igényel különösebb karbantartást, nincs benne se lánchajtás vagy ékszíjhajtás, amely meghibásodna. Az öntöződobot a hajtómű fogaskerék koszorún keresztül hajtja meg. 
 
Az OCMIS saját fejlesztésű meghajtó rendszere a TURBO SPEED SYSTEM. Ez egy kompakt, energiatakarékos hajtásrendszert jelöl. Lényegében az egész vízbeömlő, illetve vízturbina áramlástanilag optimalizált, így a turbinánál ébredő nyomásveszteség értéke a legnagyobb megterhelés mellett sem nagyobb 0,5-,0,8 bar értéknél. A vízturbina közvetlenül a hajtóműre kerül felszerelésre, így nincs a rendszerben karbantartás igényes és meghibásodni képes lánchajtás, vagy ékszíjhajtás. A hajtómű fogaskerék koszorún keresztül hajtja meg az öntöződobot. Az OCMIS egyedülálló fejlesztése a VARIO RAIN hajtási rendszer. Ezzel az új rendszerrel ellátott gépeknél a felcsévélési sebességet még üzemelés közben is lehet változtatni, emellett egyszerűbb és biztonságosabb is lett a rendszer.
 
A MICRO RAIN széria kivételével minden OCMIS öntözőgép forgózsámolyos vázon van elhelyezve, így könnyebben használható. A gépeken kétoldali vízrácsatlakozási lehetőséget van kialakítva. A gépek váza, a dobot borító lemezek horganyzottak és festettek, így a korai rozsdától nem kell tartani.
 
 
Az OCMIS gépek különlegessége, hogy teljes mértékben az adott körülményekhez lehet igazítani a beállításokat és a felszereltséget, így számtalan típusból lehet válogatni. Az OCMIS kínálatában szerepelnek vízturbinás mellett hidromotoros felcsévélési rendszerek is, amik hígtrágya kijuttatására, vagy alacsony vízellátású rendszerek ellátására alkalmasak. A vízágyúk feje cserélhető, így mindig az adott kultúra igényeihez lehet alakítani azokat. A vízágyúk közt megtalálhatóak a távolra hordó, illetve a finom cseppképzésű vízágyúk, és az alacsony szórási szögű fejek, amelyek pl. az elektromos távvezetékek alatti öntözést teszik lehetővé.
 
Az OCMIS továbbá széles körben kínál öntözőkonzolokat is. A konzolok egységet képeznek az öntözőgéppel, így a gépek szállítási helyzetben magukra tudják venni, így az áttelepülés és a vonulás egy menetben megtörténhet. Az öntözőkonzolok munkaszélessége 19 m-től egészen 50m-ig terjed. Alapvetően a huzalkonzol, illetve a rácskonzol érhető el ezekből a konstrukciókból.
 
A vízzel való ellátottságot az OCMIS traktorhajtású szivattyúk vagy a SCOVA szivattyús aggregátok biztosíthatják. Ezek teljesítménye 500 liter/perctől akár 4000-5000 liter/perc vízhozamú teljesítményűek és 10-15 bar víznyomást tudnak üzemi járaton. A nagyobb teljesítményű SCOVA szivattyús aggregátok már az EURO II normáknak megfelelő IVECO vagy DEUTZ motorokkal vannak ellátva, míg a kisebb teljesítményű gépek a LOMBARDINI kis fogyasztású motorjaival vannak felszerelve.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Sesrico (S 2271)

Cukorrépa Cél: rizománia és cerkospóra rezisztens Leírás:Monogerm, diploid hibrid, a... Tovább

franciaperje (magasperje, Arrhenatherum elatius [L.] Presl.)

a pázsitfüvek családhoz tartozó, laza bokrú, bojtos gyökerű, magasra növő szálfű... Tovább

Tovább a lexikonra
Agrárgépészet