Próbálnak kitörni az orosz embargó hatása alól az európai agrárcégek

hirdetes

Próbálkoznak az európai agrárcégek

Petra

Sok európai agrárcég Svájcban látja a lehetőséget, ugyanis ők nem tagjai az Európai Uniónak, ezért rájuk nem érvényes az orosz exporttilalom.

Európa

Oroszország szinte egész Európát letaglózta azzal a döntésével, ami szerint szinte minden élelmiszerre exporttilalmat rendelt el. Az Izvesztyija című orosz napilap szerint viszont maradt egy kiskapu, amivel talán sikerül valamilyen szinten elejét venni ennek a problémának. Ez a kiskapu Svájc, ugyanis Svájcra nem érvényes az exporttilalom. Éppen ezért az európai tej-, hús- és zöldségtermelők meg is célozták ezt a független országot azzal a kéréssel, hogy a területén át szállíthassák terményeiket Oroszországba. Az orosz exporttilalom Szerbiára sem érvényes, viszont a szerb hatóságok elég világosan kifejtették, hogy nem engedik, hogy Szerbián keresztül szállítsák a termékeket Oroszországba. A szerb hatóságok még azt közölték, hogyha kell, akkor kemény eszközökkel is ellenállnak.

Európa

Oroszország az ukrajnai szakadárok támogatása miatt elrendelt szankciók miatt találta ki ezt az egy éves exporttilalmat. Anna Rizzoli, a svájci Mezőgazdasági Szövetségi Hivatal szóvivője azt mondta, hogy sok európai agrárcég kereste fel abból a célból, hogy exportálni szeretnének Oroszországba. Rizzoli szerint a svájci cégbejegyzések eljárása nagyon nehézkes, bonyolult és sok a papírmunka. Tadgio Schilling, a moszkvai svájci nagykövetség gazdasági és pénzügyi osztályának vezetője szerint pedig ez az eljárás nem is egy szövetségi és regionális állatorvosi ellenőrzést foglal magába. Ugyanez érvényes a svájci termékekre is.

Európa

Az európai agrárcégeknek viszont nemcsak Svájcon keresztül lenne esélyük Oroszországba juttatni a terményeiket, hanem ott van még Bosznia-Hercegovina, Macedónia és Albánia. Ők se tagjai az Európai Uniónak, így pedig nem érvényes rájuk az egy évig tartó exporttilalom se. Szerbia is egy lehetőség lenne, de ők elég egyértelműen nemet mondtak.

Európa

A szerb mezőgazdasági termelők szövetségei azt állították, nem kaptak ilyen kérést európai termelőktől. Bár ez az ország nem akar elzárkózni teljesen Európa elől, viszont az egyetlen kikötésük az, hogy Oroszországba csakis szerb termékeket exportálnak.

Forrás: MTI

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


légszáraz mag

a tárolhatóság állapotáig kiszárított mag. A fajok szerint változó értékű... Tovább

76/2008. (VI. 14.) FVM rendelet

Az Európai Mezõgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a mezõgazdasági termelõk... Tovább

Tovább a lexikonra
Környezetgazdálkodás