Az almahéj felhasználásának lehetőségei - ezeket próbáld ki Te is mindenképpen

A héja a legértékesebb – Ne dobd ki te se, inkább használd fel!

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH, NA
hirdetes
Használd fel az almahéjat

Az almahéj felhasználása – Almatea

Nyugtató, relaxációs hatású, nem mellesleg isteni finom és nagyon finom illatú! Szükségünk lesz 2 darab almahéjra, erre öntsünk 2 bögre vizet. Tegyünk hozzá egy csipet fahéjat, illetve szegfűszeget, majd forraljuk fel, és főzzük 10-12 percig. Ha kész, szűrjük le, hagyjuk egy kicsit hűlni, és már fogyaszthatjuk is (egy kis mézzel még finomabb).

Az almahéj felhasználása – Almaszörp

Tegyük egy mélyebb lábasba az almahéjakat, öntsük fel vízzel, majd forraljuk fel. Akkor lesz jó, ha teljesen megpuhul. Ezt követően kerítsünk egy sűrű szitát, vagy vászonruhát, és szűrjük le a héjakat egy másik edénybe. Adjunk hozzá cukrot (egy literhez egy kilogramm cukor kell), és ismét forraljuk fel a folyadékot, de már a cukorral együtt. Addig kell főznünk, amíg be nem sűrűsödik, és már kész is vagyunk – a szörpöt töltsük előre megtisztított üvegekbe, ezek pedig mehetnek a dunsztba. 

Az almahéj felhasználása – Almadzsem

Tegyük az almahéjakat egy lábasba, majd öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi őket. Forraljuk fel, majd csökkentsük a hőmérsékletet, időnként kevergessük és főzzük 30-35 percig. Ezután szűrjük át egy másik edénybe, a maradékot nyomkodjuk ki egy szitában – levet ereszt, így több dzsemünk lesz. Adjunk hozzá mézet (ízlés szerint), ismét forraljuk fel, és főzzük még fél órán keresztül, amíg be nem sűrűsödik, közben kevergessük, a végefelé már folyamatosan. Ha letelt az idő, tegyünk egy kiskanálnyi mennyiséget tányérra, majd rajzoljunk a kanállal egy csíkot a közepébe – ha nem folyik össze, akkor már kész is a dzsem! Töltsük tiszta üvegekbe, zárjuk le azokat, fordítsuk tetejükkel lefelé, és hagyjuk kihűlni. 

hirdetes

Az almahéj felhasználása – Almachips

Kiválóan használhatjuk az almahéjat chipskészítéshez – most egy fahéjas-karamellás változatot mutatok, ami jól fog jönni, ha édességre vágytok! Először is keverjünk el két evőkanál barnacukrot egy tálban, tegyünk hozzá egy kiskanál lisztet, és fél kiskanál fahéjat. Mehet hozzá az almahéj is (2-3 almahéja elegendő, de lehet több is nyugodtan), majd jó alaposan keverjük össze úgy, hogy az almahéjra ráragadjon a mix. Kóstoljuk meg, és ha bármi kevés lenne, tegyünk még hozzá. Ha meg van, melegítsük elő a sütőt 200 fokra, közben tegyük az almahéjakat sütőpapírral bélel tepsibe. Mehet a sütőbe, legyen bent nagyjából 40-45 percet (közben forgassuk át a héjakat néha), és már kész is vagyunk – akkor szuper, ha már ropogós. 

Az almahéj további felhasználása

Az almahéjat felhasználhatjuk kozmetikumként is, arcpakolás vagy bőrradír formájában. Készíthetünk belőle pakolást is, helyezzük bőrünkre a héjakat úgy, hogy azok belső része érintkezzen az arcbőrrel. A pakolást 20-25 percig érdemes fent hagyni – nyugtatja a bőrt, felfrissít, összehúzza a pórusokat és még az akne tüneteit is enyhíti. Próbáljátok ki valamelyik megoldást bátran, nem fogtok csalódni! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2024-12-07

A legszebb orchidea fajták: ezeket add ajándékba idén karácsonykor

Fedezd fel a legszebb orchidea fajtákat, amelyek idén karácsonykor is tökéletes ajándékok lehetnek, és örömet szerezhetsz velük minden növénykedvelőnek!

2024-12-10

Hogyan lesz piros a mikulásvirág? Tippek a virágoztatáshoz

A mikulásvirág nemcsak karácsonyi dísz, hanem a téli otthonod színpompás dísze – tudd meg, hogyan varázsolhatod pirossá! Fedezzük fel a gondozás részleteit.

2024-12-05

Vágott vagy földlabdás karácsonyfa? Így válassz a szakértő szerint

Vágott vagy földlabdás karácsonyfa? Segítünk dönteni, hogy idén is tökéletes legyen az ünnepi hangulat – fedezd fel mindkét opció előnyeit és hátrányait!

2024-12-07

Öreg karácsonyi kaktusz? Mutatjuk, hogyan fiatalíthatod meg

Egy öreg karácsonyi kaktusz az évek során elveszítheti formáját, kevésbé lehet virágzó. megmutatjuk a fiatalítás technikáit az öreg karácsonyi kaktusznál.

2024-12-04

Ehető karácsonyi dekorációk – Szép és finom ötletek az ünnepekre

Ehető karácsonyi dekorációk nemcsak szépséget, hanem ízletes ünnepi hangulatot is csempésznek otthonodba. Olvasd el és készíts Te is gyönyörű finomságokat!

2024-12-05

Az ásás: a talajforgatás előnyei és hátrányai szakértői szemmel

Az ásás, más néven talajforgatás, egy régóta alkalmazott talajművelési technika, amelynek előnyeit és hátrányait szakértő segítségével vizsgáltuk meg.

2024-12-09

Téli borsó vetése: hasznos tippek a gazdag tavaszi szürethez

A téli borsó vetése remek lehetőség arra, hogy már tavasszal friss, zsenge termést takaríts be – megfelelő gondoskodással bőséges szüretben lehet részed!

2024-12-01

Orchideabetegségek: Hogyan ismerd fel és mit tegyél ellenük?

Az orchidea betegségek megnehezíthetik a növény gondozását. Gyakorlati tanácsokkal segítünk az egészséges és gyönyörű növényekért. Olvasd el mit tehetsz!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

vivőgazda

Ellentétben a köztigazdával a v. nem nélkülözhetetlen velejárója az élősködő... Tovább

anyagi érdekeltség

az anyagi érdek megjelenési és mozgásformája. A szükséglet kielégítésére épülő érdek... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek gyümölcs Házi kert kert